9789023498179

Gelezen: De Test – Hjorth RosenfeldtGelezen

De Test van het Zweedse schrijversduo Michael Hjorth en Hans Rosenfeldt is het vijfde boek in de serie over Sebatiaan Bergman en het team van De nationale recherche.
Onder aan deze bespreking staat een korte samenvatting van het boek.

Dit was het eerste boek dat ik van Horth en Rosenfeldt gelezen heb waardoor ik vier boeken met persoonlijke verhalen van de leden van het recherche team gemist heb. Toch was het verhaal prima op te pakken doordat er in de start en ook later kort terug verwezen werd naar gebeurtenissen in het verleden. Nadeel hiervan was wel dat het even duurde voordat ik de onderlinge relaties en verhoudingen doorhad en de start daardoor wat moeizaam las. Het boek is zeker de moeite. Dus voor lezers die net als ik nog niets gelezen hebben raad ik zeker aan om bij het eerste deel te beginnen. Dan heb je (mits de andere verhalen net zo sterk zijn) goed opgebouwde, interessante zaken die opgelost moeten worden en lees je in de loop van de boeken steeds meer over de personages.

Het team bestaat uit Torkel, Ursula, Vanja en Billy. En ze worden bijgestaan door profiler / psycholoog Sebastiaan. Hun onderlinge verhoudingen en privé zaken spelen een belangrijke rol in het boek en geven de lezer inzicht in hun gedachtes en gevoelens. Het laat ook goed zien hoe het werk hierdoor beïnvloed wordt. Dit is wat mij betreft een pluspunt voor het boek, het geeft wat verdieping en er zijn verhalen waar je naar uit kunt zien voor de volgende delen. Dat de vaart hierdoor soms wat uit het verhaal gehaald is is niet storend.

Het boek wordt vanuit veel perspectieven verteld. Niet alleen vanuit het recherche team maar ook vanuit de dader, een aantal slachtoffers en de pers en zelfs vanuit de onschuldige mensen die de lijken vinden. Hierdoor zit je van alle kanten midden in het verhaal en weet je als lezer meer dan de personages. In de start leest dit (hoeveel het boeit) iets vermoeiend, zeker wanneer je de vorige delen niet gelezen hebt en alles van het rechercheteam ook nieuw voor je is. Hier stoort het soms wel iets dat er weinig vaart is en het lang duurt voor je bij alle lijnen goed in het verhaal zit. Maar het is de moeite waard want er wordt een sterk verhaal neergezet met de nodige spanning.
Het springt er in het verhaal echt uit hoe de dader hartstochtelijk gelooft in wat hij doet. En oprecht hoopt dat mensen in gaan zien dat hij gelijk heeft. Meesterlijk weet hij via de pers het publiek te bespelen. Ook is het knap hoe de auteurs de ontmoetingen met de slachtoffers omschrijven. Deze seriemoordenaar weet zich heel sympathiek voor te doen en straalt betrouwbaarheid en rust uit. Ik snapte dan ook voor de volle honderd procent waarom zijn slachtoffers niets doorhadden. Dit soort invoelen en begrijpen maakt voor mij dat ik echt meegetrokken wordt in een boek.
In De Test gebeurde dat voortdurend. Eén van de korte stukken van een slachtoffer was zo boeiend dat ik eigenlijk nog meer had willen lezen.

Ook de kant van de pers wordt goed belicht en laat belangrijke vragen zien, zoals waar ligt de grens van persvrijheid als er levens op het spel staan? Mag je een seriemoordenaar een podium geven vanwege de kijkcijfers? Het recherche team worstelt hier ook mee want ze willen de moordenaar pakken (en dus geen informatie aan de pers geven) maar ook nieuwe slachtoffers voorkomen (dan moet er toch informatie naar buiten gebracht worden). Hoe ver mag je de dader uitdagen en wat zijn de gevaren? Sebastiaan zoekt die grens op met grote gevolgen.
Er volgt een ijzingwekkend kat en muis spel tussen de dader en Sebastiaan. Het komt goed naar voren dat Sebastiaan niet helemaal professioneel meer is en zich uitgedaagd voelt door deze seriemoordenaar.

In De Test vind je degelijk en stap voor stap politiewerk met alle frustraties en tegenslagen die daarbij horen. Als lezer wordt je helemaal meegenomen in alle fases van het onderzoek en in het denkproces van de rechercheurs. Het komt dan ook heel reëel en echt over en laat je regelmatig meedenken. Hier en daar komt er wel eens iets voor wat niet helemaal logisch klinkt maar over het geheel genomen zit het prima in elkaar. Het verhaal is meer dan alleen maar: wie is de dader. maar ook wat drijft hem, krijgen ze hem te pakken, hoe werkt een onderzoek en wat is de invloed van privézaken op het werk…

Het einde is met zorg uitgewerkt en zit goed in elkaar, de zaak van de seriemoordenaar is af. Op privégebied eindigt het boek met een enorme cliffhanger.

Achterflap

In een verlaten schoolgebouw wordt het lichaam van een Zweedse televisieberoemdheid gevonden. Hij is vastgebonden op een stoel in een hoek van het klaslokaal en door zijn hoofd geschoten.
Het is het begin van een reeks moorden op mediapersoonlijkheden die hun gebrek aan kennis met de dood moeten bekopen. In een gewaagd interview fulmineert de nog onbekende moordenaar tegen de onnozelheid in de media. Sebastiaan Bergman daagt hem daarom uit tot een intellectuele krachtmeting. Een krachtmeting waarmee hij zijn leven op het spel zet.

Boekgegevens

9789023498179

Titel :De Test
Auteur :Hjorth Rosenfeldt
Uitgever :Cargo
Verschenen :juni 2016
ISBN :9789023498179

[av_sc_button label=’Bestellen bij BOL.com’ isbn=’9789023498179′ link_target=” size=’medium’ position=’center’ icon_select=’yes’ icon=’ue859′ font=’entypo-fontello’ color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’]

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.