Gelezen: 100% plastic vrij – Caroline JonesGelezen

9789045324951

Voor wie wil gaan stoppen met het gebruik van plastic is er nu het boekje 100 % plastic vrij. Hierin staan 100 tips voor een leven zonder plastic. Nu is dat een flinke stap die voor veel mensen erg ver gaat. Maar ook wanneer je wilt minderen met het gebruik van plastic kun je met dit boekje goed uit te voeten.

Het boekje heeft een klein en compact formaat wat prima past bij zo weinig mogelijk verspillen. Maar ik had het toch graag wat groter gezien omdat het wat kleine lettertype niet echt lekker leest. De pagina’s zijn wisselend blauw met witte tekst en wit met blauwe tekst. Omdat er in het kort veel tips achter elkaar gegeven worden zorgt dit ervoor dat bladeren wat minder saai en meer uitnodigend is. Zeker omdat de inhoud alleen uit tekst bestaat zonder, foto’s of illustraties.

Het boekje start met een uitgebreide inleiding
Hierin wordt onder ander ingegaan op het feit dat er nu veel meer aandacht is voor plastic vervuiling en de verwoestende gevolgen hiervan voor onze planeet. Met voorbeelden en cijfers wordt een schokkend beeld getoond van hoeveel plastic er wereldwijd gebruikt wordt en rondzwerft en wat dit voor schade aanricht aan vele dieren.
Ook wordt er iets verteld over de opkomst en het ontstaan van plastic en de mate waarin we tegenwoordig afhankelijk zijn geworden van plastic.
Daarna gaat het over hoe je met dit boek plastic stap voor stap uit je leven kunt weren. Er wordt niet gesuggereerd dat dit makkelijk is, er wordt voornamelijk benadrukt dat alle beetjes helpen. En dat mensen samen sterk staan wanneer ze de handen ineen slaan om het plastic verbruik te stoppen.
Als laatste wordt er gesproken over hoe je aan andere mensen laat zien dat het mogelijk is om te doen

100 tips
Daarna volgen de tips die onderverdeeld zijn in de volgende categorieën

  • Aan de slag. De eerste tips zijn hoe je kunt beginnen. Zoals het aanleren van nieuwe gewoontes, steun zoeken bij anderen. Eén van de punten is om zelf actie te gaan voeren. Dat gaat mij een stap te ver maar voor mensen die hierin echt 100 % mee willen gaan is het waarschijnlijk wel een logische vervolg stap. Ik vond het erg goed dat er niet geadviseerd werd om fanatiek al je plastic uit huis te doen. Tenslotte geeft dat alleen maar extra afval en is het verspilling om goede spullen weg te gooien alleen omdat het plastic is.
  • Eten en drinken. Makkelijke tips zoals “neem je eigen boodschappentas mee“ wisselen lastige tips af zoals “eet geen diepvries producten“. Het leuke is dat er al snel een aantal punten zijn waarop je zonder al te veel moeite iets aan je plastic verbruik kunt doen. Schokkend is het om te lezen wat je er voor over moet hebben om 100 % plastic vrij te zijn. En hoe lastig het is om te plastic vrij te winkelen voor je eten en drinken.
  • Een groener huishouden. Hier worden praktische tips gegeven die met niet te veel moeite groot effect geven en een flink aantal tips die een totaal andere manier van leven vragen.
  • 10 ideeën voor het upcyclen van plastic afval: Een aantal tips om plastic te hergebruiken Zoals wat je kunt doen met boterbakjes en plastic flesjes
  • Duurzaam recyclen. Hierin worden onder andere de diverse soorten plastic besproken.

Bij de vele staan er ook weetjes zoals, de 10 ergste plastic wegwerpproducten (hierbij scoort chips heel hoog). En alternatieven voor producten, zoals een recept om zelf chips of ketchup te maken. Maar ook hoe je zelf cadeaus kunt maken of verzorgingsproducten.

Als laatste staat er een lijst met verkooppunten in het boekje waar je plastic verantwoord kunt winkelen.

Na het doorlezen besefte ik dat er heel wat komt kijken bij echt plastic vrij leven, iets dat voor mij een paar stappen te ver gaat. Maar het maakte me ook duidelijk hoe makkelijk het is om in ieder geval te minderen met plastic en om meer bewuste keuzes te maken.
Het is dan zeker de moeite om dit boekje te lezen om je bewust te worden van de enorme hoeveelheden plastic die gebruikt worden en wat dit voor gigantische schade dit oplevert. En om een er paar (of meerdere) tips uit te halen om een klein verschil te kunnen maken.

Achterflap

Per jaar gebruiken wij ons eigen gewicht in plastic. Aan die slechte gewoonte zijn we heel snel gewend geraakt: 100 jaar geleden gebruikten we nog helemaal geen plastic. De rampzalige impact die al dat plastic heeft op de aarde is inmiddels wel duidelijk, de oplossing ook: we moeten onszelf ervan bevrijden.
Dat lijkt makkelijker gezegd dan gedaan….

100 % plasticvrij maakt de overstap naar een leven zonder plastic gemakkelijk. Met de 100 slimme tips in dit boekje kun je de hoeveelheid plastic in je leven stap voor stap verminderen, zonder schuldgevoel en zonder stress. Zo loop je voortaan in de plasticvrije beweging.

  • Makkelijk en snel aan de slag
  • Plasticvrij eten en drinken
  • Je leefstijl behouden maar dan zonder plastic
  • Verantwoord en vindingrijk winkelen
  • Creative manieren om plastic uit te faseren

Caroline Jones is journalist en schrijft over gezondheid, beauty, fashion en lifestyle. Ze is senior editor voor verschillende nieuwsbladen en magazines geweest. Ook schreef ze verschillende lifestyleboeken, waaronder The best Diet for you.

Boekgegevens

9789045324951

Titel :100% Plasticvrij
Auteur :Caroline Jones
Uitgever :BBNC Uitgevers
Verschenen :November 2019
ISBN :9789045324951

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.