Interview met Gill PaulInterview

JMF-20170530-0020

Vanwege het verschijnen van De geheime vrouw mocht ik auteur Gill Paul interviewen over haar boek.
Het was een interview waar ik met veel plezier op terugkijk vanwege de spontane en vriendelijke manier waarop Gill Paul mijn vragen beantwoordde. Maar ook vanwege het enthousiasme en de passie waarmee ze sprak over de research voor haar boek. Het boek is gebaseerd op ware feiten die vermengd zijn met fictie. De tragische geschiedenis van de Russische Romanov familie speelt hierin een grote rol. Meer over het boek kun je vinden in mijn boekbespreking.

Gill Paul
Gill Paul groeide op in Glasgow en studeerde daar geneeskunde, Engelse literatuur en geschiedenis. Hierna verhuisde ze naar Londen waar ze haar eigen productiebedrijf heeft.

Ze schrijft zowel fictie (historische romans gebaseerd op ware feiten en liefdesverhalen over bestaande mensen) als non fictie. Bij non-fictie schrijft ze (mede vanwege haar studie medicijnen) veel over gezondheid en medicijnen.

Op de vraag waar ze de voorkeur aangeeft zegt ze volmondig “Fiction, I love doing it”.

 

JMF-20170530-0009

Een aantal korte vragen aan Gill Paul

 • Koffie of thee? Thee
 • Wat is je favoriete vakantie land? Vietnam en India
 • E-book of papieren boek? Voor het plezier absoluut papieren boeken, maar ik lees ook e-books. Vooral voor mijn research wanneer de boeken erg duur zijn of wanneer ik maar een paar stukjes uit het boek nodig heb. Bovendien puilen de boekenkasten in mijn werkkamer uit dus dan zijn e-books ook handiger.
 • Favoriete kleur? Diepblauw maar niet gewoon blauw maar zoiets als zee-blauw of petrol-blue
 • Boekenlegger of een vouw in je boek? Hierop zegt ze lachend dat ze beide doet en dat dit omvouwen eigenlijk een grote zonde is. Als ze een boek leest voor onderzoek gebruikt ze vele sticky notes zodat haar boek eruit ziet als een bos van papiertjes.
 • Favoriete bloem? Blue Bell, dat is een bloem die in het wild in grote getallen bloeit
 • Hond of kat? Hond
 • Chocola of ijs? Absoluut chocola!
 • Welk boek zou je verfilmd willen zien? Vele boeken en zeker ook dit boek. Maar ik schrijf altijd van die gecompliceerde verhalen met dubbele plots. Dus dat zal er wel niet van komen.
 • Wat zijn je hobby’s? Matchmaking, op reis gaan voor onderzoek voor mijn boeken, zwemmen in natuurwater (zelfs in de winter), het geven van feestjes (ook uitermate geschikt om haar matchmaking hobby toe te passen), het lezen van boeken met een relatie als middelpunt van het boek.

De vergeten vrouw
De vergeten vrouw is gebaseerd op ware feiten. Namelijk de ontluikende liefde van groothertogin Tatania (dochter van de laatste tsaar van Rusland) en cavalerieofficier Dmitri. Zij ontmoet hem in 1914 wanneer hij in de oorlog gewond raakt en Tatania hem verpleegt.
Het boek wordt verteld vanuit het perspectief van Dimitri en vanuit een jonge vrouw in het heden (Kitty) die haar familiegeschiedenis onderzoekt terwijl ze het verdriet om de ontrouw van haar man probeert te verwerken.

JMF-20170530-0001

Van inspiratie naar boek
Toen Gill Paul hoorde over Tatiana en Dmitri, inspireerde haar dat om hier over te gaan schrijven. Ze deed veel onderzoek en raakte gefascineerd door de periode rond de moord op de Romanov’s. Wat er gebeurde met de Russische samenleving en de manier waarop dat bijna zonder waarschuwing ging, hield haar erg bezig. Ze zocht informatie in non-fictie boeken voor achtergronden en allerlei feiten. Ook las ze de vertaalde dagboeken en brieven die er nog waren uit die tijd (een deel is door de familie vernietigd) en ze ging naar Rusland waar ze veel informatie kreeg. Op internet vond ze foto’s en korte filmpjes die de familie Romanov gemaakt heeft. Over Dmitri was er alleen niet heel veel te vinden. Ook voor de latere periodes in het boek deed ze onderzoek.
Ik vroeg haar tijdens het interview wat haar het meest verbaasd heeft tijdens haar onderzoek en kreeg een uitgebreid en interessant antwoord. In het kort komt het neer op twee punten. Namelijk de ongelofelijke en bijna bizarre rijkdom van de Romanov’s en de schok over hoe ellendig en heftig het einde van hun leven was.

JMF-20170530-0006Vóór het schrijven had ze de opbouw en het plot al vast staan. Ze maakte een “long plan” voor het boek waar alles al in stond (ongeveer zo dik als een derde van het boek). Dit vindt ze prettig werken maar is ook nodig vanwege de twee verhaallijnen die ze zo in elkaar wilde weven dat ze elkaar weerspiegelden. En dan is het van belang dat de historische tijdlijn en de lijn in het heden kloppen en gezamenlijk het verhaal vertellen.

Niet alles wat in haar onderzoek naar voren kwam kon de auteur gebruiken in haar boek. Soms moest ze met spijt interessante feiten weglaten omdat die de hoofdpersoon niet verder brachten of beïnvloedde. En dat vindt ze belangrijk. Het verhaal moet voorop staan en niet de feiten. Ook vond ze feiten die goed in het verhaal zouden passen maar die pas jaren na de gebeurtenissen in het boek ontdekt werden. Het zou dan niet geloofwaardig zijn wanneer de hoofdpersonen hiervan op de hoogte zouden zijn.

Tijdens het schrijven las Gill Paul fictieboeken die in die tijd geschreven zijn om zo in de sfeer van het tijdperk te komen. En om meer te weten te komen over kleding, taalgebruik, gewoontes en dergelijke uit die periode.
Voordat het boek naar de uitgever ging waren er ook vele kladversies voordat het boek helemaal naar wens was.

Over de hoofdpersonen zegt Jill Paul:

 • Dimitri is het personage wiens levensverhaal in het boek verteld wordt. Gill Paul had tijdens het schrijven echt het idee dat ze een tijdje de wereld door zijn ogen kon zien. Ze vond hem een interessant karakter om te volgen en om over te schrijven. Over Dmitri zegt ze dat hij erg gesloten is, een moeilijke partner om mee te leven en dat hij een aantal beroerde keuzes maakt in zijn leven. Maar tegelijkertijd is hij loyaal, dapper en creatief.
 • Tatiana
  Het boek is bewust niet geschreven vanuit het gezichtspunt van Tatiana omdat ze in haar dagboeken erg meisjesachtig en jong klinkt. JMF-20170530-0012Wanneer ze in deze stijl zou schrijven zou dat voor de lezer erg vermoeiend zijn. Maar wanneer ze het zou veranderen dan zou de Tatiana die beschreven wordt niet echt zijn. Bovendien was het voor het verhaal beter wanneer het vanuit het perspectief van Dmitri geschreven zou worden. Wat er met Tatiana gebeurt is wat Dmitri als hoofdpersoon voortdrijft in het boek. Over Tatiana zou ze heel lang kunnen vertellen vanwege alle onderzoek die ze naar haar gedaan heeft. Gill Paul beschrijft haar als de mooiste en meest zelfstandige van de Romanov zussen. Ook was zij degene die de familie tijdens hun gevangenschap bij elkaar wist te houden en de meest praktische instelling had. Tatiana was gereserveerd en gaf zich niet snel bloot aan mensen.
 • Kitty
  Over het verhaal van Kitty zegt ze dat het niet zo lang en heftig is als dat van Dmitri. Doordat Kitty op onderzoek uit gaat in het heden en veel ontdekt over de geschiedenis van Dmitri hoopt ze informatie aan de lezer te kunnen geven zonder dat het lijkt alsof ze een geschiedenisles geeft (wat mij betreft is ze hier prima in geslaagd). Kitty omschrijft ze als emotioneel erg gesloten. In het boek probeert de auteur hints mee gegeven dat het iets is dat in de familie zit (Haar overgrootvader Dmitri is ook erg gesloten). Het leuke aan Kitty vindt ze dat ze heel handig is en zelf de blokhut van haar overgrootvader kan opknappen.
 • Rosa
  Rosa komt pas later in het boek naar voren en ik vond haar een sterk en warm personage. Gill Paul vindt Rosa bewonderenswaardig en zou niet kunnen wat Rosa uit liefde deed in het boek. Ze vindt de stijl en kleding van Rosa leuk en omschrijft Rosa als warm en liefdevol. Ook geeft ze aan veel medelijden te hebben met haar.

JMF-20170530-0013

Nog wat interessante feitjes / weetjes

 • Volgens de officiële geschiedschrijving zou Dmitri in 1919 overleden zijn. Maar de documentatie van deze periode is erg rommelig en chaotisch. Er zouden fouten gemaakt kunnen zijn en dus besloot de auteur niet te geloven dat Dmitri toen overleden was. Van de geruchten dat één van de dochters het bloedbad overleefd heeft maakt ze ook gebruik in haar boek.
 • Fantasy heeft ze nog nooit gelezen, thrillers leest ze weinig want ze is niet zo weg van bloederige en enge boeken.
 • De geheime vrouw is de zesde roman van Gill Paul en het eerste boek dat het ontzettend goed doet in Amerika (de Romanovs zijn daar heel populair)
 • Het meest recente non-fictie boek dat ze geschreven heeft is “A history of medicine in 50 objects”. Hierin wordt de geschiedenis van de geneeskunst verteld aan de hand van 50 voorwerpen. Dit was op verzoek van een uitgever en er zat heel veel werk in om alles te schrijven en op te zoeken.
 • Gill Paul houdt erg van contact met haar lezers en reageert altijd op berichten.
 • Veel lezers hebben haar laten weten dat ze tijdens het lezen van het boek op internet zijn gaan kijken naar wat in het boek feiten waren en wat fictie (Ikzelf was ook nieuwsgierig geworden en heb dat inderdaad ook gedaan).
 • Er zijn veel foto’s van de Romanov familie uit de tijd van het boek. Gill Paul heeft kaarten laten maken van één van de weinige foto’s waarbij men er zeker van is dat groothertogin Tatiana en Dmitri erop staan.
 • Voor het boek is heel veel onderzoek gedaan en dat heeft de auteur duidelijk geraakt. Ze is oprecht en diep verontwaardigd over het feit dat de Engelsen de Romanov familie heeft laten barsten. En wanneer ze vertelt over het einde van de kinderen en hun ouders is dat met passie, ontroering en ontzetting voor wat er toen gebeurd is. Dit komt ook in haar boek perfect naar voren wat het een erg authentieke leeservaring geeft.

Gill Paul, bedankt voor dit gezellige en fascinerende interview.

tumblr_inline_mw7vq2N3Iz1qm7d87

JMF-20170530-0015

2 antwoorden
 1. Elly
  Elly zegt:

  Whowwwwww, wat een mooi interview Connie en wat heeft de auteur veel gedaan aan research. Daar staan wij als lezers niet altijd bij stil, maar als ik dit zo lees, komt bij mij het gevoel van totale inzet, betrokkenheid en doorzettingsvermogen naar boven.
  Het verhaal rond de Romanovs spreekt ook wel tot de verbeelding en er is nogal wat over geschreven, maar hun leven en dood blijft intrigeren…………..
  Zelf ben ik een keer naar Rusland geweest en heb de graftombes gezien. Ik denk dat dit boek me nog veel meer zal leren over de familie.
  Dus dankjewel voor het interview!

  Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] Mijn bespreking kun je hier vinden en als je meer achtergronden over het boek wil weten kun je mijn interview met de auteur hier […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.