Bespreking: Aquarel workshop – Julia WoningCreatief, Gelezen

9789045326467

Wie mijn blog al langer volgt weet dat ik een fan ben van het werk en de workshops van Julia Woning. Ondertussen heb ik al aardig wat verschillende workshops bij Julia Woning gevolgd en veel gedaan met de workshop boeken die ze eerder geschreven heeft. Ik was dan dan ook zeer benieuwd toen ik hoorde dat er een Aquarel workshop boek van haar zou verschijnen omdat ik zeer kort geleden begonnen ben met aquarelleren. Een moeilijke maar zeer mooie en leuke techniek waar ik veel plezier aan beleef.

ConniesBoekenblog_JMF_R_20220303_0003

Gezien de vorige workshop boeken van Julia Woning waren mijn verwachtingen erg hoog en wederom heeft ze deze weer waar weten te maken.
Het is een mooi vormgegeven en inspirerend boek, waarin niet alleen veel praktische informatie gegeven wordt maar er ook volop mogelijkheden zijn om te oefenen. De manier waarop het boek samengesteld is is heel toegankelijk en heeft van beginner tot gevorderde aquarellist veel te bieden.

Mooi vormgegeven en inspirerend
Aquarel workshop is een boek dat direct opvalt door de fleurige cover waardoor het uitnodigt om het op te pakken en het door te bladeren. Wanneer je dat doet blijkt ook de binnenkant mooi vormgegeven te zijn, met aan de zijkanten van de pagina’s gekleurde stroken in aquarel tinten.
Door de ruime lay-out de vele foto’s en tekeningen is het een heel prettig boek om door te bladeren. Zelfs zonder dat je gaat lezen krijg je al een idee van wat het boek je te bieden heeft en weet het te inspireren door de vele voorbeelden en stap voor stap instructie foto’s.

De manier waarop Julia Woning vertelt en uitlegt is persoonlijk en duidelijk en benadrukt dat iedereen op zijn/haar eigen niveau met het boek aan de slag kan gaan.

ConniesBoekenblog_JMF_R_20220303_0001

Informatie en mogelijkheden om te oefenen
Na een persoonlijk voorwoord begint Julia Woning met de workshop en volgt er een scala aan informatie die goed gedoseerd en prima te volgen is.
Er is aandacht voor de geschiedenis van aquarel en voor wat aquarelverf nu eigenlijk is. Daarnaast is er volop informatie over de materialen die gebruikt worden bij aquarelleren, hoe je deze moet gebruiken en wat de verschillen tussen de vele beschikbare materialen zijn. Alles wordt ondersteund met voorbeelden, tekeningen en (stap voor stap) foto’s.

Daarnaast is er aandacht voor kleurenleer met aquarelverf, waarbij er in het boek mogelijkheden zijn om hier mee te oefenen.

Vervolgens komen de aquarel technieken en krijgt je naast nog meer informatie volop de gelegenheid om te oefenen. Dit kan op diverse plekken in het boek waar lege pagina’s zijn om aan de slag te gaan, maar ook pagina’s met een afbeelding erop om aan de hand van de uitleg en de foto’s met aquarelverf te gaan schilderen.

ConniesBoekenblog_JMF_R_20220303_0002

Hierbij komt van alles voorbij, zoals vormen maken met je penselen / nat op droog of nat op nat techniek / allerlei tips en handige weetjes / hoe je effecten kunt creëren en ….

Na de basis technieken komen er vele projecten waaraan bij er stap voor stap en met veel foto’s kunt gaan werken aan mooie creaties. Zoals het maken van landschappen of zeegezichten / bladeren, bloemen en takjes maken van redelijk eenvoudig tot zeer complex / het maken van portretten / vogels en veren / buiten schilderen.
Steeds met volop tips om te oefenen en met opdrachten die je in het boek kunt doen.

In het laatste stuk van het boek laat Julia Woning zien dat aquarel verf ook op andere leuke manieren gebruikt kan worden. Zoals bijvoorbeeld voor abstract werk of in artjournals.

Geschikt voor beginners en gevorderden.

Wanneer je al redelijk of zeer ervaren met aquarelverf bent zal dit boek zeker nog de moeite zijn omdat er heel veel informatie bij elkaar staat wat handig is als naslag werk. Maar vooral door de vele voorbeelden in het boek die kunnen inspireren om zelf wat moois te gaan maken. En zeker ook door de uitdagende projecten die in het boek staan zoals onder andere de portretten en de landschappen of om zelf ook buiten te gaan schilderen wat je ziet. 

ConniesBoekenblog_JMF_R_20220303_0004

Genoeg om je schouders onder te zetten ook wanneer je al vaker met deze techniek aan de slag bent geweest.

Voor beginners zoals ik – die zich voorlopig nog niet aan de grotere projecten durven te wagen – is het ook een geweldig boek. Op duidelijke en prettige wijze krijg je veel basis informatie over Aquarelleren.

Er zijn veel oefeningen om mee te beginnen en alleen daarmee ben je wanneer je net begint voorlopig wel zoet omdat deze techniek beheersen heel veel oefening vergt. Toch kun je ook als beginner met het boek al snel ook leuke dingen maken. Met de tips over effecten die je kunt bereiken met aquarelverf en hoe je het in een Artjournal kunt gebruiken kun je al snel leuke resultaten bereiken. Op de foto’s kun je zien dat ik hiermee aan de slag ben gegaan en een begin heb gemaakt met het oefenen van de basistechnieken.

ConniesBoekenblog_JMF_R_20220303_0005

Een andere manier om ook als beginner al echt iets te kunnen doen met aquarelverf is om klein te beginnen. In het boek heb ik een bloem gekleurd aan de hand van de tips van Julia ]voor het verloop in bloembladeren. Daarna heb ik deze techniek gebruikt op een gestempelde bloem en er een cadeau label van gemaakt.

Ook heb ik een aquarelpapier waarop ik penseelstreken geoefend had met aquarelverf opgevuld en er op gestempeld en het gebruikt in een klein Artjournal. Zo heb ik twee vliegen in één klap geslagen, geoefend met aquarelverf en een basis voor het werken in een Artjournal, iets wat ik ook erg graag doe.

Al met al is het weer een prachtig boek waarin Julia Woning laat zien dat lesgeven en mensen kunnen inspireren een vak is dat zij perfect beheerst.

Achterflap

In Aquarelworkshop laat kunstenares Julia Woning je kennismaken met waterverf. Ze begeleidt je van begin tot eind en bij elke stap van het proces. Zo laat Julia je zien wat aquarelverf precies is en welke penselen en papieren je voor deze schilderkunst kunt gebruiken. Ze leert je verschillende technieken en laat je stap voor stap zien hoe je zelf kunt beginnen met het beginnen van diverse onderwerpen zoals landschappen, bladeren, bloemen, portretten, vogels en abstract werk.

Door Julia’s voorbeeld te volgen en te oefenen, leer je je eigen stijl te ontwikkelen. Of je nu een beginner bent met aquarelverf, of al vaker een penseel hebt vastgehouden, samen met Julia til je je aquarelwerk naar een hoger niveau!

Julia Woning studeerde in 1994 af aan de Willem de Kooning Academie en werkt sindsdien als illustrator, portrettist, beeldend kunstenaar en teken- en schilderdocent. Ze werkt in haar eigen atelier in Bergschenhoek waar ze ook verschillende workshops verzorgt.
Van haar hand verschenen eerder verschillende kleurboeken en haar instructieboeken Kleurtechniekenworkshop, Creatieve tekentechniekenworkshop, Workshop PanPastel en Artjournalworkshop.

Boekgegevens

9789045326467

Titel :Aquarelworkshop by Julia Woning
Auteur :Julia Woning
Uitgever :BBNC Uitgevers
Verschenen :Februari 2022
ISBN :9789045326467
1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.