Gelezen: Spuitende slagaders, overstromende oceanen – Jesse Goossens & Linde FaasGelezen

9789047709343

Spuitende Slagaders + Overstromende Oceanen vertelt kinderen wat ze zelf kunnen doen bij grote en kleine rampen. Duidelijke informatie wordt aangevuld met interessante weetjes en feiten en prachtige illustraties. Zodat er op een vlotte manier heel veel informatie gegeven kan worden die de aandacht van kinderen (en waarschijnlijk ook volwassenen) zonder moeite vast kan houden.

Het boek is uitgegeven ter gelegenheid van het 150 jarig bestaan van het Nederlandse Rode Kruis. Een deel van de opbrengt gaat naar het Rode Kruis.

Informatief, duidelijk en prachtig vormgegeven

Wanneer je het boek openslaat springen de kleurrijke en leuke illustraties je al tegemoet. Ik vind het heel knap gedaan hoe deze illustraties heel duidelijk de ramp, of wat je moet doen, weergeven. Maar tegelijkertijd een tikje humor hebben of net iets overdrijven waardoor de scherpe kantjes van deze toch wel heftige rampen wat weggenomen worden.

JMF-20170817-0001Tekst en illustraties lopen regelmatig door elkaar heen en de pagina’s hebben vaak een kleur die bij de ramp past. Denk bijvoorbeeld aan blauwe pagina’s bij het onderwerp “Overstroming“ of geel bij “Hittegolf“.
Dit ziet er prachtig uit zodat je alleen al vanwege de illustraties het boek met plezier zou kunnen doorbladeren. Een nadeel is wel dat het voor kinderen die net iets meer moeite hebben met lezen lastiger zal zijn om dit boek te kunnen lezen. Zeker ook omdat er soms best moeilijke woorden in staan.

De opbouw van het boek is heel overzichtelijk

  • Een inhoudsopgave waarin alle rampen die besproken worden staan, waarbij voor de teksten verschillende kleuren gebruikt worden zodat het makkelijk te overzien is. Ook de ruime lay-out zorgt er voor dat kinderen een goed overzicht hebben en snel kunnen zoeken naar een onderwerp
  • Het voorwoord is geschreven door prinses Margriet. Hierbij spreekt ze de kinderen rechtstreeks aan en vertelt iets over haar werk bij het Rode Kruis. Ook legt ze uit waarom het juist handig is om al over rampen na te denken wanneer en nog niets aan de hand is. Zo geeft ze aan hoe voorbereid zijn kan helpen en dat er vaak meer is dat je als kind al zelf kan doen dan je misschien zou verwachten. Een mooie persoonlijke en duidelijke en hoopvolle boodschap aan het begin van een boek vol mogelijke rampen.
  • De vier belangrijkste regels die bij iedere ramp van pas komen worden uitgelegd. En ook hier een fijne en duidelijke lay-out
  • Daarna begint de bespreking van de rampen, onderverdeeld in: Rampen in en om het huis, Grote rampen en Rampen ver weg

Zowel bij de rampen in en om het huis en grote rampen is er eerst aandacht voor de basis. Zoals o.a. het maken van een Eerste Hulp kit en het maken van een noodpakket.
Bij de illustraties staan kleine afbeeldingen van wat er in een pakket hoort te zitten. Dit is ook school of thuis iets om samen met kinderen te doen en/of te controleren. Ook voor menig volwassenen zal het een wake-up call zijn om dit op orde te maken. Het klinkt misschien eng maar als volwassenen kun je uitleggen dat het alleen voorzorg is maar levensreddend als er toch iets gebeurd. Het opent zeker mogelijkheden om met kinderen over het gebeuren van mogelijke rampen te kunnen praten.

JMF-20170817-0002Bij de rampen komt veel voorbij zoals: brandwonden, beten en steken, botbreuken, overstroming, hittegolf en zelfs aanslagen.
Bij de grote rampen is er de onderverdeling in: aarde, water, lucht, vuur en mensen.

Heftige onderwerpen komen voorbij, waarbij de nadruk ligt op wat je zelf kunt doen en bij wie je hulp kunt vragen. Een positieve insteek want als er toch iets gebeurd ben je dan toch niet geheel radeloos / machteloos. En ook hier geeft dit thuis en op school vele mogelijkheden tot gesprekken of andere manieren om met één van de vele onderwerpen aan de slag te gaan.

Toch kunnen kinderen die veel tobben of de neiging hebben het lot van de wereld op hun schouders te voelen dit boek overweldigend vinden. Ik raad ouders en leerkrachten dan ook zeker aan om goed te kijken wat de kinderen aankunnen. Het ene kind kan zelf het boek doornemen, een ander kind misschien samen met een volwassenen.
Maar hoe dan ook is het een perfect boek om kort en krachtig handvaten te geven bij rampen. En om de interesse van de kinderen op te wekken door de vele opmerkelijke, vreemde, aparte en ongelovelijke feitjes die bij ieder onderwerp genoemd worden.

Bij ieder onderwerp staan er drie onderdelen. Die duidelijk met verschillende kleuren en lettertypes worden aangegeven:

  • Opmerkelijk of het ergste. Hierin worden hele aparte feiten verteld of wat de ergste ramp was. Zo staat er bijvoorbeeld bij aardbeving: het ergste. De dodelijkste aardbeving ooit vond plaats in Shaanxi in China op 23 januari 1556. Er vielen zo’n 830.000 doden. Er waren vooral zoveel slachtoffers omdat de mensen in grotten woonden die instorten tijdens de beving.
  • Wist je dat. Hier komen allerlei feiten voorbij die jong en oud zullen boeien. Zoals het feit dat er in ons bloed een piepklein beetje goud zit. Of wat de verschillen zijn tussen de 3 graden bij verbranding. En ik had geen idee dat de beet van een steenvis één van de meest pijnlijke is. Het is echt geweldig wat voor feiten er allemaal verzameld zijn.
  • Dit moet je doen. Het bellen met 112 staat steeds in rode letters. Verder staan er stap voor stap handelingen die je kan doen. Net als diverse scenario’s en wat te doen. Kort, krachtig en nuttig !

Wat mij betreft op school of thuis zeker een aanrader.

Achterflap

WEET JIJ WAT JE KUNT DOEN ALS ER EEN RAMP GEBEURT? THUIS OF IN DE BUURT?
Dit is een handleiding bij 34 grote en kleine rampen, vol grappige, griezelige en geweldige weetjes over alle mogelijke catastrofes. Want weet jij hoeveel botten je kunt breken? Hoe je moet reanimeren? Wat de grootste aardbeving ooit was? Hoe je kunt merken dat er een bosbrand aankomt? En hoeveel bloed er in je lijf zit?

Boekgegevens

9789047709343

Titel :Spuitende slagaders en overstromende oceanen
Auteur :Jesse Goossens
Uitgever :Lemniscaat
Verschenen :2017
ISBN :9789047709343
2 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.