Gelezen: Flashback – SJ WatsonGelezen

9789026330926

Een tijdje terug ontving ik een kaart met op de voorkant Groeten uit Blackwood Bay. Op de achterkant stond “Wat vind je hiervan“. En er werd vermeld dat het boek Flashback van SJ Watson eerdaags zou verschijnen. Het leek een ietwat aparte aankondiging voor een boek tot een paar dagen later het boek bezorgd werd en ik begon met lezen. Deze kaart met de tekst “Wat vind je hiervan“ komt voor in het boek en is de reden dat filmmaker Alex Blackwood Bay kiest voor haar documentaire over het gewone dagelijkse leven in een klein dorpje.

Alex heeft het plan om een film te monteren van filmpjes die de bewoners zelf gemaakt hebben. Deze worden (bijna) allemaal online gezet zodat de dorpsbewoners mee kunnen kijken met wat er ingestuurd is. De keuze van het dorpje is Alex opgedrongen door de producers, die door een kaart opmerkzaam zijn gemaakt op dit dorpje. De geldschieters hebben met opzet voor dit dorpje gekozen omdat er een zelfmoord en mysterieuze verdwijningen van jonge meisjes plaatsvonden in dit dorpje. Ze zetten Alex onder druk om dat te verwerken in haar film.
Alex wil dat niet en nog minder wil ze uitgerekend naar dit dorp, maar ze heeft de inkomsten van de film nodig en gaat met angst in haar hart naar het dorp. Ze komt hier namelijk vandaan en is bang voor de herinneringen die het dorpje bij haar op kan roepen.
Haar herinneringen zijn namelijk deels verdwenen maar wat ze zichzelf wel nog voor de geest kan halen maakt haar doodsbang.

De dorpsbewoners staan argwanend t.o.v. van de film die ze maakt. Ze zijn bang dat het verhaal van Daisy en Sadie die ooit in het dorp woonden weer opgerakeld wordt. De één stortte zich jaren geleden van de rotsen in de zee, de ander wordt sinds diezelfde tijd vermist. En slechts een paar jaar geleden verdween er weer een meisje.
Toch kunnen de mensen het niet laten om het een en ander aan Alex te vertellen wanneer ze op onderzoek uitgaat. Mede doordat Alex goed is in het ontfutselen van informatie. Dat blijkt wel uit wat je leest over de eerste film die ze gemaakt heeft. Daarnaast vinden de dorpsbewoners het leuk om filmpjes van hun leven op te sturen. Of om filmpjes te sturen waar ze iets mee willen zeggen, of waarmee ze anderen in diskrediet willen brengen. Het zijn juist deze filmpjes die Alex op het spoor zetten van een goed verborgen en duister geheim in het dorp. Een geheim dat ook met het verleden van Alex te maken heeft. Wanneer ze hier dieper op ingaat komt haar hele leven op z’n kop te staan en komen er meerdere mensen in gevaar.

Flashback begint met een intrigerende proloog die zich in het verleden afspeelt. Het zijn twee scenes waarbij het niet duidelijk is of ze over dezelfde persoon gaan. In de eerste vlucht er een meisje weg, in de andere wordt er een meisje op het strand gevonden dat haar geheugen kwijt is. In het boek wordt er regelmatig iets uit het verleden getoond, meestal sluit dat aan bij iets dat je in het heden gelezen hebt. Het geeft op allerlei manieren informatie over gebeurtenissen in het verleden. Zoals een verslag van de arts die het meisje op het strand behandelde, een dagboekfragment, brieven. Ook wisselen deze fragmenten in hoe lang geleden het is wat verteld wordt. Soms is duidelijk om wie het gaat maar meestal niet wat precies past bij de raadsels die in het verhaal van Alex spelen.

Alex duikt in de verhalen van de vermiste meisjes en het meisje dat zelfmoord gepleegd heeft omdat ze dat in haar film moet verwerken. Ondertussen probeert ze meer over haar verleden te weten te komen want ze is een deel van haar herinneringen kwijt. Steeds meer krijgt ze het idee dat er verbanden zijn tussen haar en de meisjes, maar wat?
Dit roept flitsen van pijnlijke herinneringen op, waaruit blijkt dat Alex een moeilijk leven heeft gehad. Maar het geeft nog maar weinig weg van wat ze met het dorpje te maken heeft. Ze vertelt niemand wie ze is en dat ze het dorpje kent. Daar blijkt een goede reden voor te zijn maar het maakt ook dat ze tegen iedereen moet liegen. Ook degene die ze moeizaam begint te vertrouwen en dat dit moeilijk voor haar is kun je als lezer goed begrijpen.

Door de opgestuurde filmpjes komt Alex op het spoor van duistere geheimen in het dorp, die angstvallig verborgen gehouden worden. Heeft wat nu gebeurt te maken met de herinneringen die Alex kwijt is? Is er iets misdadigs al jaren aan de gang in het dorp?
Alex leert een aantal mensen beter kennen waarbij er door de auteur vakkundig bij iedereen twijfel gezaaid wordt of hij / zij te vertrouwen is.

Door wat Alex ontdekt en de terugblikken in het boek krijg je als lezer sterk het gevoel dat er niets niet klopt. Zowel in het heden als in het verleden. Dat er verband is met Alex is wel duidelijk maar hoe en waarom is nog geen touw aan vast te knopen.
Wanneer er weer iets schokkends gebeurd in het dorp zet Alex alles op alles om de waarheid over Toen en Nu boven water te krijgen. Hiermee brengt zij zowel zichzelf als andere mensen in gevaar wat er zijn mensen die er alles voor over hebben om de gruwelijke waarheid verborgen te houden.

De schrijfstijl is vrij nuchter. Iets wat bij Alex past maar hierdoor blijft het verhaal wel wat afstandelijk. Als lezer krijg je op allerlei manieren aanwijzingen waardoor je fijn mee kunt denken over hoe het plot in elkaar kan zitten. Een belangrijke onthulling had ik daardoor al vroeg in de gaten en dat was wel een beetje jammer. Dat had iets later en subtieler gemogen. Maar voor de rest is het een verhaal dat je bezig houdt en waarbij je als een soort detective zelf probeert alle losse lijnen te verbinden.
Dit bouwt zich steeds meer op zodat je als lezer steeds meer onderhuidse spanning tussen Alex en andere personages kunt voelen. In het laatste stuk loopt de spanning behoorlijk op door onthullingen en wendingen met grote gevolgen.

Het einde vind ik mooi gedaan, alles klopt en het is een reëel slot dat bij de sfeer van het boek past.

Achterflap

BLACKWOOD BAY.
EEN KLEINE KUSTPLAATS WAAR NOOIT IETS GEBEURT.
TOCH?

Ooit was Blackwood Bay een drukbezocht kustplaatsje, maar nu de toeristen er wegblijven is het een schim van wat het ooit was. Het is een spookstad geworden en daarmee de perfecte locatie voor de nieuwe documentaire van filmmaker Alex.
De hechte dorpsgemeenschap wantrouwt haar motieven want er gebeurt immers nooit wat in het dorp. Waarom komt ze er dan filmen? Weet ze misschien meer dan ze loslaat? En wie is ze eigenlijk?

Boekgegevens

9789026330926

Titel :Flashback
Auteur :Sj Watson
Uitgever :Ambo|Anthos
Verschenen :Oktober 2020
ISBN :9789026330926
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.