Bespreking: Bakken voor Dummies – Emily Nolan (Deel 1)Gelezen, Kookboek

9789045357331

Vandaag mijn eerste bespreking over Bakken voor Dummies waarin ik het een en ander over het boek vertel. De komende tijd ga ik wat recepten uit het boek uitproberen en daarna schrijf ik een vervolg bespreking met foto’s van mijn baksels erbij.

Bakken voor Dummies is geschreven door Emily Nolan die zich zolang ze het kan al van bakken houdt. Ze heeft Engelse literatuur gestudeerd, werkte in diverse functies in de bankwereld en was kookboeken redacteur. Tegenwoordig is ze freelance redacteur en schrijft en ontwikkelt ze recepten voor tijdschriften.

Haar boek Bakken voor Dummies is bedoeld voor zowel beginnende als ervaren bakkers. Je hoeft geen voorkennis te hebben om dit boek te kunnen gebruiken, in dit boek ontzettend veel basis informatie. Maar ook veel waar ervaren bakkers goed mee uit de voeten kunnen.

Zo staat er bijvoorbeeld voor de beginnende bakker in wat een snufje zout is. Dat lijkt vanzelfsprekend wanneer je veel bakt maar mijn zoon die zelden bakt en het in een recept zag staan vond dat een onduidelijke beschrijving. En zo wordt er van alles en nog wat uitgelegd zoals wat de verschillen tussen diverse soorten zout zijn / hoe je gedroogd fruit sappiger maakt / welk keukengereedschap je nodig hebt / hoe je kunt testen of iets gaar is. Ideaal wanneer je nog maar weinig ervaring hebt met bakken.
Maar ook voor mensen met veel bakervaring staat er genoeg in het boek om het de moeite waard te maken. Mijn dochter bakt vaak en is er heel bedreven in. Zij was het boek aan het doorbladeren en was direct enthousiast. Ze wilde het boek a la minute lenen vanwege de handige tabellen die ze er in zag staan. Dat is precies de informatie die je in een bakboek graag allemaal bij elkaar hebt staan. Zo staat er bijvoorbeeld een lijst in met hoe je producten kunt vervangen in een recept. Handig wanneer je wil variëren of net even iets niet in huis hebt. Je kunt cakemeel vervangen door patentbloem maar dan moet je iets extra patentbloem gebruiken. Hoeveel dat is staat in het boek samen met vele andere vervangingen.
Ook heel handig zijn de maten-tabel en de lijst met veelvoorkomende omreken hoeveelheden.

ConniesBoekenblog-JMF-6D-20210113-0001Bakken voor Dummies is, inclusief index, 341 pagina’s en dat betekent dus ontzettend veel recepten en informatie. Ik ben dan ook aangenaam verrast door zowel de vele informatie als de recepten in het boek.
Er staan geen foto’s in het boek dus wie van kookboeken houdt om te bladeren of graag ziet hoe het baksel er uit hoort te gaan zien is dit niet het ideale boek.
Er staan wel veel duidelijke tekeningen in om te laten zien wat er bedoeld wordt, zowel bij de uitleg van materialen als bak handelingen. De uitleg bij de recepten is duidelijk en de recepten zien er erg overzichtelijk uit. Wanneer er speciale technieken nodig zijn voor recepten dan wordt dat eerst behandeld voordat je bij het recept aankomt in het boek. Dus voor iedereen die wil gaan bakken, of die al bakt en er meer mee wil doen is dit een ontzettend fijn boek met heel veel nuttige tips, praktische tabellen, leuke recepten en heel veel informatie over alle aspecten van het bakken.

Het boek bestaat naast de inleiding uit vijf delen en een aantal bijlagen.

Inleiding
Hierin vertelt de auteur het een en ander over het boek. Ook staat er een lijst met pictogrammen en uitleg die in het boek gebruikt worden.
Om het begrijpen van de recepten gemakkelijke te maken staat er een lijst met termen en wat er in het boek mee bedoelt wordt. Zoals dat er bij de eieren altijd de maat L bedoelt wordt of dat met “meel“ bloem bedoeld wordt, tenzij anders aangegeven.

Deel 1: De basis van het bakken
Dit deel behandelt de basis van het bakken van wat je in je keuken nodig hebt tot wat de rol is van basis ingrediënten en welke invloed ze hebben op het bakproces.
Je kunt het zo gek nog niet noemen of het staat in het boek.

Deel 2: basistraining
Hier lees je alle in en outs over termen zoals , blancheren / kneden / ontkronen……
Ook over de werking van je oven , het handig omgaan met recepten , de basistechnieken van bakken staat hierin veel informatie. Daarnaast vertelt de auteur het een en ander over het afwegen van ingrediënten , en worden vele keukengeheimen opgeheldert.

Deel 3: Klaar voor de start? Bakken maar!
In dit deel staan de recepten onderverdeeld in koekjes / taarten / crèmes en glazuur / taarten met fruitvulling / crumbles, cobblers en ander heerlijks / snelbrood, muffins en biscuit / gistbroden / hartige taarten uit de oven / bakken met een mix of kant en klaar deeg / bakken met weinig vet.
Bij de recepten staat aangegeven wat de moeilijkheidsgraad is. Voor de recepten staat vaak nog extra uitleg over bereiding of technieken.
En er staan regelmatig nog handig tips in het boek.

Deel 4: andere belangrijke zaken
In dit deel krijg je tips hoe je je baksels zo lang mogelijk vers kunt houden en hoe ze ze het beste kunt bewaren. Het staat ook boordevol tips voor speciale presentaties en hoe je gemakkelijk taarten kunt versieren.

Deel 5: het delen van de tientallen
Dit deel is gewijd aan het oplossen van veelvoorkomende bakproblemen en geeft een aantal bakbronnen om eens wat van te lezen of te bekijken op social media

Achterflap

Bakken is niet langer alleen weggelegd voor fanatici op televisie of de professionele patissier met zijn etalage vol spectaculaire taarten en gebakjes. Bakken voor Dummies legt alle geheimen bloot voor het maken van de meest zalige patisserie en ovengerechten.
Dit eenvoudig te volgen boek leert je verbluffende taarten, imposante kaassouffles, hartverwarmende brownies, knapperige koekjes en nog veel meer te maken. Met meer dan 100 recepten (ondermeer van brood, taarten, cakes, pretzels en pizza), een spiekbrief met de basisgereedschappen en handige tips en trucs bakt elke thuiskok met alle plezier de meest spectaculaire resultaten.

Boekgegevens

9789045357331

Titel :Voor Dummies – Bakken voor Dummies
Auteur :Emily Nolan
Uitgever :Voor Dummies
Verschenen :December 2020
ISBN :9789045357331
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.