9789402601732

Bespreking: Bakken met haver – Natascha van der SteltKookboek, Gelezen

Natascha van der Stelt heeft met Bakken met haver een geweldig boek uitgebracht waar ik heel erg enthousiast over ben. Het is geen gemakkelijke opgave om op overtuigende wijze recepten te presenteren zonder suiker of tarwe. Toch is dit Natascha prima gelukt, met de mooie foto’s en de duidelijke beschrijvingen wist ze me te inspireren om aan het bakken te gaan en de recepten uit te proberen.

Een 10 met een griffel voor dit mooie en inspirerende Bakboek

The sky is the limit
Twee recepten heb ik inmiddels al gemaakt en die zijn wat mij betreft voor herhaling vatbaar.

 

JMF-20170401-0007
JMF-20170401-0008
JMF-20170401-0010

JMF-20170401-0016
JMF-20170401-0002
JMF-20170401-0021

Ik heb de eierkoeken gebakken en de smaak was prima (hoewel man en kids minder enthousiast waren).  Mijn beslag was iets te dun, die moet volgende keer wat dikker. Fijn is dat het invriezen van de eierkoeken prima gaat (tip uit het boek). Even in het broodrooster en het smaakt weer goed.
De chocoladekoekjes met pecannoten zijn ontzettend lekker en makkelijk te maken. Zelfs mijn kritische mannen vonden deze wel aardig (De variant met toch een beetje suiker erop vonden ze nog veel lekkerder).

JMF-20170406-0001De recepten in het boek zijn duidelijk en goed te volgen. In de start van het boek vertelt Natascha al het een en ander over bakken zonder suiker en tarwe zodat je al een beetje weet wat je kunt verwachten.
Ook heel handig is de lijst met meest gestelde vragen. Hier staan de vragen die je gewoon uit nieuwsgierigheid wil weten zoals Waarom bak je alles met haver? Eet je gezin ook suikervrij?

Maar ook praktische vragen over de boodschappen en het bakken zoals Waar koop ik haver-, rogge-, notenmeel en vanillepoeder? Ik ben net begonnen met suiker- en tarwevrij eten: met welk recept kan ik het beste beginnen?
Kort en krachtig, maar op een leuke persoonlijke manier worden alle vragen beantwoord zodat je na het lezen hiervan goed voorbereid aan het bakken kunt gaan.

Ik heb bijna alles gewoon bij de supermarkt kunnen kopen (Jumbo) alleen het vanillepoeder heb ik bij een biologische winkel gekocht. Qua kosten kwam ik niet voor een verrassing te staan omdat bij de vragen in het boek al vermeld werd dat vanillepoeder niet goedkoop is (maar dat het je gebak zoveel lekkerder maakt door de subtiel zoete smaak) en ik al wist dat voor de eerste keer het een en ander kopen altijd wat duurder is. Zo kocht ik bijvoorbeeld cacaopoeder en daar kan ik weer heel lang mee doen.

JMF-20170406-0002Andere recepten ga ik nog uitproberen, want er staat veel in wat mij aanspreekt. Hoog op mijn lijstje om te gaan maken staan:
De Wortel-notentaart (met walnoten) / Het bananenbrood met veel banaan en pecannoten, en een beetje kokos (dat lust ik niet) maar dat kan ik vast wel overslaan of voor iets vervangen. / Pizza Verdura, en dan lekker zonder kaas. / Zweedse kaneelbroodjes, die zien er op de foto wel heel lekker uit. En….

Dat is ook het leuke aan dit boek: eigenlijk wil je na het doorbladeren (bijna) alles gaan uitproberen. En door de extra tips en aanwijzingen van Natascha word je geïnspireerd om te variëren en te experimenteren. Zodat ook lastige eters zoals ik hier volop mee uit de voeten kunnen. Dit past precies bij de laatste tip die ze geeft:
Er zijn meer mogelijkheden dan er in dit boek passen. Ook voor andere recepten geldt: the sky is the limit. Ik zou zo nog een Bakboek kunnen maken met tientallen variaties op bijvoorbeeld mueslirepen, pizza’s, clafoutis, brood en eierkoeken. Voorlopig laat ik het aan jou over om op een culinaire ontdekkingstocht te gaan en zelf de recepten naar je eigen smaak aan te passen.
En dat is precies wat ik ga doen, voor de koekjes die ik gebakken heb ben ik al aan het bedenken wat ik volgende keer door het deeg heen zal doen. Ik ben er dan ook van overtuigd dat ook andere mensen die met dit boek aan de slag gaan ook geïnspireerd zullen worden en met plezier aan het bakken gaan.

Op de Facebookpagina van Connie’s Boekenblog of in mijn maandelijkse nieuwsflits zal ik jullie op de hoogte houden van mijn nieuwe baksels uit dit mooie boek.

Bakken met haver
In het voorwoord schrijft Natascha dat het een boek is vol recepten voor vele soorten gebak zonder suiker en tarwe. Maar dat het tegelijkertijd een verslag is van een persoonlijke culinaire ontdekkingstocht. En dat is een extra reden waarom dit boek absoluut een aanrader is. Op een leuke manier vertelt Natascha de achtergronden van de recepten, hoe ze ontstaan zijn of op welke klassieke recepten ze gebaseerd zijn. Ook vertelt ze waarom ze suikervrij is gaan eten en waar de inspiratie voor het Bakboek vandaan komt. Samen met de recepten en de mooie foto’s geeft het een heerlijk boek om te bekijken en te bladeren en een praktisch Bakboek met aantrekkelijke recepten.

Het boek heeft 9 hoofdstukken met de meest uiteenlopende recepten

 • Koeken & koekjes
 • Scones
 • Muffins
 • Cake
 • Taart
 • Quiche
 • Pasteien & pasteitjes
 • Uit de koekenpan
 • Van alles wat

Bij ieder recept staat (naast de bereiding en de ingrediënten) een mooie foto. Onder de recepten staat steeds een kort stukje met bijvoorbeeld variatietips, achtergronden over het recept tips.
Aan het einde van ieder hoofdstuk is er een rubriek Tips & Tricks, met extra tips en informatie en soms een persoonlijke noot van Natascha. Niet alleen handig maar ook nog eens erg leuk om te lezen.

Dit boek kan ik iedereen aanraden die wil gaan bakken zonder suiker en met haver.

Boekgegevens

9789402601732

Titel :Bakken met Haver
Auteur :Natascha van der Stelt
Uitgever :Aerial
Verschenen :Maart 2017
ISBN :9789402601732

[av_sc_button label=’Bestellen bij BOL.com’ isbn=’9789402601732′ link_target=” size=’medium’ position=’center’ icon_select=’yes’ icon=’ue859′ font=’entypo-fontello’ color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’]

3 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] uitgebreide recensie van het boek kun je hier vinden. En als je meer over Natascha wil lezen kun je terecht bij het interview dat ik met haar […]

 2. […] uitgebreide recensie van het boek kun je hier vinden. En als je meer over Natascha wil lezen kun je terecht bij het interview dat ik met haar […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.