Recepten uitproberen uit Bakken voor DummiesGelezen, Kookboek

9789045357331

Eerder besprak ik al het boek Bakken voor Dummies van Emily Nolan. Een boek waarin je zo’n beetje alles kunt vinden wat je wilt weten over bakken. Van maten, keukengereedschap, deegrollen, meelsoorten, ovens, hoe je problemen op kunt lossen, taart decoreren, basistechnieken en nog veel meer.
Daarnaast staan er veel recepten in zoals onder andere koekjes, taarten, gebak, broden, soufflés, quiches en meer.
Er staan geen foto’s in het boek maar wel afbeeldingen van wat je nodig hebt en hoe je iets moet doen bv brood vlechten. De link naar mijn vorige bespreking waarin ik hier nog meer over vertel kun je hier vinden.

Voor deze tweede bespreking heb ik 6 recepten uitgeprobeerd en ik ben nog steeds erg enthousiast over het boek. De recepten zijn duidelijk en prima te volgen, en de resultaten zijn bijna altijd voor herhaling vatbaar. Zo heb ik ondertussen het vlechtbrood al meerdere keren gebakken en kreeg ik al een hint of er weer Russische theeballetjes gebakken konden worden.
Er staan veel meer soorten recepten in het boek dan degene die ik gebakken heb, zoals uitbundige fruittaarten / taarten vol boter crème, of hartige taarten. Ik heb gebakken en uitgeprobeerd wat mij heel lekker leek (zoals het brood) of waar ik nieuwsgierig naar was (de abrikozen Pecan koekjes)

Voorlopig ben ik nog niet uitgekeken op het boek, de volgende recepten die ik ga uitproberen zijn: eenvoudig wit karnemelk brood / brownies / havermout koekjes / chocolade scheurbrood / pindakaas koekjes / pizzadeeg / broodjes / kippastei.
Voorlopig genoeg te proberen dus en dan staan er nog meer recepten in die ik ooit wil gaan maken.

Deze recepten heb ik uitgeprobeerd

Russische theeballetjes
Ondertussen heb ik een enthousiast testpanel voor mijn proefbaksels (onder andere mijn moeder en man en zoon) en deze koekjes vielen bij iedereen in de smaak. Als variatie had ik een aantal koekjes in gesmolten pure chocola gedipt en dat smaakte ook erg lekker. Ik had expres voor pure chocolade gekozen omdat de koekjes al behoorlijk zoet zijn.
Het is een makkelijk en snel recept met heerlijk resultaat. Deze koekjes zijn verre van gezond want er zit behoorlijk wat roomboter en suiker in. Het verbaasde me dan ook dat de koekjes in de oven niet uitliepen en plat werden. Daarnaast zitten er ook walnoten in die een mooi tegenwicht zijn voor de suiker en boter.

ConniesBoekenblog-DSCN2131

ConniesBoekenblog-JMF-6D-20210216-0000

ConniesBoekenblog-DSCN2051

ConniesBoekenblog-JMF-6D-20210127-0007

Vlechtbrood
In de omschrijving van het brood stond deze uitnodigende zin Als je in je leven één brood wil bakken, kies dan dit recept.
Er staat hoe je er een broodvorm of gevlochten kan maken. Voor het vlechten wordt je verwezen naar de pagina waar dit (met tekeningen erbij) uitgelegd wordt.
Grappig is dat er in het boek staat dat het recept voor twee kleine broden is, de broden die ik gebakken heb zijn beslist niet klein.
Dit brood viel hier bij iedereen ontzettend goed in de smaak, het is niet alleen erg lekker de structuur is ook heerlijk wanneer je het eet. Net een knapperig korstje en zacht (maar niet klef) van binnen). Invriezen en later de rest op eten gaat prima.

Abrikoos pecan koekjes
Dit is de tegenhanger van de Russische theeballetjes, met weinig vet en zonder suiker. Er gaat bijna een hele pot abrikozenjam zonder toegevoegde suiker in en verder een beetje boter, twee soorten meel, eieren (of eiervervanger) bakpoeder, nootmuskaat, pecannoten en gedroogde abrikozen.
Het is een makkelijk recept al was het wel apart dat de hoeveelheid jam die ik nodig had aangegeven werd in milliliters en niet in grammen.
De smaak is wat apart, waarschijnlijk door de nootmuskaat maar is wel fruitig. De koekjes zijn smeuïg en hebben wat weg van een zachte fruit/ muesli reep maar dan wat taaier. Heel veel smaak zit er niet aan en door de taaie structuur at het niet fijn.
Van de vele recepten die ik al uit het boek gemaakt heb is dit de eerste die bij niemand in de smaak viel. Niet omdat er geen suiker in zit want ik bak bijna iedere week suikervrije koekjes maar omdat dit recept ons blijkbaar niet beviel.

ConniesBoekenblog-DSCN2135

ConniesBoekenblog-DSCN2041

ConniesBoekenblog-JMF-6D-20210121-0002

Bananenbrood
Dit is een prima recept om overrijpe bananen op te maken, hoe rijper de bananen hoe beter de smaak.
Het is een heerlijk brood dat tussen brood en cake inzit. De banaan overheerst niet maar geeft net een smaakje aan het brood. Het is vrij machtig.
Het brood heeft een wat kleverige, gekarameliseerde bovenkant en is behoorlijk zoet. De walnoten geven mooi tegenwicht tegen het zoete.
Het brood is van een flinke maat, dus ik heb een deel ingevroren. Even op het broodrooster of grill na het ontdooien gaat prima en smaakt erg lekker

ConniesBoekenblog-DSCN2096

Maisbrood uit de zuidelijke staten van Amerika
Dit brood word omschreven als een zacht brood waarmee je bij een barbecue je saus kan op dippen.
Het kan zowel in de koekenpan als in de oven gebakken worden.

Voor het bakken had ik het idee dat dit brood ook wel als gewoon brood gegeten zou kunnen worden. Maar na het proeven van het brood kwam ik tot de conclusie dat ik dat geen goed idee vind. Het brood is stevig van structuur en beslist aan de zoute kant, prima geschikt als brood om te dippen bij barbecue of borrel maar niet echt lekker om als lunch te eten.
Ook als dip brood vind ik de structuur te stevig en korrelig, wanneer ik het nog eens zou bakken dan doe ik het met de variatie tip die in het boek staat namelijk half bloem en half maïsmeel.

ConniesBoekenblog-JMF-6D-20210209-0008

Van-alles-koekjes
Er zit inderdaad van alles in deze koekjes (onder andere pindakaas, pinda’s, chocola, rozijnen havermout…..) en je kunt er ook goed mee variëren.
Het recept is voor drie bakplaten met koekjes dus ook wanneer je het halveerde heb je een flinke lading koekjes.
Ik heb een bakplaat gemaakt met deeg vanaf een theelepel, en een waarbij ik balletjes maakte van het deeg en die wat platdrukte. De derde plaat mislukte doordat ik de kookwekker niet gezet had en daardoor mijn koekjes vergat.
De koekjes zijn verslavend lekker.

ConniesBoekenblog-DSCN2109

ConniesBoekenblog-JMF-6D-20210209-0004

Achterflap

Bakken is niet langer alleen weggelegd voor fanatici op televisie of de professionele patissier met zijn etalage vol spectaculaire taarten en gebakjes. Bakken voor Dummies legt alle geheimen bloot voor het maken van de meest zalige patisserie en ovengerechten.
Dit eenvoudig te volgen boek leert je verbluffende taarten, imposante kaassouffles, hartverwarmende brownies, knapperige koekjes en nog veel meer te maken. Met meer dan 100 recepten (ondermeer van brood, taarten, cakes, pretzels en pizza), een spiekbrief met de basisgereedschappen en handige tips en trucs bakt elke thuiskok met alle plezier de meest spectaculaire resultaten

Boekgegevens

9789045357331

Titel :Voor Dummies – Bakken voor Dummies
Auteur :Emily Nolan
Uitgever :Voor Dummies
Verschenen :December 2020
ISBN :9789045357331
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.