Bespreking: Catan puzzelboek – Richard wolfrik GallandGelezen

9789045325866

Al jaren lang spelen Jeroen en de kinderen graag het strategische bordspel Catan, waarbij er onbewoonde eilanden ontdekt en bewoonbaar worden gemaakt. Spelers moeten, om succes te hebben, zowel samenwerken als elkaar proberen te overtroeven. Het spel is ondertussen heel bekend en heeft ook een aantal uitbreidingen.

Nu is er ook het Catan puzzelboek dat direct herkenbaar is voor spelers van het spel door de cover die precies lijkt op de doos van het bordspel. Voor dit puzzelboek heb je helemaal geen kennis nodig van het bordspel, de regels zijn eenvoudig en worden duidelijk uitgelegd. Daarnaast kun je natuurlijk ook gewoon de puzzels oplossen en je helemaal niet bezig houden met het spelen van Catan. Ook dan heb je je handen vol aan uitdagende puzzels en kun je genieten van de vele illustraties en de fijne, ruime, lay-out. Maar het geeft natuurlijk wel wat extra’s om naast het puzzelen ook te proberen om een eiland bewoonbaar te maken en om punten te verdienen.

Het spel
In het CATAN – Puzzelboek leidt je een aantal kolonisten over een reeks van hindernissen. Die beginnen met de ontdekking van een ongerept land en ontwikkelen zich terwijl jij probeert nieuwe samenlevingen te slichten en in goede harmonie te leven met de andere nederzettingen die er bestaan.

Door puzzels op te lossen verzamel je grondstoffen (hout / erts / wol / graan / baksteen). Op een invulschema kun je invullen wat je verzameld hebt. Doe dit met potlood zodat je het weer uitmunt gummen want deze grondstoffen heb je nodig om bijvoorbeeld te kunnen bouwen. Bouwen kost grondstoffen dus zodra je iets gebruikt hebt moet je die weer uit je lijst verwijderen.

Ook kun je door puzzels op te lossen verworvenheden verzamelen (straat / dorp / stad / ridder). Ook hiervan is een lijst waarop je dat bij kunt houden.
Wanneer je een puzzel opgelost hebt kan er staan dat je een stad, dorp, straat of ridder kan toevoegen. Maar dan moet je wel de juiste grondstoffen hebben. Heb je die niet dan zul je eerst puzzels moeten doen waarmee je die kunt verkrijgen.

Dat zijn de basisregels. Er zijn nog een paar regels maar niet te veel. Ook als je het bordspel niet kent is het prima te volgen. Uiteindelijk gaat het om het halen van overwinningspunten, bij 10 overwinningspunten heb je “gewonnen“. Hoe? Dat wordt goed uitgelegd. Ook wordt er gezegd dat het best wel mee valt omdat je hiervoor echt niet alle puzzels hoeft op te lossen. Strategie is hierbij minstens zo belangrijk.

Bovendien als je echt vast loopt zijn er ook nog de oplossingen achterin.

Het boek

  • Het boek heeft een hardcover uitvoering.
  • Als eerste wordt er kort iets over het bordspel verteld en wordt benadrukt dat je dit puzzelboek zonder moeite kunt spelen ook als je nog nooit van Catan gehoord heb.
  • Daarna volgt de introductie waarbij alles uitgelegd wordt
  • Er zijn invulpaginas waar je bij kunt houden welke puzzels je voltooid hebt, welke grondstoffen je verzameld hebt en de verworvenheden die je hebt behaald
  • Dan is het tijd om met puzzelen en spelen te beginnen. Er zijn 10 delen met ieder 10 puzzels. Met korte teksten en illustratie wordt het verhaal verteld over het bewoonbaar maken van het eiland. Bij iedere puzzel wordt er naast de uitleg een stukje verteld. Zo ga je van het ontdekken van Catan in hoofdstuk een steeds verder tot je ook gaat vestigen en bouwen.
  • Het is kleurrijk en aantrekkelijk om te zien. Onderaan iedere puzzel staat waar je de oplossing kunt vinden en wat je verdient heb met het oplossen van deze puzzel.
  • Achterin staan de oplossingen. Ook hier is de lay-out ruim en duidelijk en er wordt vaak wat extra uitleg gegeven.

De puzzels
De puzzels kun je dus kris kras door elkaar doen en zo verzamelen wat je nodig hebt om te bouwen of om overwinningspunten te halen. Maar het leuke is dat je ook gewoon de puzzels kunt doen waar je zin in hebt en zo het een en ander verzameld dat je later kunt gebruiken.
En zoals ik eerder al schreef als het hele spel je niet ligt heb je hier nog steeds een prachtig puzzelboek aan met 100 puzzels in een mooie vo4mgeving.

Het is een prachtig boek in een luxe hardcover uitvoering met veel uitdagende puzzels waarmee je in boekvorm het spel kunt spelen. De luxe hardcover, de vele illustraties, en het feit dat de puzzels helemaal in Catan sfeer zijn geven het boek / spel echt iets bijzonders.

De puzzels zijn allemaal in de stijl van het ontdekken en opbouwen van een nieuwe wereld. Zoals bijvoorbeeld een taakverdeling uitvogelen aan de hand van een paar aanwijzingen, of een woordzoeker oplossen met allemaal woorden die met het verdedigen van je volk te maken hebben. Een andere keer moeten er bossen geplant worden en moet jij bepalen waar ze komen.
Erg leuk en het geeft toch weer wat extra’s aan de puzzels

Soms lopen puzzels in elkaar over en moet je ze dus in een verplichte volgorde doen. Dit staat dan meteen bij de puzzel vermeld.

De puzzels zijn over het algemeen best pittig maar wel te doen. Er komt veel logisch nadenken bij kijken, hoe meer je er mee bezig bent des te makkelijker dit gaat.
Een aantal puzzelsoorten komen meerdere keren voor in het boek zoals woordzoekers en logi-puzzels. Verder zijn er nog vele andere soorten puzzels en raadsels om mee aan de slag te gaan.

Achterflap

DE TIJDLOZE WERELD VAN CATAN LIGT TE WACHTEN OM DOOR JOU TE WORDEN VERKEND EN OPGELOST.

Dit CATAN- Puzzelboek biedt een geheel nieuwe manier om nog onbekende eilanden van CATAN te ontdekken. Na de landing aan de oevers van dit weelderige, onbewoonde land, moet je jezelf en medestichters door een een reeks puzzelproblemen loodsen naar vrede en welvaart. Je moet je verstand erbij houden: rollen toewijzen, grondstoffen beheren en cryptische kaarten ontcijferen. En dat is nog maar het begin van je verregaande verantwoordelijkheden.

Met de 100 puzzels, verdeeld over 10 thema hoofdstukken, verzamel je grondstoffen en verworvenheden en win je overwinningspunten – zo haal je urenlang plezier in huis.

Boekgegevens

9789045325866

Titel :Catan Puzzelboek
Auteur :Richard Wolfrik Gallan
Uitgever :Mus Creatief
Verschenen :November 2020
ISBN :9789045325866

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.