JMF-20170506-0135

Interview Boek 10 2017: José van WindenInterview

De komende 10 dagen staat er iedere dag een interview met één van de auteurs van Boek 10 2017 op mijn blog.
Vandaag het interview met José van Winden die het boek Weekendje weg heeft geschreven.

 1. Janneke Bazelmans
 2. Sonn Franken
 3. José van Winden
 4. Motell Rijnen
 5. Alice Bakker
 6. Aloysius Keller
 7. Johan Klein Haneveld
 8. Lieve van den Berg
 9. Wil van Bree
 10. Onno-Sven Tromp

Alles over de boekpresentatie kun je lezen op deze pagina.

  1. Kun je kort iets over jezelf vertellen?
   Ik ben José van Winden. 46 jaar geboren in Kethel, Schiedam in een gezin met 6 meiden en 1 jongen. Ik woon met man en drie puberjongens in Schipluiden, een groene enclave tussen Den Haag, Rotterdam en het Westland. Ik heb een eigen bedrijf in teksten, zo schrijf ik webteksten en blogberichten voor andere bedrijven. Daarnaast geef ik bijles Engels aan middelbare scholieren en vertaal ik zo nu en dan. Nadat ik in 2008 mijn opleiding als scenarioschrijver had afgerond, ben ik scripts gaan schrijven voor korte films, musicals en toneelstukken. Ik schrijf ook (zeer) korte verhalen. Twee ervan zijn in een bundel van Heel Nederland Schrijft opgenomen. Ik probeer mijn liefde voor verhalen en creatief schrijven ook over te brengen aan kinderen, bijvoorbeeld in mijn workshops voor de naschoolse opvang.
  2. Kun je kort iets over het boek vertellen?
   Weekendje Weg is een roman over vijf zussen (veertigers) die elkaar toch niet zo goed blijken te kennen als ze denken. Ze gaan samen een weekend weg, zoals ieder jaar, maar dit jaar komen hun geheimen een voor een boven tafel. Het is de vraag of ze elkaar na dit weekend nog recht in de ogen kunnen kijken.
  3. Een reeks met korte vragen over boeken.
   • Wat was je favoriete kinderboek? Heb ik niet echt. Ik las vroeger alles.
   • Welk boek zou je graag zelf geschreven hebben? Kamer van Emma Donohue. Wat een briljant, beklemmend boek!
   • Noem drie auteurs waarvan je graag de boeken leest? Herman Koch, Jo Nesbo, Stephen King (zeg ik nu, maar ik lees bijna alles met plezier)
   • Welke auteur zou je graag ontmoeten? J.K. Rowling
   • Papieren boek of ebook? Papieren boek. Ik heb nog nooit een ebook gelezen.
   • Boekenlegger of omvouwen? Boekenlegger. Ik leen vooral boeken van de bieb, dan wil ik ze graag netjes houden.
   • Leen jij je boeken uit? Ja, graag zelfs. Ik heb ook een Minibieb voor de deur.
   • Heb je thuis veel boeken staan? Niet heel veel, ik probeer wat te ontspullen.
   • Je drie favoriete boeken: … heb ik niet
   • Hardcover of paperback? Paperback, minder zwaar in bed.
   • Losstaand boek of serie? Beide
  4. Welke tips zou je beginnende schrijvers mee willen geven?
   Ga zitten, pak een pen of je laptop en begin gewoon. En ga door, ook als je het even niet meer weet. Ik heb veel gehad aan het boek en de schrijfoefeningen in The Artist’s Way van Julia Cameron. Zoek andere schrijvers op, bijvoorbeeld in een schrijfcafé of schrijfcursus. Dit werkt heel stimulerend.
  5. Hoe ontstond het idee voor je boek?
   Tijdens een weekendje weg met mijn vriendinnen in 2010. Het basisidee is al die tijd blijven plakken – ik moest er iets mee – en gaandeweg is het gegroeid van blogfeuilleton via filmsynopsis tot roman.
  6. Kun je iets over jouw schrijfproces vertellen? Heb je een vaste plek waar je schrijft? Heb je een rustige omgeving nodig of kun je overal schrijven? Bedenk je alles van te voren of komt dat tijdens het schrijven? En wat kun je nog meer hierover vertellen?
   Ik heb een eigen kantoortje waar ik kan schrijven, maar het liefste ga ik in een koffietentje zitten of in de trein. Zolang ik maar niet te veel word afgeleid door de mensen om me heen. Mijn ideeën komen het beste los als ik met pen en papier schrijf. Ik heb altijd een notitieboekje en een pen bij mij. Uitwerken doe ik sinds een jaar op mijn MacBook en ik ben daar ontzettend blij mee. Deze is zo licht dat ik ‘m ook gemakkelijk mee kan nemen. Wat ik iedereen altijd aanraad: ‘ga zitten en schrijf gewoon’, dat schiet er bij mijzelf nogal eens bij in. Soms ben ik ook teveel met privébeslommeringen bezig en gebruik ik mijn boekjes meer om mijn gedachten op een rijtje te krijgen. Maar ook die kunnen het begin zijn van een verhaal. Mijn verhalen gaan sowieso in essentie altijd over mij en wat me op dat moment bezighoudt. Ik ben niet van het uitgebreide researchen. Daar ben ik te lui voor. En ik heb zeker niet het hele verhaal al in mijn hoofd als ik begin. Hoewel…misschien onbewust wel een beetje.
  7. Heb je al plannen voor een nieuw boek en kun je daar eventueel iets over vertellen.
   Nee, ik heb nog helemaal geen plannen. Op dit moment ben ik volop bezig met het promotieproces en de lancering van Weekendje Weg en daar geniet ik met volle teugen van.
  8. Zijn de karakters gebaseerd op bestaande personen? Of kunnen familie / bekenden wat trekjes van zichzelf herkennen in personages uit je boek? Lijkt een van de personages op jou?
   Ieder karakter heeft in ieder geval een deel van mij in zich: een ervaring, een karaktertrek, een gedachte. Familie, vrienden, die zijn ook allemaal in delen terug te vinden. Maar geen van de karakters is een op een iemand uit mijn omgeving. (al gaat men er wel naar zoeken)
  9. Vertel waarom iedereen jouw boek moet lezen.
   Volgens mij is het een boek dat lekker weg leest en veel herkenning oplevert: kleine ergernissen, grappige observaties. Dat hoop ik in ieder geval.
  10. Wat is volgens jou de beste boekverfilming en welk boek zou je nog graag verfilmd zien.
   Eigenlijk hebben boeken en de verfilming ervan niets met elkaar te maken. Het zijn twee totaal verschillende disciplines. Maar van Weekendje Weg zou ik wel graag een film willen zien (nadat ik het script zelf heb geschreven).
  11. Stel dat jouw boek verfilmd zou worden, welke acteurs / actrices zou je dan het liefst willen om jouw hoofdpersonen te spelen.
   Roos Ouwehand, Ricky Koole en Benja Bruining. Die in ieder geval.
  12. Schrijven is schrappen hoor je vaak. Telt dat voor jou ook, heb je veel moeten schrappen? En doe je dat na ieder hoofdstuk of pas als het hele boek in concept klaar is?
   Ik heb vooral veel zullen en zouden moeten schrappen tijdens de eindredactie. Maar tijdens het schrijven niet echt.
  13. Heb je de boeken van Boek10 2016 gelezen en zit daar een favoriet boek bij?
   Ik heb Falco gelezen en One for the Birds. Die vond ik allebei erg leuk. Nu ligt Drijfzand klaar op mijn nachtkastje.

Boekgegevens

9789492115263

Titel :José van Winden
Auteur :Weekendje weg
Uitgever :Godijn Publishing
Verschenen :mei 2017
ISBN :9789492115263

[av_sc_button label=’Bestellen bij BOL.com’ isbn=’9789492115263′ link_target=” size=’medium’ position=’center’ icon_select=’yes’ icon=’ue859′ font=’entypo-fontello’ color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’]

5 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.