Gelezen: Simon Superspook – Cale AtkinsonGelezen

9789045326276

Simon Superspook is een hardcover boek vol illustraties voor kinderen vanaf vier jaar. Simon mag dan een spook zijn, het boek is beslist niet eng, Simon heeft wel wat weg van het bekende spookje Casper en zier er net zo vriendelijk uit.
Simon is een Superspook en is bangmaker van beroep, hij heeft zelfs een visitekaartje om dat te bewijzen. Simon heeft al op allerlei plekken gewerkt, zoals in een bos, bij een bushalte en zelfs op een boot. Nu krijgt hij zijn eerste klus in een huis, en daar is hij heel trots op.
Het nadeel van werken in een huis is dat er heel veel spookklussen gedaan moeten worden en die vindt Simon echt stom. Hij moet de hele nacht van alles doen zoals: op zolder rondstampen / wc’s doorspoelen / griezelig voor het raam staan in heel oude kleren / dingen verstoppen….
En daar heeft hij niet altijd zin in, wie heeft er nu altijd zin in werken? Veel liever geniet Simon van zijn vrije tijd zodat hij kan werken aan zijn spannende roman, of lekker kan borduren / schilderen.

Simon hoopt dat er geen kinderen in het huis zijn want die maken het werk moeilijker omdat zij de spoken kunnen zien. In het boek staat een spookpiramide waarin je kunt zien welke mensen het makkelijkste en moeilijkste zijn. Kinderen zijn veruit het ergste, er zijn geen voordelen aan kinderen in huis en ze zijn veel te nieuwsgierig.
Helaas voor Simon woont er wel een kind in huis, Chester, die alle vooroordelen van Simon tegen kinderen bevestigt. Chester ziet hem gelijk, schrikt niet van een spook en vuurt een lange rij met vragen op Simon af. Vreselijk vind Simon dit, tot hij een sluw plan bedenkt…

Het verhaal wordt door Simon zelf verteld waarbij illustraties en tekst elkaar perfect ondersteunen en in elkaar overlopen. Iedere pagina is een illustratie op zich waarin de tekst verwerkt is, soms in korte regels, andere keren als tekstballonnen bij Simon en Chester.
In het begin vertelt Simon over zijn professionele werk als spook en merk je dat hij zijn beroep zeer serieus neemt. In tekst en beeld zie je als lezer hoe veel werk het is om spook te zijn, bijvoordeeld hoe moeilijk het is om een beer te laten schrikken. Daarna vertelt Simon over zijn nieuwe baan en over de klussen die erbij horen. Op een dubbele pagina zie je in meerdere kleine illustraties wat hij gedurende een nacht allemaal moet doen. Zijn uitdrukking op de illustraties laat goed zien dat klussen doen beslist niet zijn hobby is.

Wanneer hij Chester ontmoet zie je op de illustratie een grote hoeveelheid aan vragen uit de mond van Chester komen en hoe Simon daar sacherijnig bij kijkt. Je ziet en leest hoe opgewonden Chester is en hoe nukkig Simon. Tot hij een plan heeft en tegen Simon zegt dat hij mag leren om spook te zijn. Simon verspreekt zich en zegt “je eerste klusje, ik bedoel activiteit is“… , dit is grappig om te lezen.
Het is duidelijk dat Simon Chester alleen om zich heen wil voor de klusjes Als de twee samen in de kamer van Simon zijn mag Chester niets doen en moet overal van af blijven van de mopperende Simon. Ook dit is weer in vele kleiner illustraties te zien.

Simon denkt rust te hebben, maar Chester heeft erg veel moeite met de spookklussen, iets dat in vele grappige illustraties te zien is. De illustratie’s spreken voor zich en zelf als kinderen nog niet kunnen lezen kunnen ze door de illustraties en de duidelijke gezichtsuitdrukking van Simon en Chester het verhaal al prima volgen.
Simon ontdekt op de foto’s in de kamer van Chester dat die al op veel plaatsen gewoond heeft. Verder wordt er niet op ingegaan maar het is iets waar je eventueel tijdens het voorlezen nog over kunt kletsen.

Dan valt Chester doodmoe in slaap en is Simon heel verontwaardigd dat hij slaapt onder werktijd. Simon denkt dat de lezer misschien vind dat hij zich rot moet voelen, en in vele illustraties laat hij blijken dat je het mis hebt.
Maar dan toch geeft hij toe dat hij wat goed te maken heeft en hij biedt Chester aan om zijn klussen te doen.

Nu zie je in woord en beeld hoe vreselijk slecht Simon is in mensenklussen en hoe Chester met verbijstering toekijkt. Wanneer Simon wil stofzuigen verdwijnt hij in de stofzuiger, en tot zijn verbazing breekt het servies wanneer hij door de muur heen vliegt.
Al snel heeft Simon door dat mensenklussen ook vreselijk zijn.

Daarna zie je dat Simon en Chester slecht zijn in elkaars klussen maar wel goed vrienden kunnen zijn. In allerlei gezellige situaties zie je ze samen.
Hier had van mij nog wel een klein stapje tussen mogen zitten, de overgang van Simon die totaal niets van Chester wil weten naar dikke vrienden is wat snel.
Verder vind ik het een geweldig boek. Er gebeurt heel veel in de illustraties zodat het boek steeds weer de moeite zal zijn om te bekijken. Het verhaal is met humor geschreven en vormt een prachtig geheel met de illustraties.

Achterflap

Superspook Simon heeft een nieuwe baan: hij mag gaan spoken in een echt huis.
Het is een droom die uitkomt, tot er een heel nieuwsgierig kind in het huis komt wonen.
Daar is Simon helemaal niet blij mee! Maar dan bedenkt hij een snood plannetje: Chester kan zijn spokenklusjes wel van hem overnemen.
Al snel blijkt dat Chester niet zo goed is in spokenklusjes – en dat Simon ook niet goed is in mensenklusjes. Kunnen de twee toch vrienden worden, al zijn ze nog zo verschillend?

Boekgegevens

9789045326276

Titel :Simon Superspook
Auteur :Cale Atkinson
Uitgever :Flamingo
Verschenen :Maart 2021
ISBN :9789045326276

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.