Boekpresentatie: Natascha Bakt – Zonder suiker en tarwe – Natascha van der SteltNieuws, Boekpresentatie

ConniesBoekenblog-JMF-20190517-0028

Soms zijn er van die boeken waarvan ik weet dat ze gaan verschijnen en waar ik echt naar uit zie. Natascha Bakt – zonder suiker en haver van Natascha van der Stelt is zo’n boek. In 2017 verscheen het eerste bakboek van Natascha Bakken met haver waarin vele recepten staan die zonder haver en suiker bereid worden. Na een aantal recepten uitgeprobeerd te hebben en na even te moeten omschakelen naar een andere smaakervaring was ik helemaal verkocht. Ik ging steeds meer bakken uit het boek en op dit moment bak ik wekelijks uit het boek. Zowel koekjes als haverbrood of soms een pizza. Het smaakt heerlijk en is ook nog eens gezonder. Geen wonder dus dat ik erg uitzag naar het nieuwe boek van Natascha.

Afgelopen vrijdag was het zover en werd (onder grote belangstelling) bij boekhandel van Noord het boek gepresenteerd. Bij binnenkomst vielen meteen de vele schalen met baksels op die klaar stonden om later op de middag geproefd te worden. Natascha had er erg veel werk van gemaakt om veel van wat er in haar boek staat te tonen en te laten proeven.
Na een inloop met koffie en thee (wat ik tussen al die boeken best gewaagd vond) begon de presentatie.

ConniesBoekenblog-JMF-20190517-0011

ConniesBoekenblog-JMF-20190517-0019

ConniesBoekenblog-JMF-20190517-0018

ConniesBoekenblog-JMF-20190517-0015

ConniesBoekenblog-JMF-20190517-0013

ConniesBoekenblog-JMF-20190517-0017

ConniesBoekenblog-JMF-20190517-0016

ConniesBoekenblog-JMF-20190517-0048Jacqueline Smit van uitgeverij Orlando vertelde iets over de totstandkoming van het boek en over uitgeverij Orlando. Het is een kleine zelfstandige uitgeverij die ongeveer 20 boeken per jaar uitgeeft. Dat het boek van Natascha daar bij zit is dus best wel bijzonder.
Jaqueline Smit merkte dat er behoefte was aan suikervrij recepten en dat het nog niet zo gemakkelijk was om daar lekkere recepten voor te vinden. Ze kende Natascha al en haar suikervrije gerechten en heeft haar benaderd of ze nog een boek wilde maken. Natascha was op dat moment al weer druk bezig met het uitproberen en verzamelen van nieuwe recepten en zo begon de samenwerking die tot dit mooie boek geleid hebben.
Jaqueline gaf ook nog aan dat ze in het begin moest wennen aan de gerechten zonder suiker en tarwe maar dat ze het steeds meer ging waarderen en merkte hoe sterk de smaak van suiker in vele gerechten is. Dat het een andere smaak ervaring is waar je aan moet wennen kan ik beamen maar het is absoluut de moeite om te gaan genieten van de combinatie van lekker en gezond. Zelf ben ik in het eerste boek begonnen met de baksels die het dichtst tegen lekker zoet in de buurt kwamen zoals het bananenbrood en daarna ben ik steeds meer gaan uitproberen. Mijn man die een echte zoetekauw is heeft ondertussen ook een aantal recepten uit het eerste boek die hij graag eet zoals het haverbrood en de Schotse haverkoeken.

ConniesBoekenblog-JMF-20190517-0082

Jaqueline stelde Natascha een aantal vragen over het boek, die in de intro van het boek ook uitgebreid behandeld worden. Daarin staan veel gestelde vragen en de antwoorden op vragen over zowel over Natascha als over het bakken zonder suiker en tarwe. Ook staan er praktische tips zoals waar je de ingrediënten kan kopen en hoe je ingrediënten kan vervangen voor iets anders.
Natascha vertelde onder andere dat ze niet echt een favoriet recept heeft maar wel een aantal recepten vaker maakt. Omdat het bij het gezin favoriet is of omdat het betrekkelijk eenvoudig te maken is.

Het eerste exemplaar van het boek werd uitgereikt aan Joke Boon omdat zij voor Natascha een grote inspiratiebron was tijdens het maken van het boek. Joke Boon was er trots op dat zij het eerste exemplaar mocht ontvangen en zei dat ze onder de indruk was van de zorgvuldigheid van de recepten en de liefde voor bakken en fotograferen die van de pagina’s afstraalt (Natascha heeft de foto’s zelf gemaakt).

Daarna was het tijd voor een drankje en gezellig kletsen en natuurlijk voor het proeven van de vele baksels die Natascha gemaakt had. Ik heb een aantal erg lekkere gerechten geproefd zoals shortbread, ontbijtkoek, haverbroodjes en Groningse poffert.

ConniesBoekenblog-JMF-20190517-0088ConniesBoekenblog-JMF-20190517-0085Voor het nieuwe boek heeft Natascha een aantal mensen een favoriet recept gevraagd dat ze graag aangepast wilde zien in een tarwe en suikervrije versie. Ik vind het erg leuk dat ik ook een recept hiervoor aan mocht leveren. Mijn dochter bakt namelijk heerlijk shortbread maar dat is een recept met heel veel suiker, dat recept heb ik dus aan Natascha gegeven om mee aan de slag te gaan. Het bleek een behoorlijke uitdaging te zijn vertelde ze maar het is haar gelukt. Ik mocht het recept al eerder uitproberen en het is niet alleen lekker maar heeft ook echt de structuur van shortbread.
Eerdaags ga ik het een en ander bakken uit het nieuwe boek en komt er hiervan een fotoverslag op mijn blog. Nu nog bedenken waar ik mee ga beginnen want er staat weer veel dat me de moeite lijkt in dit nieuwe boek.

Mijn bespreking van Bakken met haver kun je hier vinden.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.