Gelezen: De geheime vrouw – Gill PaulGelezen

9789400508781

Op 7 juni verschijnt bij uitgeverij A.W. Bruna het prachtige en meeslepende boek De geheime vrouw van Gill Paul. Ik heb het boek al gelezen omdat ik Gill Paul mocht interviewen over haar boek.

De geheime vrouw heeft twee verhaallijnen die zich in verschillende periodes van de geschiedenis afspelen. Op kunstige wijze worden de verhalen uiteindelijk met elkaar verweven en vormen zo een complete familiegeschiedenis vol met zowel tragische als ook liefdevolle gebeurtenissen. Heden en verleden, feiten en fictie worden verweven tot een prachtig verhaal dat echt gebeurd zou kunnen zijn. De auteur weet het tijdens het lezen heel geloofwaardig te maken dat er misschien ergens in het verleden geschiedenis geschreven is die voor iedereen onbekend is gebleven.

Het verhaal begint in het verleden, in 1914 in Rusland waar de gewonde cavalerieofficier Dmitri verpleegd wordt door Tatjana (de dochter van Tsaar Nicolaas II). Het verhaal van Dmitri beslaat vele jaren en neemt je als lezer mee door belangrijke historische gebeurtenissen en laat zien hoe hij uiteindelijk in Amerika terecht komt.
De grootste en belangrijkste gebeurtenis die de rest van zijn leven bepaalt, is de liefde die hij en Tatjana voor elkaar voelen. Een gedoemde liefde want de familie Romanov werd meedogenloos vermoord en hun lichamen werden verborgen. De liefde tussen Dmitri en de dreiging van de revolutie wordt via brieven, dagboek fragmenten en vanuit het perspectief van Dimitri verteld. De zuivere liefde en de beschermde opvoeding van Tatjana staat in schril contrast met wat Dmitri aan het front mee maakt en wat hij ziet gebeuren in Rusland.
De uitkomst staat vast en als lezer wist ik wat er met de familie zou gebeuren. En toch zat ik op het puntje van mijn stoel van de spanning tijdens het lezen en hoopte ik op een andere afloop.
Wat er gebeurd is vreselijk en de lezer en Kitty krijgt dit beetje bij beetje te horen, net als wat er na de moorden op de familie van de Tsaar gebeurd is in het leven van Dmitri en wat het verband met Kitty is.

In het heden maak je kennis met Kitty, die net ontdekt heeft dat haar man vreemd gegaan is. Ze bedenkt zich geen moment en gaat naar het afgelegen huisje dat ze geërfd heeft van haar overgrootvader. Kitty weet niet wat ze met haar gevoelens van woede en verdriet aan moet en stort zich op het opknappen van het huisje. Ondertussen laat ze haar man in onwetendheid waar ze is. Daar vindt ze een kostbaar sieraad met een Russische achtergrond en ontdekt ze dat haar overgrootvader boeken geschreven heeft. Gedreven door nieuwsgierigheid en de behoefte om vooral niet aan haar man te hoeven denken duikt ze in het leven van haar overgrootvader.

En dat levert haar verbijsterende informatie op die haar leven verandert. Want door te kijken naar het leven van haar overgrootvader gaat ze nadenken over haar eigen leven en de keuzes die ze gemaakt heeft.
Dit is mooi en overtuigend gedaan en het laat zien hoe iemand van onze tijd terugkijkt op het verleden van o.a. het Rusland tijdens de revolutie. Als lezer weet je soms meer dan Kitty en merkt dan hoe aanwijzingen en informatie anders uitgelegd kunnen worden. Kitty worstelt dan ook met vele vragen waar ze antwoord op wil hebben. Zoals waarom ze niet wist dat haar overgrootvader nog leefde? Hoe komt een oud Russisch sieraad bij haar terecht? En wat had haar overgrootvader met de dood van de Romanovs te maken?

De manier van schrijven van Gill Paul is vlot en ze weet je zonder moeite mee te slepen in het verhaal waarbij ze het oude Rusland zo tot leven laat komen dat je het als een film in je hoofd voor je kan zien (Ze zou graag zien dat haar boek verfilmd wordt maar denkt dat het te gecompliceerd is voor een verfilming). Voor haar boek heeft ze heel veel onderzoek gedaan en is ze ook in Rusland geweest om meer informatie te vinden en om de juiste sfeer te pakken te krijgen. En dat is merkbaar en voelbaar in het boek. Het is heel knap hoe dit verweven is in het verhaal en op deze manier heel natuurlijk overkomt.

De geheime vrouw is wat mij betreft echt een aanrader door de fascinerende mix van fictie en feiten en de meeslepende schrijfstijl.

Achterflap

LIEFDE. SCHULD. VERLANGEN…
1914 – In Rusland heerst grote onrust, en het gezin van Tsaar Nicolaas II gaat een onzekere toekomst tegemoet. Groothertogin Tatjana wordt desondanks verliefd op de cavalerieofficier Dmitri, maar hun liefde – en leven – komt in gevaar als de gebeurtenissen een catastrofale wending nemen….

2016 – Na een hartverscheurende ontdekking vlucht Kitty Fisher van Londen naar het afgelegen huisje in Amerika. Hier, aan de over van Lake Akanabee, vindt ze een spectaculair hangertje met juwelen, dat haar leidt naar een lang begraven familiegeheim…….

Boekgegevens

9789400508781

Titel :De geheime vrouw
Auteur :Gill Paul
Uitgever :A.W. Bruna
Verschenen :Juni 2017
ISBN :9789400508781

[av_sc_button label=’Bestellen bij BOL.com’ isbn=’9789400508781′ link_target=” size=’medium’ position=’center’ icon_select=’yes’ icon=’ue859′ font=’entypo-fontello’ color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’]

4 antwoorden
  1. Elly
    Elly zegt:

    Geweldig deze recensie, dankjewel…………smaakt naar meer, Connie, je weet me wel heel nieuwsgierig te maken naar dit boek. Deze gaat dus op de TBR lijst…….

    Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] van fictie en ware feiten die samengevoegd zijn tot een fascinerend verhaal. Mijn bespreking kun je hier vinden en als je meer achtergronden over het boek wil weten kun je mijn interview met de auteur hier […]

  2. […] Vanwege het verschijnen van De geheime vrouw mocht ik auteur Gill Paul interviewen over haar boek. Het was een interview waar ik met veel plezier op terugkijk vanwege de spontane en vriendelijke manier waarop Gill Paul mijn vragen beantwoordde. Maar ook vanwege het enthousiasme en de passie waarmee ze sprak over de research voor haar boek. Het boek is gebaseerd op ware feiten die vermengd zijn met fictie. De tragische geschiedenis van de Russische Romanov familie speelt hierin een grote rol. Meer over het boek kun je vinden in mijn boekbespreking. […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.