Gelezen: So here I amGelezen

9789045325163

So Here I Am is een boek waarin Anna Russel speeches heeft verzameld van vrouwen in de hele wereld in het verleden en het heden.
Anna Russel zegt hierover in het boek:
De speeches in Here I Am zijn bedoeld om te inspireren en te empoweren en het is mijn hoop dat je er veel meer over wilt gaat lezen.

Het is een hardcover uitvoering met een leeslint en heeft pagina’s in diverse kleuren. Dit geeft een chique en toegankelijke uitstraling aan het boek.
Er staat een uitgebreide inleiding en nawoord in het boek en een bronvermelding.
Vrouwen die in het boek voorkomen zijn onder andere:
Fanny Wright / Marie Curie / Virginia Woolf / Funmilayo Ransome-Kuti / Eva Perón / Helen Keller / Eleanor Roosevelt / Sylvia Rivera / Indira Gandhi / Malala Yousafzai / Emma Watson.

Bij de speeches vind je steeds een inleiding waarbij informatie staat over de vrouw in kwestie, iets over de periode waarin de speech gehouden werd en over het doel van de speech. Daarna volgt de speech zelf die meestal in uitrekselvorm gepubliceerd zijn omdat het anders een te omvangrijk boek zou worden. Daarnaast staat er een getekend portret van de vrouw die deze speech gehouden heeft. Een aantal keren staat er ook een quote.
De eerste speech is die van Elisabeth 1, de koningin van Engeland toen zij in 1588 haar tropen in Tilbury toesprak over de Spaanse armada. De laatste is uit 2018 van beeldhouwer en architect Maya Lin.

Er is een grote variëteit in de vrouwen die in het boek staan met voor mij vele bekende namen maar ook nieuwe, mij nog onbekende, vrouwen. Voor ik aan het boek begon had ik het idee dat het een bijna onmogelijke taak geweest moest zijn voor de auteur om te beslissen welke vrouwen er wel of niet in het boek moesten komen. Ik besloot dan ook om daar niet over te peinzen of te oordelen maar met interesse te gaan lezen over de vrouwen die Anna Russel in dit boek bij elkaar gebracht heeft. En dat is me ontzettend goed bevallen want het is een schat aan informatie, inzichten en ideeën die hier gedeeld wordt. Boeiend en om te lezen en de achtergrondinformatie kon ik ook zeer waarderen om het een en ander een achtergrond kader te geven. Zeker bij de vrouwen die ik nog niet kende of nog niet veel van wist.
De stukken geven je genoeg om een beeld te krijgen en je interesse op te wekken (natuurlijk bij de ene speech meer dan een andere) en zijn kort genoeg om niet een hele lading informatie in een keer over je heen te krijgen en ideaal om tussen door te lezen.

In het boek vertelt de auteur dat zij het erg moeilijk vond om te besluiten welke vrouwen er in het boek moesten komen en dat de keuze beslist niet definitief is en verre van volledig. Bovendien kon ze ook soms vrouwen niet opnemen in het boek omdat er geen betrouwbare bronnen waren die een speech aan een bepaalde vrouw koppelde. Dat er meer vrouwen van latere periodes in de geschiedenis in het boek staan komt doordat er in de geschiedenis veel verloren is gegaan, of dat er woorden aan mannen zijn toegeschreven.  En daarnaast omdat er pas veel later, toen vrouwen meer voor hun rechten op gingen komen, ook meer vrouwen in het openbaar gingen spreken.
Achterin het boek noemt ze een aantal vrouwen die het boek om die redenen niet gehaald hebben maar zeker het vermelden waard zijn.

In haar uitgebreide voor- en nawoord staan nog veel meer interessante feiten; vertelt ze over de totstandkoming van het boek en geeft ze meer achtergrond informatie.

In het boek komen heel veel verschillende vrouwen aan het woord. Ze komen uit verschillende tijden, landen, culturen. De leeftijd waarop ze hun speech geven is anders, de onderwerpen waarover ze spreken verschillen. En hoewel ik nog niet alle verhalen gelezen heb durf ik wel te stellen dat ze gemeen hebben dat ze allen met passie, durf, geloof in wat ze zeggen, kracht en/of moed spreken. Wat dit absoluut een bijzonder boek maakt.

Achterflap

ONTDEK DE INSPIRERENDE STEMMEN DIE ONZE WERELD VERANDERDEN.

Dit is de eerste en enige verzameling speeches van bekende vrouwen van over de hele wereld die iets in beweging zetten en anderen inspireerden. SO HERE I AM draait om vrouwen die zich uitspreken: in de politiek, in de wetenschap en in de media, over alles van vrije liefde, wereldvrede en wetenschappelijke ontdekkingen tot ras, gender en vrouwenrechten.

De woorden in het boek geven kracht. Ze betrekken. Ze inspireren. Ze zijn meedogenloos. Met deze speeches staken vrouwen hun nek uit, in het verleden en ook in het hier en nu.

Met behulp van een inleiding wordt duidelijk hoe elke speech van belang is geweest in de tijd waarin hij werd gegeven en wat zijn invloed is geweest voor de generatie vrouwen daarna. Deze verzameling van uitgesproken vrouwen door de geschiedenis heen is een must read voor iedereen die gelooft dat verandering niet alleen mogelijk is, maar noodzakelijk.

Boekgegevens

9789045325163

Titel :So Here I Am, speeches van bekende vrouwen voor kracht, macht en inspiratie
Auteur :Anna Russell
Uitgever :BBNC Uitgevers
Verschenen :September 2019
ISBN :9789045325163

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.