Recensie: Fabeldieren en waar ze te vinden – J.K. RowlingRecensie, 4 sterren

9789463360111

Fabeldieren en waar ze te vinden van Newt Scamander (J.K. Rowling) is een boek dat je als Harry Potter fan toch echt gelezen moet hebben. Het is immers een verplicht studieboek op Zweinstein, het bevat veel informatie over de meest vreemde, gevaarlijke en / of opmerkelijke Fabeldieren. En het is met humor geschreven waarbij vele dieren uit de boeken en de films een plaatsje hebben gekregen in dit boek.

Een must-read voor nieuwsgierige Harry Potter fans en de fans van Newt Scamander

Toch heb ik het pas kort geleden gelezen, toen de nieuwe en herziene uitgave in maart dit jaar uit kwam. Na het zien van de film Fantastic Beast and where to find them (waarin Eddie Redmayer op meesterlijke wijze het personage Newt Scamander neerzette) was ik in de ban van de auteur en zijn Fabeldieren. Ik was nu ook ontzettend nieuwsgierig naar dit boek en ben na het lezen (mede door de film en de Harry Potter boeken) erg enthousiast.
eddie-newtErg leuk is ook dat de opbrengt van het boek naar een Engelse liefdadigheidsinstelling gaat.

Fabeldieren en waar ze te vinden bestaat uit:

Voorwoord van de schrijver
Hierin vertelt Newt op persoonlijke wijze van alles over het boek. Waarbij hij gebeurtenissen uit de film aanstipt, bekende personages uit de boeken noemt en vertelt hoe fijn het is dat met dit boek ook dreuzels van alles kunnen lezen. Het leest als een trein en trekt je zonder moeite weer de fantasywereld in die J.K. Rowling geschapen heeft met haar Harry Potter boeken.

Inleiding
Deze is vrij lang en ook hier laat J.K. Rowling zien dat ze meeslepend kan vertellen.
Newt (die ik door de film zo voor me kon zien) vertelt over zijn reizen en zijn onderzoek naar Fabeldieren. Ook gaat hij in over hoe de toverwereld denkt over Fabeldieren. Zijn beschrijving over de vergaderingen tussen tovenaars waarin beslist moest worden wat de definitie van een dier is zijn vermakelijk en lezen vlot. Andere onderwerpen van de inleiding zijn onder andere: Dreuzel waarnemingen van Fabeldieren en Fabeldieren die in het verborgene leven. De inleiding staat vol met voetnoten, aantekeningen en citaten waardoor het heel echt overkomt.
Er wordt veel informatie gegeven en toch leest het als een trein. Leuk en informatief.

Classificatie Ministerie van Toverkunst
Dit is een pagina waarin de vijf categorieën weergegeven worden over hoe gevaarlijk de fabeldieren zijn.

Fabeldieren van A tot Z
Dit beslaat het grootste gedeelte van het boek en is vooral leuk voor de fans van de Harry Potter boeken en films die wat meer willen weten over de vele wezens in deze wereld.
In beschrijvingen van ongeveer een halve pagina worden op alfabetische volgorde vele fabeldieren beschreven. Hier heb ik me prima mee vermaakt maar merkte wel dat het niet iets is om in één keer allemaal te lezen. Iedere dag iets lezen over een aantal dieren beviel me prima. Dit is waarschijnlijk vooral echt de moeite voor echte nieuwsgierige fans van de boeken en / of de films.
Met zorg en aandacht zijn deze dieren bedacht en uitgewerkt en voorzien van eigenschappen die ze uniek maken. Knap gedaan en een toegevoegde waarde voor de beleving van de boeken of de films.

Bij ieder dier staat de kwalificatie erbij (zodat je weet hoe gevaarlijk deze is). Meestal staat er iets over de kenmerken, waar ze wonen, wat de achtergronden of vermoedelijke achtergronden zijn en wat het beleid van het ministerie van toverkunst is ten aanzien van dit dier. Maar ook kun je lezen hoe ze leven en of ze al dan niet vriendelijk zijn.

De variatie in de Fabeldieren die besproken worden is groot. Er zijn bekende Fabeldieren zoals o.a. de draak (waarbij verschillende rassen besproken worden), de Fenix, en de eenhoorn. Ook Fabeldieren die door de film over Newt bekend zijn geworden kun je in het boek vinden zoals de (schattige) Delfstoffer (pluizig en zwart met een voorkeur voor alles wat glittert).
Dieren als de Erumpent, de Gallemiezer en de Holorum zullen de meeste lezers nog nooit van gehoord hebben. Maar zijn wel leuk om over te lezen vanwege de verbeeldingskracht die de auteur hierbij toont en haar vermogen om je er van te overtuigen dat deze dieren echt bestaan.

Ondanks dat het vele korte omschrijvingen zijn van steeds weer Fabeldieren blijft het de moeite waard om door te lezen. Vanwege de herkenning bij de bekendere dieren, maar ook door de verwijzingen naar de tovenaars en dreuzel wereld die erin staan.

Over de auteur
Het boek sluit af met wat extra informatie over de “auteur” van het boek Newt Scamander. Interessant voor zijn fans.

Boekgegevens

9789463360111

Titel :Fabeldieren en waar ze te vinden
Auteur :J.K. Rowling
Uitgever :De Harmonie
Verschenen :Maart 2017
ISBN :9789463360111

[av_sc_button label=’Bestellen bij BOL.com’ isbn=’9789463360111′ link_target=” size=’medium’ position=’center’ icon_select=’yes’ icon=’ue859′ font=’entypo-fontello’ color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’]

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.