Interview met Natascha van der SteltInterview

Natascha-1

Bakken met Haver van Natascha van der Stelt is een Bakboek dat niet meer weg te denken is uit mijn keuken. Wekelijks bak ik heerlijke en suikervrije gerechten uit dit boek. Het is dan ook niet overdreven om te zeggen dat ik fan ben van dit boek.
Ik vind het dan ook ontzettend leuk dat ik Natascha voor mijn blog een aantal vragen mocht stellen.

Als groot fan van je boek Bakken met Haver vind ik het ontzettend leuk dat ik je mag interviewen voor mijn blog…

Natascha-4

Zou je voor de lezers die je nog niet kennen iets over jezelf en het boek kunnen vertellen?
Mijn twee grote passies zijn lezen en bakken en van beide heb ik mijn werk kunnen maken. Al bijna 15 jaar werk ik als freelance web- en tekstredacteur. Daarvoor heb ik een aantal jaren in de boekhandel gewerkt. Bakken was iets wat ik er altijd naast deed. Zoals taarten bakken voor verjaardagsfeesten. Sinds ik mijn eetpatroon drastisch heb omgegooid, in januari 2015, bak ik nog vaker. Niet alleen taarten voor feesten, maar ook koekjes voor bij de thee en scones, muffins en andere broodjesachtige lunchgerechten. Ik postte geregeld foto’s op de sociale media en kreeg als reactie vaak vragen naar het recept. Delen vind ik geweldig, dus heb ik Bakken met haver gemaakt om mijn recepten met iedereen te kunnen delen. In Bakken met haver vind je ruim 60 recepten voor groot en klein gebak met haver, maar zonder suiker en zonder tarwe.

Wat was je inspiratie voor het maken van dit Bakboek?
Ik vond inspiratie in oude kookboeken, tijdschriften en op internet. Ook was er gebak dat ik al jarenlang met tarwe en suiker maakte en nu in een nieuwe vorm werd gegoten.

Waarom bak je alles met haver?
Bijna 2 ½ jaar geleden ben ik van de ene op de andere dag gestopt met het eten van snel verterende koolhydraten in de vorm van suiker, honing en suikervervangers. Ook schrapte ik tarwe, aardappelen, mais en rijst van het menu omdat deze zich in het lichaam gedragen als snel verterende koolhydraten. Ik voelde mij hierna al snel stukken beter, nadat ik jaren getobd had met mijn gezondheid. Maar ik miste het bakken, ook wilde ik iets anders dan soep of salade bij de lunch eten. In een van mijn kookboeken over suikervrij eten werd de suggestie gedaan om tarwe te vervangen door haver. Haver bevat weliswaar koolhydraten maar dit zijn langzaam verterende koolhydraten. Daarnaast heeft haver nog meer goede eigenschappen. Iets anders is dat haver in de vorm van havermout overal verkrijgbaar is voor een lage prijs. Al snel bleek dat het prima bakken is met haver. Inmiddels ken ik de bakeigenschappen van haver letterlijk van haver tot gort.

Natascha-3Moet je goed kunnen bakken om met het boek aan de slag te kunnen gaan?
Nee, als je koekjes, cake of appeltaart kunt bakken, dan kun je prima aan de slag met mijn boek. Dat was ook mijn bedoeling: een toegankelijk boek maken zodat het voor iedereen geschikt is.

Hoelang ben je bezig geweest met het werken aan het boek? En zou je daar iets over kunnen vertellen?
Begin september 2016 tekende ik mijn contract bij Aerial Media Company. Op het voorstel om 2 januari alles in te leveren reageerde ik toen heel nonchalant. Natuurlijk lukt dat. En vraag niet hoe, maar het is gelukt! De 1e maand had ik ernaast nog een andere grote opdracht. De 3 maanden er na gelukkig niet, want ik had mijn tijd hard nodig. Voor Bakken met haver heb ik zelf alle recepten en alle teksten geschreven en alle (op 2 na) foto’s gemaakt. Uiteindelijk had ik een prettige manier van werken gevonden. De ene dag een paar gerechten bakken en de volgende dag alles fotograferen. En tussendoor alles uitschrijven. Op het laatst kreeg ik nog een geweldig idee: voorafgaand aan ieder hoofdstuk een mooie overzichtsfoto die een indruk geeft van wat je kunt verwachten in het hoofdstuk. Om een lang verhaal kort te maken: op 24 december heb ik de hele dag in de keuken gestaan om allemaal verschillende pasteitjes te bakken. Op kerstochtend stond ik op de tafel om de pasteitjes zo mooi mogelijk op de foto te krijgen. Hetzelfde geldt voor de foto bij het hoofdstuk Uit de koekenpan. Op oudejaarsdag heb ik ’s middags uitgebreid de hapjes gefotografeerd die we ’s avonds/’s nachts aten bij het vuurwerk.
Na het inleveren van het manuscript en de foto’s brak er een nieuwe spannende fase aan, die van de correcties en de drukproeven. Het manuscript en later de proeven gingen een stuk of wat keer heen en weer tot het boek helemaal goed was. Eind maart was het eindelijk zo ver: Bakken met haver verscheen. Dat was echt een geweldig moment: voor het eerst mijn eigen boek in handen hebben.

Welke kok / banketbakker zou je heel graag willen ontmoeten en waarom?
Ik zou heel graag willen dat mijn opa, die banketbakker was, mijn gebak zou kunnen proeven, omdat ik zo benieuwd bent wat hij ervan zou vinden.
Maar dat bedoel je waarschijnlijk niet met deze vraag. Ik zou wel eens met een broodbakker, Edwin Klaasen bijvoorbeeld, willen praten over een geschikt recept om gistbrood te bakken op basis van haver. Dat lijkt onmogelijk omdat havermeel geen gluten bevat. Maar wellicht kunnen we dan een meelmix bedenken waardoor het brood vrij is van snel verterende koolhydraten, goed smaakt en lekker luchtig is.

Natascha-5Was het lastig om een uitgever te vinden voor je boek?
Van te voren had ik bedacht dat dat wellicht heel lastig kon worden, maar dat viel mij reuze mee. Ik heb voordat ik bij Aerial terecht kwam een paar gesprekken gehad bij andere uitgeverijen.

Was je zenuwachtig toen je boek uitkwam voor de reacties? En hoe zijn de reacties op je boek?
Ja! Het voelde bijna als een keuring of een examen. Ik had iets ingeleverd en anderen gaven een beoordeling. Gelukkig heb ik tot nu toe enkel positieve reacties gekregen op mijn boek, iets waar ik heel blij mee ben.

Je hebt regelmatig proeverijen bij (boek) winkels en neemt dan een ruime selectie aan zelf gebakken taart, cake en koekjes mee zodat mensen kunnen proeven. Is dat niet heel veel werk? En hoe lukt het je om dat te combineren met gezin en ander werk?
Je hebt helemaal gelijk. Het is heel veel werk om wekelijks 8 verschillende soorten gebak te maken. Maar het is zo leuk om te doen, dat het niet als werk voelt. Daarnaast vind ik het geweldig om mensen te kunnen laten proeven van mijn gebak. Ik hoop dat ze zo enthousiast worden, dat ze thuis ook dit lekkers willen maken en daarom mijn boek kopen.
De combinatie met gezin en ander werk lukt dankzij een strakke planning en een superlief, begripvol gezin. Vrijdag is bakdag, als ik op zaterdag een proeverij heb en dan doe ik niets anders. Komende maanden sta ik ook 4 keer op een markt met een proeverij. De eerste keer helpt het hele gezin mee met de verkoop, dus het wordt sowieso een gezellige dag.

Wordt er veel geproefd en wat zijn de reacties? Welke baksels hebben het meeste succes bij zoetekauwen? En welke bij mensen die al gewend zijn aan minder suiker?
Veel mensen komen uit nieuwsgierigheid proeven. Soms bevooroordeeld: zonder suiker kan het niet lekker zijn. Maar vaker nog kom ik mensen tegen die al snelle suikervrij eten en op zoek zijn naar nieuwe recepten/smaken. Ik merk dat mensen die van zichzelf niet zo’n zoete smaak hebben, sneller mijn gebak lekker vinden, dan de echte zoetekauwen. Die laatsten probeer ik over te halen met bijvoorbeeld de Zweedse kaneelbroodjes, vanwege de ‘zoete’ vulling of de chocoladecake. Mensen met een wat meer hartige voorkeur, laat ik vaak de totally nutskoekjes proeven. Vrijwel iedereen vindt de appelkaneelmuffins en de appelkoeken lekker.

Wat zijn jouw favoriete recepten uit het boek? En wat van je gezinsgenoten?
Oei, dat vind ik lastig, want dat wisselt steeds. Nu bak ik vaak de noten-vruchtenscones, omdat ze zo lekker zijn bij de lunch met een plakje kaas. Als ik onderweg lunch, neem ik vaak appelkaneelmuffins mee of een paar plakjes cake met kaas en salie.

Iedereen in het gezin heeft eigen voorkeuren, al zijn de Zweedse kaneelbroodjes bij de meeste wel favoriet. Ik heb er een die wekelijks hoopt dat er een groot stuk chocoladecake is overgebleven van de proeverij. Ook doe ik ze een plezier met de tomatentaart, pasteitjes.

Hoe ziet jouw keuken eruit? En heb je veel keukenapparaten, bakvormen e.d.?
Mijn keuken is heel klein (knus zou een makelaar zeggen). Dat weerhoudt mij er niet van om toch een behoorlijke verzameling bakspullen te hebben. Deels geërfd van mijn opa, gekregen voor verjaardagen en soms ook zelf gekocht. Er is op het aanrecht geen ruimte voor een grote keukenmachine. In de kast heb ik wel een paar kleine apparaten staan zoals een kleine snij/schaaf/raspmachine van Moulinex, een staafmixer, een handmixer en een Magic Bullet. Ook heb ik een wafelijzer. Bakvormen heb ik in alle vormen en maten.

Welke spullen / apparaten mogen er volgens jou niet ontbreken wanneer je wilt beginnen met bakken?
Veel spullen/apparaten zijn luxe, dat wil zeggen dat je het niet echt nodig hebt, maar dat het wel handig kan zijn omdat het dan sneller of gemakkelijker gaat. Naast natuurlijk een goede oven heb je volgens mij niet al te veel echt nodig: kom, maatbeker, weegschaal, een paar bakvormen (bakplaat, springvorm, cakeblik en muffinblik), staafmixer en handmixer.

Heb je al nieuwe recepten klaar en werk je al aan een nieuw boek?
Ja, ik ben eigenlijk altijd bezig met het bedenken van nieuwe recepten. Dan zie ik een recept staan in een tijdschrift of op een website en dan vraag ik mij af hoe het zou smaken als ik het zonder suiker zou bakken. Vaak wordt het recept dan zo veranderd, wat betreft smaak en structuur dat het alleen nog heel in de verte lijkt op dat ene recept.

Krijg je ook verzoeken van mensen om een gerecht of baksel om te zetten naar een suikervrije variant? En welke verzoeken?
Tijdens de presentatie van Bakken met haver, kreeg ik de vraag of ik een recept wilde maken voor stroopwafels. Suiker- en tarwevrije stroopwafels op basis van haver. Dit was heel leuk om te doen. Het hele gezin heeft mee gesmuld van mijn experimenten. Een van de kinderen kwam met een geweldig compliment: jouw stroop is lekkerder dan die van ‘echte’ stroopwafels, want ze hebben meer smaak.

Bakken doe je duidelijk met veel plezier, wat maakt bakken voor jou zo speciaal?
Bakken associeer ik nog steeds met feest. Ik sta iedere keer weer blij in de keuken. Blij omdat ik daarna het lekkers met anderen kan delen. Maar ook omdat het leuk is om iets te maken, het proces van het bakken zelf.

Natascha, hartelijk bedankt voor dit leuke interview!

1 antwoord
  1. Jo's Daughter
    Jo's Daughter zegt:

    Hou ook heel erg van bakken, en dit boek klinkt fantastisch !! Geen suiker & toch heerlijk. Wat zou ik er graag lekkernijen uit maken. Ze zijn (sommige van de recepten ?) ook geschikt voor diabetici ? De appelkaneelmuffins klinken super jammie !

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.