Gelezen: Alles wat je wilt weten over sterren en planeten – Joe Rhatigan & Rain NewcombGelezen

9789044759723

In Alles wat je wilt weten over sterren & planeten wordt de wereld van astronomie eenvoudig uitgelegd aan kinderen. Met feiten, tekeningen, foto’s, opdrachten en heel veel informatie wordt op een toegankelijke en leuke manier niet alleen informatie gegeven maar kunnen kinderen ook zelf van alles ervaren dat met sterren en planeten te maken heeft.
Een geweldig boek voor kinderen die in de ban zijn van alles wat met dit onderwerp te maken hebben, en die waarschijnlijk de meeste basis boeken al gelezen hebben. Onze jongste zoon was als kind erg geïnteresseerd in ruimtevaart en sterren en planeten en wist al snel meer hierover dan menig volwassene. Hij zou dit boek geweldig gevonden hebben en aan de slag zijn gegaan met de opdrachten / proefjes die in het boek staan. Deels alleen maar waarschijnlijk ook samen met ons.

Maar eigenlijk is het boek voor alle kinderen de moeite doordat het heel veel mogelijkheden biedt. Zo kan het boek doorgebladerd worden om te kijken naar de vele foto’s en tekeningen, vaak met een korte beschrijving erbij. Of een kind kan de stukjes die hij/zij interessant vind nemen en alleen die lezen. Er staan regelmatig stukjes van minder dan een halve pagina in het boek met weetjes en feitjes of waarin kort iets extra’s verteld wordt. Dit stuk is dan in een andere kleur dan de rest van de pagina, zodat dit stuk er niet alleen uitspringt bij het bladeren maar ook makkelijk te lezen is.
Door de vele goed uitgelegde opdrachten is het ook een fijn boek voor op school of om samen met een kind te doen. Leerzaam op een gezellige manier.
En als laatste (maar zeker niet als minste reden) is dit boek ontzettend de moeite omdat er heel veel interessante weetjes in staan en volop prachtige foto’s. Zo staat er bijvoorbeeld een uitgebreide planeten kaart in het boek waarbij van alle platen interessante informatie staat. Die je ook met elkaar kunt vergelijken. Wist je bijvoorbeeld dat dat Neptunus 4,5 miljard kilometer van de zon staat en Mercurius “maar“ 58 miljoen. Wat mij betreft is het boek ook voor volwassenen interessant al is het voor kinderen geschreven.

De lay-out van het boek is ruim en overzichtelijk, er wordt gevarieerd met kleuren van de pagina’s, de stukken tekst zijn niet te lang en hebben dik gedrukte kopjes. Hierdoor leest het boek prettig en is het heel toegankelijk. Alleen de paarse pagina’s met zwarte letters die op een aantal plekken in het boek staan vind in niet handig. Het ziet er sfeervol uit maar het leest wat moeizamer wat onprettig is voor kinderen die wat moeizaam lezen.

Naast een voorwoord / inleiding, een verklarende woorden lijst en een handige lijst met informatie bronnen op het net bestaat het boek uit vijf hoofdstukken, met ieder een flink aantal onderwerpen die besproken worden en met pagina’s waarop beschreven wordt hoe de kinderen zelf aan de slag kunnen. En met heel veel mooie foto’s en tekeningen.

Hoofdstuk 1: Vanaf hier gezien
In dit hoofdstuk krijg je alle informatie die je nodig hebt om het heelal te bekijken. van kijken met alleen je ogen tot verre kijkers en telescopen. Het begint met “het notitieboekje van een sterren kijker“, hierin zet je wat je nodig hebt en maak je aantekeningen. Waarom het handig is om aantekeningen te maken en wat je met de aantekeningen kunt doen wordt goed uitgelegd.
Er staat veel informatie in dit hoofdstuk, niet alleen over wat we nu weten maar ook wat er in verleden ontdekt is of gedacht werd over de sterren en planeten.
Er worden clubs en verenigingen genoemd die zich met planeten bezig houden, de werking van een telescoop wordt uitgelegd in woord en beeld. Te veel om op noemen wordt er besproken.

En natuurlijk allerlei interessante opdrachten, hierbij staat duidelijk wat je nodig hebt, wat je moet doen, en uitleg wat er gebeurd is. Soms staan er ook nog wat extra weetjes en feitjes bij. In alle hoofdstukken gaat dat op deze manier.
In dit hoofdstuk kun je onder andere, een zaklamp aanpassen om er een astronomische zaklamp van te maken / leren hoe je je ogen aan kunt passen wanneer je sterren wilt kijken / ervaren wat je allemaal met het blote ook kunt zien.

Hoofdstuk 2: De maan
Ook hier volop opdrachten zoals onder andere: bereken je maangewicht / zoek je slagschaduw en je halfschaduw / een proef die laat zien hoe het kan dat de maan ronddraait maar dat je toch nooit de achterkant kunt zien.
Daarnaast informatie over de meest uiteenlopende onderwerpen die met de maan te maken hebben. Van een lijst met feiten en weetjes tot uitgebreide informatie over maankraters.

Hoofdstuk 3: De zon
Dit hoofdstuk begint met een spectaculaire grote foto van de zon over bijna twee pagina’s. En ook hier barst het van korte feitjes, uitgebreide informatie en opdrachten.
Er staat bijvoorbeeld een grote tekening met uitleg van hoe de zon in elkaar zit, iets over de horizon kalender, hoe werken zonnewijzers en hoe maak je er zelf één, prachtige foto’s van een zonsverduistering en nog veel meer interessants

Hoofdstuk 4: Het zonnestelsel
Niet alleen wordt verteld hoe ons zonnestelsel in elkaar zit, maar ook hoe de sterren en planeten elkaar beïnvloeden en wat wij daarvan merken. Ook informatie over satellieten, meteoroïden, planetoïden ontbreken niet.
Ook in dit hoofdstuk staan spectaculaire foto’s, feiten en van alles en nog wat dat met het zonnestelsel te maken.
De opdrachten zijn ook weer de moeite waard zoals een proef om uit te leggen waarom we seizoenen hebben / hoe zoek je het middaguur (hint, niet met je horloge) / op zoek naar Mercurius
Ook erg leuk is de planetenquiz die in het boek staat.

Hoofdstuk 5: De sterren en daarna
Hier staat allerlei extra informatie over sterren, zoals de geboorte van sterren / welke sterren “dichtbij“ staan / de kleuren van sterren / sterrenbeelden / sterrensprookjes / zwarte gaten / de oerknal en…
Alles, net als in de andere hoofdstukken, vol met feitjes, foto’s, informatie en opdrachten.

Achterflap

Stap in en maak een onvergetelijke reis naar de ruimte! Je hoeft er alleen maar even voor naar buiten te gaan en naar de hemel te kijken. Op deze reis zul je het mysterieuze heelal ontdekken en van alles te weten komen over planeten, planetoïden, kometen, sterren, nevels, zwarte gaten enzovoort.
Je leert een zonneoventje maken om koekjes te maken, de zeeën van de maan te zoeken en je gewicht op Jupiter te berekenen.
Het wordt vast en zeker een ruimtereis die je nooit meer zult vergeten!

Boekgegevens

9789044759723

Titel :Alles wat je wilde weten over sterren & planeten
Auteur :Joe Rhatigan
Uitgever :Centrale Uitgeverij Deltas
Verschenen :Februari 2021
ISBN :9789044759723
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.