Bespreking: Mindgym journal – Wouter de JongGelezen

9789493213159

Wouter de Jong heeft een Mindgym journal geschreven waarmee je mentaal fitter kan worden door iedere dag 5 minuten over jezelf te schrijven.
De voorkant van het Journal ziet er in eerste instantie wat apart uit, er staan allemaal cijfers op zoals je ook ziet bij tekenen op nummer. Wanneer je echter de inleiding leest blijkt er een mooie reden achter deze cover te zitten. Terwijl je bezig bent met het boek trek je iedere keer streepjes tussen de aangegeven nummers. Zo ontvouwt zich in de loop van de tijd een afbeelding waar je bij de start nog geen idee van hebt. Het staat symbool voor het feit dat je leven ook een optelsom is van kleine momenten die samen een groter geheel vormen. In de inleiding wordt hier nog het een en ander over toegelicht.

Het Journal heeft een ruime layout en ziet er gezellig en toegankelijk uit. De verschillende lettergroottes, het gebruik van meerdere kleuren en tekeningen geeft een prettige uitstraling zonder dat het te druk wordt.

Er is een uitgebreide inleiding die uit meerdere korte onderdelen bestaat:

  • Welkom in je Mindgym
  • Mentale fitness
  • Robot aan de macht
  • Je robot de baas
  • Stapje voor stapje
  • Waarom werkt journaling
  • Hoofd en hart
  • Journaling zo doe je dat
  • Trainerstips
  • Verbind de punten

Stap voor stap en goed gedoseerd vertelt de auteur over hoe het Mindgym journal werkt en hoe je het kunt gebruiken.
Het is vlot en prettig leesbaar en de auteur richt zich rechtstreeks tot de lezer. Ik vind het fijn dat hij hierbij natuurlijk wil vertellen waarom dit journal voor je kan werken, maar geen dwingende of alwetende toon gebruikt. Het is aan jou of en hoe je het journal wil gebruiken.

De informatie die gegeven wordt is zowel praktisch als ook uit persoonlijke ervaringen van de auteur. Er wordt verteld over de achtergronden van journaling en hoe en waarom het kan helpen om lekker in je vel te zitten.
Dat dit stap voor stap gaat en echt wel even tijd nodig heeft wordt eerlijk en open beschreven. Anderzijds zijn het maar kleine stappen die per dag maar enkele minuten kosten van je tijd dus het klinkt haalbaar.

Na de uitgebreide uitleg over de achtergronden van het Mindgym journal is het tijd voor de meer praktische kant: Hoe pak je het aan?
Hierbij wordt verteld wat de opbouw van het journal is en hoe je het kunt gebruiken. Er wordt direct bij gezegd dat het een handboek is en geen wetboek. Het blijft aan jou hoe je het wil gebruiken. Er volgen een aantal tips hoe je het maximale uit het journal kunt halen en ook hierbij wordt benadrukt dat je deze tips vooral moet negeren als je een betere methode hebt gevonden.
Het Mindgym journal bestaat uit 168 vragen die opgedeeld zijn in 6 blokken van 28.
Bij je antwoorden zet je de datum en een emoji zodat het later gemakkelijk terug te kijken is of en hoe er het een en ander veranderd is.

In elk blog zitten vragen over diverse onderwerpen, hierbij kun je de volgorde aanhouden of vragen zoeken die je die dag wil beantwoorden. Wanneer je zelf de volgorde kiest is er wel de kans dat je onbewust steeds dezelfde soort vragen vermijd. Daar is niets mis mee, en is misschien een goede aanleiding om er eens over na te denken wat daaraan ten grondslag ligt.

Wanneer er een reeks van 28 vragen is afgerond is er een coolingdown, waarbij je terug kijkt op de afgelopen reeks.

En dan is het bijna tijd om te beginnen, maar om het nog iets makkelijker te maken worden er eerst nog wat extra tips gegeven zoals onder andere hoe je het vol kunt houden, dat je voor je zelf schrijft dus dat stijl spelling e.d. er niet toe doet, of dat je niet moet schrappen in je tekst om overanalyseren te voorkomen en vooral dat je het in het boek schrijft omdat volgens wetenschappelijk onderzoek journaling beter werkt wanneer je ‘Old school‘ schrijft in plaats van te typen.

Achterin het boek vind je een QR code om je in te schrijven voor de Mindgym-nieuwsbrief met extra tips en oefeningen.

Al met al een toegankelijk en goed opgezet journal voor wil aan de slag wil met Mindgym.

Achterflap

Journaling is de meest efficiënte manier om mentaal fit te worden. Door elke dag 5 minuten open en eerlijk over je zelf te schrijven krijg je meer focus, rust en energie.

Daarom schreef bestseller auteur Wouter de Jong deze prachtige Mindgym Journal. Bomvol humoristische, uitdagende en verdiepende vragen die je meer daadkracht geven en inzicht bieden in je doelen, wensen en relaties.

Zet na elke vraag een streepje op de voorkant en maak je voortgang zichtbaar.

Wouter de Jong is auteur van Mindgym: sportschool voor je geest en Superkrachten voor je hoofd (voor kinderen), waar in totaal al meer dan 150.000 exemplaren van werden verkocht.

Boekgegevens

9789493213159

Titel :Mindgym Journal
Auteur :Wouter de Jong
Uitgever :Maven Publishing
Verschenen :April 2021
ISBN :9789493213159

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.