Recensie: Pirouette in Paramaribo – Humberto TanRecensie, 3,5 sterren

9789025771805

Journalist en presentator Humberto Tan schreef Pirouette in Paramaribo ter gelegenheid van de tentoonstelling Suriname die vanaf 5 oktober 2019 in de Nieuwe Kerk Amsterdam te bewonderen is.
Het verhaal gaat over de elfjarige Gerda uit Paramaribo die ballerina wil worden omdat dansen alles voor haar is. Wanneer ze danst voelt ze zich zweven en helemaal vrij en gelukkig. Maar in Paramaribo is er geen dansopleiding op haar niveau dus gaat ze auditie doen om toegelaten te worden tot de Dansvakopleiding aan het Conservatorium in Den Haag.

Tot haar grote vreugde wordt ze aangenomen en mag ze bij haar tante logeren, die vlak bij Den Haag woont, tijdens haar opleiding. Ondanks dat haar tante goed voor haar zorgt en erg lief is mist ze haar familie en het wonen in Suriname. Daarnaast vergt de balletopleiding fysiek en emotioneel heel veel van Gerda.
Is haar droom om ballerina te worden sterk genoeg om vol te houden?

Pirouette in Paramaribo heeft een ruime lay-out en grote letters, wat het voor kinderen prettig leesbaar maakt. Samen met de sfeervolle en sprekende illustraties van Judith van den Hoek nodigt dit boek echt uit om het op te pakken en te gaan lezen.
Het is een inspirerend verhaal over het volgen van je dromen maar geeft ook een reële kijk op hoeveel je daar voor over moet hebben. Voor kinderen die van dansen houden is dit een aanrader want de passie van Gerda voor ballet / dans is mooi overgebracht in het boek. En door het lezen van het boek krijgen kinderen een kijkje in de wereld van het conservatorium.

In het begin van het verhaal leer je Gerda en haar familie kennen en is het merkbaar dat ze uit een leuke en warme familie komt. Er zijn wel problemen met haar vader maar dat lost zich in de loop van het boek min of meer van zelf op en voegt weinig toe aan het verhaal.
Gerda krijgt balletles en altijd aan het oefenen. Dat ze daarmee gepest wordt door klasgenoten neemt ze op de koop toe of ze regeert zich af op haar broertje. Heel herkenbaar dat broers en zussen bij elkaar vaak als bliksemafleider dienen.
Wanneer ze op school een foto ziet van een schilderij met een ballerina erop beseft ze dat het haar levensdroom is om ballerina te worden. Erg leuk is dat achterin het boek de foto staat waardoor Gerda haar droom gaat volgen.
Dapper stapt ze naar haar lerares en vraagt of ze goed genoeg is. Wanneer het antwoord bevestigend is gaat het balletje rollen om auditie te gaan doen in Den Haag

Haar ouders steunen haar en als lezer zie je de weg die ze aflegt van auditie naar een plekje op het conservatorium. Het verhaal vertelt vooral de hoofdlijnen en diept verder weinig uit zodat de lezer weinig meekrijgt van wat het de familie doet dat Gerda ver weg gaat wonen. Bij Gerda wordt er zo nu en dan iets gezegd over dat ze haar familie mist maar ook hier wordt verder weinig mee gedaan. Het wonen bij haar tante blijft ook aan de oppervlakte en zowel Gerda als haar tante laten zich altijd van hun beste kant zien. Niet heel waarschijnlijk is dit maar het stoort niet omdat de nadruk van het boek op het dansen ligt. De manier van beschrijven is wat meer tell dan show maar de basis van het verhaal, namelijk de passie voor ballet, is gelukkig wel voelbaar.

Dat het volgen van een opleiding op het conservatorium heel zwaar is wordt goed duidelijk in het boek. Net als het feit met hoeveel passie en liefde Gerda dit doet.
Ze moet gewoon naar school en heeft huiswerk en daarnaast heeft ze 3 uur per dag balletles. Ook thuis oefent ze volop. Daarnaast moet ze heel gezond eten en op haar gewicht letten zodat ze niet de lekkere dingen mag eten die haar tante kookt.
Ze is vaak moe, heeft spierpijn en twijfelt enorm aan zich zelf. Wanneer ze dan ook nog haar familie mist wordt het haar bijna te veel. Heel begrijpelijk wanneer je dit leest, het is dan ook erg mooi hoe haar tante haar helpt. Niet alleen door voor haar te zorgen en speciaal gezond voor haar te koken. Maar door Gerda weer plezier in het dansen te geven en haar de liefde voor het dansen weer te laten voelen. Want met al dat trainen, en al het commentaar van de leraren dreigde dat weg te zakken.

In het boek neemt de spanning toe, want Gerda heeft maar een tijdelijke plek. Tijdens de voorstelling waar ze op school voor oefenen moet ze bewijzen dat ze genoeg in huis heeft om te mogen blijven.
De dag van de voorstelling is dan ook heel spannend en is het merkbaar hoe nerveus Gerda is. En een beetje verdrietig want haar tante kan er niet bij zijn en haar familie natuurlijk ook niet.
Het is dan ook een super verrassing die de lezers van het boek ook vast kunnen waarderen wanneer blijkt dat zowel haar tante als haar familie in de zaal zitten.

Ze danst de sterren van de hemel en niet voor niets, Gerda mag op de opleiding blijven.

Boekgegevens

9789025771805

Titel :Pirouette in Paramaribo
Auteur :Humberto Tan
Uitgever :Gottmer
Verschenen :oktober 2010
ISBN :9789025771805

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.