Gelezen – 100 waanzinnige weetjes over wetenschapGelezen

9789044758665

Voor kinderen die van feitjes / weetjes houden en die het leuk vinden om van alles te weten te komen is kan ik 100 waanzinnige weetjes over wetenschap van harte aanbevelen.
Het is een boek met weetjes over werkelijk van alles en nog wat, die in begrijpelijke taal verteld worden. Het is een vrolijk en uitnodigend boek, vol illustraties waardoor je bijna niet eens hoeft te lezen om al het een en ander te leren.
De pagina’s hebben een ruime lay-out en hebben verschillende kleuren. Het lijkt beslist niet op een saai studieboek.

Het boek begint met een korte uitleg over wat wetenschap is. Met praktische voorbeelden, vragen waar wetenschappers antwoorden op zoeken en illustraties wordt wetenschap vertaald naar onderwerpen die kinderen kennen.
Daarna beginnen de weetjes, de beschrijvingen variëren in lengte maar zijn nooit langer dan twee pagina’s
Achterin vind je nog een verklarende woordenlijst, een tijdlijn (met illustraties) van de laatste wetenschappelijke ontdekkingen en een woordenlijst met wetenschappelijke vakgebieden.

100 weetjes
Wanneer een kind wel leuke feiten wil weten maar geen zin heeft om veel te lezen is dit boek ook prima geschikt. Ieder hoofdstuk begint met een dik gedrukt weetje, dat zo geformuleerd is dat het echt de aandacht trekt. Alleen al het lezen van de dik gedrukte weetjes geeft al een schat aan informatie voor jonge wijsneuzen. Vaak vinden kinderen dit ook erg leuk om aan volwassenen te laten weten. Vooral wanneer er dingen in staan die ook volwassenen niet altijd weten.

Voor wie verder leest / kijkt dan de weetjes wordt er kort iets verteld over het onderwerp. Het zijn korte stukjes tekst met illustraties, of tabellen e.d. die de de tekst ondersteunen.
Er worden vergelijkingen en voorbeelden getoond zodat hetgeen verteld wordt inzichtelijk wordt gemaakt.

Om een voorbeeld te noemen: feit nummer 6 Jouw huisafval… kan uiteindelijk een nieuwe jas worden.
Er wordt verteld dat dit kan door recycling en wat dat betekent. En er worden een aantal voorbeelden van recycling getoond.
Als voorbeeld zie je onder ander een plaatje van een skiër en van 5 plastic flessen. Er staat bij dat vijf plastic flessen kunnen worden omgesmolten tot net genoeg materiaal om een ski-jas te vullen. Als toevoeging wordt nog verteld waarom er geen nieuwe flessen van gemaakt kunnen worden omdat de kwaliteit van het plastic bij het recyclen afneemt.

De weetjes gaan over allerlei verschillende onderwerpen zoals dieren, het menselijk lichaam, ruimtevaart, bekende wetenschappers, bruggen, bliksem en nog heel veel meer. Ze zijn interessant en worden erg leuk gebracht. Het is precies het boek dat mijn kinderen toen ze jonger waren geweldig zouden vinden. Ik heb het boek aan mijn ondertussen volwassen zonen laten zien en die vonden het beide erg leuk.

Om een idee te geven zal ik een paar weetjes hier neer zetten

  • De aarde beweegt sneller… dan wat dan ook op aarde
  • De allereerste veren… werden niet gebruikt om te vliegen
  • Vuurwerk… maakt 1.000.000.000 meer geluid dan praten
  • Honingbijen… helpen de planeet aan voedsel
  • Spinrag… is twee keer zo sterk als staaldraad
  • Sciencefiction verhalen… vormen een inspiratiebron voor veel echte uitvindingen
  • Potloden en diamanten… zijn van hetzelfde element gemaakt.

Achterflap

Elke dag stellen wetenschappers nieuwe vragen waardoor ze voortdurend nieuwe dingen ontdekken. Zo komen we steeds meer te weten over de aarde, de kosmos, de natuur, het menselijk lichaam, scheikunde, fysica, techniek, enzovoort.
In dit boek vind je maar liefst 100 verbazingwekkende feiten die de wetenschap heeft onderzocht en bewezen. Verbaas vrienden en familie met jouw kennis en wie weet doe jij zelf ooit een belangrijke ontdekking…

Boekgegevens

9789044758665

Titel :100 waanzinnige weetjes over wetenschap
Auteur :Alex E.A. Frith
Uitgever :Centrale Uitgeverij Deltas
Verschenen :Juni 2020
ISBN :9789044758665
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.