Gelezen (afgelopen): Hoger Hoger – Maria TrolleGelezen

9789045324647

Hoger hoger is een hardcover prentenboek over en klein rupsje met grootse plannen. Ze wil vanuit haar woonplek ondergronds naar boven de grond gaan en daar zo hoog mogelijk klimmen om daarna te kunnen vliegen.
En dat valt niet mee want de wereld boven de grond is erg groot en helemaal nieuw voor haar.
Dapper zet ze door en probeert via de steel van een grote uitgebloeide paardenbloem naar boven te klimmen. Onderweg krijgt ze bijna spijt omdat het heel zwaar is maar ze stopt niet. En bovenaan gekomen wacht ze tot er iets gaat gebeuren zodat ze nog hoger kan, maar er gebeurt helemaal niets. Wanneer de wind de paardenbloem weg laat waaien denkt ze even dat ze vliegt maar dan stort ze neer, ongedeerd maar teleurgesteld.
De volgende dag probeert ze het gewoon opnieuw en belandt boven op een andere paardenbloem. Ze geniet van het prachtige uitzicht en dan gebeurt het waar ze op hoopte, ze is een prachtige vlinder geworden. Ze slaat haar vleugels uit en vliegt hoger en hoger dan ze ooit had kunnen denken.

Het verhaal op zich spreekt me aan maar de manier van vertellen ben ik niet heel enthousiast over. Het is wat afstandelijk dat het rupsje geen naam heeft en dat ze een vlinder wil worden is waarschijnlijk voor de jonge lezer niet heel duidelijk. De manier van vertellen is niet onaardig maar verre van sprankelend.

De illustraties daar en tegen zijn oogstrelend en vertellen wel een levendig en sprankelend verhaal. Op de eerst pagina’s zie je aan één kant de paardenbloem boven de grond en op de andere tekening dezelfde paardenbloem die deels boven en deels onder de grond is. Je ziet een schattig klein holletje met meubels waar het rupsje woont en het rupsje dat bijna boven de grond is.
Wanneer ze boven is gebeurt er heel veel op de illustraties en begrijp je dat ze haar ogen uit kijkt. Wanneer je voor leest kun je samen met het kind alles benoemen wat het rupsje ziet.
Het wegwaaien van de paardenbloem is ook heel treffend afgebeeld, er zijn wolken en de bloemen buigen onder de wind terwijl je een klein blauw rupsje ziet vliegen aan een paardenbloem.
Wanneer ze onder de grond in haar bedje ligt is te zien dat ze teleurgesteld is.
De paardenbloem waarop ze klimt is opvallend uitgelicht met een heldere gele kleur zodat duidelijk is dat ze iets bereikt heeft en er iets te gebeuren valt.
Ook de laatste pagina waar ze een vlinder geworden is is een plaatje om te zien en heel vrolijk van kleur omdat dit natuurlijk heel fijn voor het rupsje is.

Een boek met een aardig verhaaltje en adembenemende mooie illustraties.

Maria Trolle is grafisch ontwerper en illustrator. Ze woont in Tyreso, net buiten Stockholm. Haar passie voor tuinieren loopt als een de rode draad door haar werk, waarbij ze zich dagelijks laat inspireren door planten, bloemen en dieren – het liefst uit haar eigen tuin. Haar kleurboeken voor volwassenen zijn wereldwijd verkoopsuccessen en verschenen tevens allemaal bij BBNC uitgevers.

Achterflap

HOGER ! HOGER !
Vandaag klim ik gewoon langzaam omhoog, denkt het rupsje.
Ze graaft en klautert – en al snel ziet ze dat het steeds lichter om haar heen wordt.
De wereld boven de grond is groot en nieuw.
Maar is dat genoeg voor het rupsje !

HOGER ! HOGER ! is het verhaal van een volhardend rupsje dat steeds hoger wil klimmen. Dat gaat niet altijd goed. Maar als het rupsje geduldig is, komt de oplossing misschien vanzelf !

Boekgegevens

9789045324647

Titel :Hoger! hoger!
Auteur :Maria Trolle
Uitgever :BBNC Uitgevers
Verschenen :Augustus 2019
ISBN :9789045324647

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.