JMF-20170506-0144

Interview Boek 10 2017: Sonn FrankenInterview

De komende 10 dagen staat er iedere dag een interview met één van de auteurs van Boek 10 2017 op mijn blog.
Vandaag het interview met Sonn Franken die het boek De oversteek heeft geschreven.

 1. Janneke Bazelmans
 2. Sonn Franken
 3. José van Winden
 4. Motell Rijnen
 5. Alice Bakker
 6. Aloysius Keller
 7. Johan Klein Haneveld
 8. Lieve van den Berg
 9. Wil van Bree
 10. Onno-Sven Tromp

Alles over de boekpresentatie kun je lezen op deze pagina.

  1. Kun je kort iets over jezelf vertellen?
   Mijn naam is John Franken, alhoewel bijna iedereen me Sonn noemt. Het is een leuk maar lang verhaal, de naam is vanuit mijn jeugdtijd ontstaan door vrienden. Ik ben opgegroeid in Bergen op Zoom als 7e kind uit een gezin van acht. We hadden financieel niet veel te makken maar dat werd ruimschoots goedgemaakt door een gelukkige en vooral tevreden tijd. We waren blij met weinig en daardoor ben ik in staat om nu des te meer te genieten van de rijkdom die we in NL mogen hebben. Het Gymnasium was het platform waar ik de liefde voor taal ontdekte en sindsdien krijgt het virus steeds meer vat op me. Ik mag graag rondrijden met auto of motor en heb dan altijd een fotocamera bij. Maar ook pen en papier dus. Mijn vader heeft me geprikkeld om altijd voorbij de horizon te kijken. En dat principe bezig ik nog steeds. Of het nu letterlijk die ene afslag is of een figuurlijke uitdaging. Het maakt me nieuwsgierig en gretig en doet me groeien. Ik sta met een blij gevoel in het leven.
  2. Kun je kort iets over het boek vertellen?
   De hoofdpersoon leeft in het heden en worstelt met alle dagelijkse beslommeringen van werk, vrienden, familie en meer zoals wij allemaal. Hij leest graag fantasie boeken. Natuurlijk komen deze twee elementen samen want de hoofdpersoon belandt in het boek dat hij aan het lezen is. Zo kan hij met vreemde bril tegen alle avonturen kijken en toont hij ons die fantasie wereld.
  3. Een reeks met korte vragen over boeken.
   • Wat was je favoriete kinderboek? De Kameleon
   • Welk boek zou je graag zelf geschreven hebben? De Hobbit
   • Welke auteur zou je graag ontmoeten? J.R.R Tolkien, even terug in de tijd springen en met hem bomen opzetten over het beschrijven van landschappen, karakters, kortom de reis waarin je de lezer nadrukkelijk meeneemt.
   • Papieren boek of ebook? Papier, natuurlijk !! De geur, het in je hand voelen hoe het gewicht verandert naarmate je verder in het boek geraakt.
   • Leen jij je boeken uit? Slechts zelden
   • Heb je thuis veel boeken staan? Behoorlijk veel boeken, vooral hele oude beschrijvingen van steden en landen. Liefst van voor 1880 zodat er geen foto’s in staan maar etsen, prenten en pentekeningen.
   • Hardcover of paperback? Hardcover
  4. Welke tips zou je beginnende schrijvers mee willen geven?
   Laat je niet stoppen door tegenslagen. Vertrouw op je wens om die paar zinnen te laten ontsporen in een verhaal. Laat anderen je werk lezen, maar laat je niet knechten door hun uitspraken. Van fouten leer je, maar meningen zijn persoonlijk en mogen dus nooit dwingend zijn als het over jouw werk gaat.
  5. Hoe ontstond het idee voor je boek?
   Mijn vader nam ons als klein kind al vaak mee in de auto. Zo verkenden we Nederland en België maar ook Duitsland. Het was altijd weer wonderlijk om te zien dat er bij elke afslag, na elke kilometer weer zoveel moois te ontdekken viel. De behoefte om die avonturen aan elkaar te rijgen leidde al snel tot het begin van een verhaal waarin vooral mijn dikke duim een grote rol speelde. Een ontmoeting met een bekende Nederlandse schrijver, Albert Hagenaars, gaf me de figuurlijke schop onder mijn kont om er daadwerkelijk werk van te maken. Hij vond mijn proza te goed om er niets mee te doen.
  6. Kun je iets over jouw schrijfproces vertellen? Heb je een vaste plek waar je schrijft? Heb je een rustige omgeving nodig of kun je overal schrijven? Bedenk je alles van te voren of komt dat tijdens het schrijven? En wat kun je nog meer hierover vertellen?
   Ik heb een levendige fantasie en kan me goed afscheiden van alle zaken om me heen. Het opstarten van mijn computer of laptop is voldoende om me weer helemaal in mijn verhaal te doen verdwijnen. Vaak en veel schrijf ik thuis, dikwijls tot diep in de nacht. Ik kan me dan helemaal verliezen, zoals ik dat ook heb met het lezen van boeken. Zelf sta ik altijd verbaast waar het verhaal me heen leidt. Bij “De Oversteek” bij voorbeeld wist ik pas vijftig pagina’s tevoren hoe het einde zou worden. Ik heb hele verrassende afslagen in het verhaal genomen omdat het als het ware uit het toetsenbord vloeide. Alsof het boek zelf tegen me zei ‘en nu gaan we dit doen’.
   Mijn laatst uitgegeven boek “In de Schaduw van de Waarheid” is wel bewust geschreven aan de hand van verhalen die ik van oude mensen heb mogen aanhoren. Deze ervaringen zijn tijdgebonden en dus ligt de lijn van het boek al vast. Het was alleen de zaak om al die ervaringen vanuit de oorlog aan elkaar te knopen voor één hoofdpersoon en één verhalenlijn.
  7. Een vragenreeks om de mens achter de auteur iets te leren kennen
   • Bier of Wijn? Bier
   • Wat is je lievelingskleur? Blauw
   • Koffie of thee? Thee
   • Een romantische film, een actiefilm of een fantasyfilm? fantasy film waar actie in zit
   • Wat is je favoriete seizoen? Alle vier
   • Noem 3 TV series die je graag kijkt. Big Bang Theory, NCIS
   • Favoriete bloem? Waterlelie
   • Ochtendmens of avondmens? Beide
   • Ik heb een hekel aan……. Ontevreden mensen
   • Hier kun je me voor wakker maken….. Heel veel, vooral een tripje met auto of motor
   • Hond of kat? Hond
  8. Heb je al plannen voor een nieuw boek en kun je daar eventueel iets over vertellen.
   Deel II van “De Oversteek” is al gereed en ik ben aan deel III bezig, het wordt immers een drieluik.
   Daarnaast werk ik aan een nieuw boek “Dossier Doel”. Het gaat over een uitgerangeerde journalist die zich vast bijt in de perikelen rondom de Kerncentrale Doel. Corruptie, terrorisme; ik laat het verhaal volledig ontsporen waarbij elke complottheorie wel voorbij komt.
  9. Zijn de karakters gebaseerd op bestaande personen? Of kunnen familie / bekenden wat trekjes van zichzelf herkennen in personages uit je boek? Lijkt een van de personages op jou?
   Tot nu toe zijn er veel van de karakters in een aantal kenmerken wel terug te voeren tot mijn omgeving. Ook mijn persoonlijke trekjes zie je hier en daar terug keren. Het mooie is dat jouw eigen fantasie het toelaat om sommige dingen uit te vergroten en andere weer te bagatelliseren.
  10. Vertel waarom iedereen jouw boek moet lezen.
   “De Oversteek” is een boek waarin je heerlijk kunt ontsnappen uit het dagelijkse leven. Echter, er worden ook wat kritische noten gekraakt over onze maatschappij en natuurlijk komen aspecten als goed en kwaad, hoop en liefde aan de orde.
  11. Wat is volgens jou de beste boekverfilming en welk boek zou je nog graag verfilmd zien.
   Ongetwijfeld “Lord of the Rings” !! Peter Jackson heeft een fantastische job gedaan omdat hij één van de grootste krachten van Tolkien heeft omarmt. Zoals Tolkien als geen ander landschappen, interieurs van huizen, herbergen maar ook mensen kan omschrijven met zoveel gevoel voor detail, zo heeft Jackson de film vorm gegeven. Ik zou “De Oversteek” wel verfilmd zien worden.
  12. Stel dat jouw boek verfilmd zou worden, welke acteurs / actrices zou je dan het liefst willen om jouw hoofdpersonen te spelen.
   Pfff… dat is een moeilijke vraag maar tot me komen namen als Johnny Depp, Hugh Jackman, Patrick Stewart, Famke Janssen, Keira Knightley.
  13. Schrijven is schrappen hoor je vaak. Telt dat voor jou ook, heb je veel moeten schrappen? En doe je dat na ieder hoofdstuk of pas als het hele boek in concept klaar is?
   Ik heb de neiging om heel vaak nog even terug te lezen, daarbij wordt al aardig wat gewogen, geschrapt en herschreven.
  14. Heb je veel onderzoek voor je boek moeten doen en kun je daar iets over vertellen?
   Voor ‘De Oversteek” heb ik vooral geput uit mijn levenservaringen, en hoe ik in mijn stad ben opgegroeid, verhalen van vrienden en kennissen, enzovoorts. Verder vooral een hele dikke vinger, haha een levendige fantasie dus.
   Voor mijn oorlogsroman ben ik op pad geweest in Frankrijk en Duitsland om een aantal details wel even ter plaatse te checken, ook al omdat ik de omgeving op me in wilde laten werken waardoor ik het boek een extra dimensie kon geven. De verhalen van inmiddels overledenen die ik gebruikt heb in mijn boek heb ik wel tegen de bekende feiten aangehouden die je op het internet kunt vinden.
  15. Heb je de boeken van Boek10 2016 gelezen en zit daar een favoriet boek bij?
   Nee helaas nog niet gelezen, maar dat komt nog wel.

Boekgegevens

9789492115256

Titel :Sonn Franken
Auteur :De Oversteek
Uitgever :Godijn Publishing
Verschenen :mei 2017
ISBN :9789492115256

[av_sc_button label=’Bestellen bij BOL.com’ isbn=’9789492115256′ link_target=” size=’medium’ position=’center’ icon_select=’yes’ icon=’ue859′ font=’entypo-fontello’ color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’]

8 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.