Gelezen: The Pie roomKookboek, Gelezen

9789045220413

The Pie Room is een dik en prachtig kookboek vol met hartige en zoete Britse delicatessen. Het staat boordevol sfeervolle foto’s van Britse pie’s die al zo mooi zijn dat het boek alleen al de moeite is om te kopen om te bladeren en te genieten van wat je ziet.

ConniesBoekenblog-JMF-6D-20201119-0020Het boek is geschreven door Calum Franklin en in zijn manier van vertellen spat zijn passie voor het koken en bakken eraf. Hij houdt duidelijk van eerlijke en zorgvuldig bereide maaltijden en met name van het maken van Engelse pie’s.
Calum Franklin is eigenaar van The Pie Room in Londen waar iedere dag honderden pie’s met de hand gemaakt worden. Hij vertelt in het begin van zijn boek op boeiende wijze iets over het ontstaan van de Pie Room en wat het bakken / koken voor hem betekent.

De verschillende manieren waarop er in the Pie Room met deeg gewerkt wordt (van simpel tot extravagant) leiden tot het maken van het boek. Calum Franklin wil met het boek recepten delen die iedereen kan maken en de Britse hartige pasteien bekend maken met een groter publiek.
In het boek staan zowel recepten die in een dag te maken zijn als recepten waar je meerdere dagen mee bezig bent.
Calum Franklin geeft in boek ook technieken en details om de pie’s er prachtig uit te laten zien. Hij hoopt dat het boek de angst rond het werken met deeg weg te nemen, zodat je thuis het zelfvertrouwen krijgt om met de instructies (die speciaal gericht zijn op thuiskoks) zelf pasteien te gaan maken.

De eerste tip die hij geeft is: neem de tijd om de informatie door te nemen, want die bied je alle handvaten die je nodig hebt om zelf thuis pasteien re maken.
Een eenvoudige maar prima tip want al worden het stap voor stap uitgelegd, het is heel wat dat op je afkomt wanneer je leest over het maken van pies.

ConniesBoekenblog-JMF-6D-20201119-0014Inhoud boek
Na de fijn leesbare en persoonlijke inleiding is er aandacht voor de basis van het maken van pie’s namelijk bakgerei & technieken. Van de eenvoudigste handeling (hoe bestrijk je de pie met ei) tot het maken van ingewikkelde (maar erg mooie decoraties) wordt beschreven in het boek. Er wordt veel tijd in de uitleg gestoken zodat je de basis niet alleen goed onder de knie kan krijgen, maar ook leert waar de diverse handelingen voor nodig zijn. Vele foto’s van werk in uitvoering en de resultaten staan in het boek en deze foto’s zijn een lust voor het oog.
Ook aan de benodigdheden wordt uitgebreid aandacht gegeven. Wat is er nodig om pie’s te bakken, waarom heb je dit nodig en vaak nog wat extra informatie. Kort en krachtig krijg je veel nuttige informatie.

Een apart deel van het boek is gewijd aan Deeg. Allerlei soorten deeg komen hier voorbij met basisrecepten hoe je ze kunt maken. Het maken is ingewikkelder dan ingrediënten bij elkaar doen en zijn vaak vele handelingen nodig. Gelukkig wordt aan alles ruim aandacht besteed.

ConniesBoekenblog-JMF-6D-20201119-0017Calum Franklin schrijft bij het begin van de uitleg over deeg:
Begrijpen hoe deeg werkt, welk soort je voor een bepaald recept moet gebruiken en hoe je met dat specifieke deeg om moet gaan, helpt je als je net als veel andere mensen, onzeker bent over het werken met deeg. Hier zijn wat tips en trucjes die ik in de loop van de jaren heb geleerd. Ze geven je genoeg zelfvertrouwen om thuis met deeg aan de slag te gaan

Hier kan ik me prima in vinden want de pies en recepten zien er wat intimiderend uit en zo krijg ik toch het idee dat me dit kan lukken. Bovendien vind ik het fijn om een recept niet alleen na te kunnen maken maar ook te leren van een Bakboek om later zelf te kunnen gaan variëren.
Bij nieuwe recepten begin ik altijd precies volgens het recept maar zodra ik het in mijn vingers heb en weet wat en hoe het werkt ga ik vaak variëren en experimenteren. Heerlijk om te doen en vaak met verassend resultaat.
Bij dit boek hou ik me nog even bij het door lezen en in me op nemen van het boek voor ik mijn eerste pie ga maken. Maar ik heb er vertrouwen in gezien wat ik gelezen heb dat ik het met dit boek wel voor elkaar ga krijgen. Niet gelijk net zo mooi als de foto’s maar goed genoeg om tevreden te zijn. En oefening baart kunst toch?

De recepten
Na de basis recepten voor pie deeg zijn er de volgende hoofdstukken

  • Voorgerechten & Snacks
  • Groentepasteien
  • Vis & zeevruchtenpasteien
  • Vlees & gevogeltepasteien
  • Feestelijke pasteien
  • Nagerechten
  • Perfecte bijgerechten
  • Sauzen & basisrecepten

Alleen zijn het puur Engelse recepten, die mij niet allemaal liggen omdat ik een deel van de ingrediënten niet eet. Zoals bijvoorbeeld lamsniertjes of haggis, dat wil ik niet eens proberen. Wat niet weg neemt dat deze recepten door de foto’s en manier waarop ze gemaakt worden nog steeds de moeite zijn om te bekijken en te lezen. Zelfs als ik nooit uit dit boek zou bakken ben ik er nog blij mee al is het maar omdat ik geniet van het bladeren, en de basistechnieken er zo goed in beschreven worden.
Maar dat zal vast wel gaan gebeuren en ik heb al wat recepten goed doorgelezen. Met name in een aantal nagerechten ben ik zeer geïnteresseerd.

Ik vindt de recepten duidelijk in wat je moet doen in welke volgorde dat moet, en ook de ingrediënten en andere benodigdheden zijn duidelijk. Het is leuk dat er vaak wat extra tips of achtergrond informatie bij een recept staat.

Er is zorg besteed aan de recepten en wanneer dat nodig is is de uitleg heel uitgebreid. Zo worden er ruim 6 pagina’s (exclusief foto’s) besteed aan het maken van De ultieme beef wellington.

Afsluitend
Naast (uiteraard) een register staat er achterin ook een stuk over het team van The Pie Room en wat meer informatie over de auteur. Met hun foto’s, waarbij je onder andere ziet hoe ze aan het werk zijn. Net als de inleiding is het fijn geschreven en geeft het een persoonlijke touch aan het boek.

Achterflap

Ruim tachtig fantastische en vooral heerlijke creaties!
Betreed de wondere wereld van de Pie Room in Londen.

Toen Calum Franklin een verzameling prachtige, originele pievormen vond in hotel Rosewood in Londen, werd zijn fantasie geprikkeld en was The Pie Room geboren.

Dit schitterende kookboek is een ware ode aan de meest iconische Britse gerechten: de pie. In dit boek vind je klassieke maar ook zeer verassende hartige en zoete pies. Maak nu die waanzinnige lekkere pie dauphinoise, pie gevuld met verschillende curry’s of juist de echte zalmpie of de klassieke pie met varkensvlees.
Ook de zoete taartjes zijn onweerstaanbaar: van varianten op de appelpie tot pies met rabarber en vanille. Dit boek staat vol fantastische deegcreaties en perfect gemaakte, schitterende pies boordevol smaak.

DIT IS HET BOEK VOOR IEDERE PIE-LIEFHEBBER

Boekgegevens

9789045220413

Titel :The Pie Room
Auteur :Calum Franklin
Uitgever :Karakter Uitgevers Bv
Verschenen :Oktober 2020
ISBN :9789045220413
1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.