Baksels uit Natascha bakt zonder suiker en tarweGelezen, Kookboek

9789492086990

In mei was ik samen met Jeroen naar de boekpresentatie van Natascha bakt van Natascha van der Stelt.
Ondertussen heb ik een aantal recepten geprobeerd en zal er hier iets van laten zien. Omdat ik iedere week bak uit het vorige boek van Natascha had ik voor deze recepten de meeste ingrediënten al in huis.
Van Natascha mag ik één van deze recepten met jullie delen dus dat recept vind je verderop in dit blog.

Crêpes a la polonaise
Dit zijn een soort pannenkoekjes met crème fraiche. En ik vind ze heerlijk. Vooral met wat vers fruit erbij. Ik heb er een aantal in de vriezer gedaan maar nog niet getest hoe dat gaat.

 

ConniesBoekenblog-JMF-20190816-0001

ConniesBoekenblog-JMF-20190816-0004

ConniesBoekenblog-JMF-20190816-0005

ConniesBoekenblog-JMF-20190816-0009

ConniesBoekenblog-JMF-20190816-0013

Mueslibollen met appel
Deze zijn lekker en handig om mee te nemen wanneer ik op pad ga. Ondanks dat er appel in zit blijven ze prima in de vriezer. Handig dat ik dan gelijk wat meer kan bakken en daarna een voorraadje heb voor wanneer ik minder tijd heb.

 

ConniesBoekenblog-JMF-20190618-0024

ConniesBoekenblog-JMF-20190618-0026

ConniesBoekenblog-JMF-20190618-0028

ConniesBoekenblog-JMF-20190618-0029

Engelse scones
Een makkelijk recept en een heerlijk resultaat. Heerlijk met jam en / of clotted cream

Eerder maakte ik ook al het shortbread maar daar heb ik geen foto’s van. Hier ben ik heel enthousiast over omdat het echt veel weg heeft van het Schotse kruimelige shortbread.

 

ConniesBoekenblog-JMF-20190621-0021

ConniesBoekenblog-JMF-20190621-0022

ConniesBoekenblog-JMF-20190621-0023

Zuid-Afrikaanse Soet patat plaatkoekjes
Hier ben ik ook weg van hoewel ik het best een bewerkelijk recept vind. Gelukkig gaat invriezen prima dus na even doorwerken en bakken heb ik er dan voor langere tijd lol van.
De pannenkoekjes waren wat dikker en groter dan in het boek. Ik denk dat mijn beslag iets te dik was (ik was aan de ruime kant met de zoete aardappels) maar dat deed niets af aan de smaak. Volgende keer ga ik wat extra kruiden toevoegen voor een meer hartige variant.

ConniesBoekenblog-JMF-20190703-0015

ConniesBoekenblog-JMF-20190703-0014

ConniesBoekenblog-JMF-20190703-0016

Ontbijtkoek
De ontbijtkoek was niet helemaal goed gelukt omdat de puree van de abrikozen niet helemaal glad was en er dus stukjes in de ontbijtkoek zaten. Maar de smaak was toch lekker en de ontbijtkoek was lekker smeuïg. Volgende keer bak ik het halve recept omdat het best veel is voor mij alleen en dit me niet echt geschikt lijkt om in te vriezen.

Het recept voor ontbijtkoek

Ingrediënten
200 gram gedroogde biologische abrikozen
20 gram boter
100 gram havermeel
150 gram roggemeel
2 eetlepels koekkruiden
2 theelepels kaneelpoeder
1 theelepel kardemompoeder
1 theelepel bakpoeder
halve theelepel baksoda
Snufje zout
2 eieren, losgeklopt
200 ml karnemelk

Veder nodig
Cakeblik
Staafmixer of keukenmachine

 

ConniesBoekenblog-JMF-20190702-0020

Bereiding
Verwarm de oven voor tot 160 graden. Vet een cakeblik in of bekleed een cakeblik met bakpapier.
Laat de abrikozen ongeveer 10 minuten wellen in kokend water. Giet de abrikozen af. Voeg de boter toe en pureer de abrikozen en de boter met behulp van een staafmixer of in de keukenmachine tot een glad mengsel.

Meng in een kom havermeel met roggemeel, koekkruiden, kaneel, kardemom, bakpoeder, baksoda en zout. Roer de abrikozenpuree erdoor.
Voeg eieren en karnemelk toe. Roer met een bakspatel tot het een glad beslag is. Roer niet te lang, want dan verdwijnt alle luchtigheid weer. Het klopt dat het beslag behoorlijk nat is.

Schenk het beslag in het cakeblik. Bak de ontbijtkoek in ongeveer 60 tot 75 minuten gaar. Je kunt testen of de ontbijtkoek gaar is door er een smal, scherp mes in te steken. Komt het er schoon uit dan is de ontbijtkoek klaar.

Laat de ontbijtkoek in het bakblik ongeveer 10 minuten afkoelen. Stort hem daarna voorzichtig op een taartrooster en laat de ontbijtkoek helemaal afkoelen.

Tip
De ontbijtkoek is het lekkerst als je hem een dagje laat staan. Dan is de korst zacht en wordt zelfs een beetje smeuïg, net als die van een traditionele met suiker of honing gebakken, ontbijtkoek.

Dit zijn de recepten die ik tot nu toe geprobeerd heb en waar ik zeer over te spreken ben. De recepten die ik hierna wil gaan maken zijn onder andere:
Gevulde fruitrepen / haverbroodjes / appelbollen / notenkoek uit de koekenpan / Molukse pasteitjes / crackers met zaden en pitten / Australische appelkruimeltaart.

De link naar de Boekpresentatie en over het Bakboek kun je hier vinden.

Achterflap

Lekker gebak zonder toegevoegde suikers en tarwe: het lijkt onmogelijk maar toch kan het! Natascha bakt bevat ruim 60 recepten voor iedereen die bewust wil genieten. Koekjes, cake, taart, brood en andere zoete en hartige lekkernijen, allemaal zonder suiker, honing of suikervervangers, maar met smaakmakers als fruit, kaneel, kokos en vanille. De basis van vrijwel alle recepten is havermeel, soms aangevuld met rogge, waardoor de meeste recepten glutenvrij zijn.
In Natascha bakt vind je recepten voor zowel typisch Nederlands (streek)gebak, zoals stroopwafels, poffert, gevulde koken en ontbijtkoek, als voor internationale all-time favourites zoals brownies, scones, cantuccini en platbrood.

Boekgegevens

9789492086990

Titel :Natascha bakt – zonder suiker en tarwe
Auteur :Natascha van der Stelt
Uitgever :Uitgeverij Orlando
Verschenen :Maart 2019
ISBN :9789492086990

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.