Gelezen: De walvis begon aan wal – Douglas DixonGelezen

9789047711353

De walvis begon aan wal en andere ongelofelijke evolutieverhalen is een boek uit het nieuwe kinderboeken fonds van uitgeverij Lemniscaat: Lemniscaat natuurlijk. Onderaan deze bespreking staat een link waarin je meer hierover kunt lezen.
Het boek is bedoeld om kinderen vanaf 7 jaar op een leuke manier van alles te laten lezen en zien over de evolutie. Met heel veel bijzondere weetjes zoals het feit dat de walvis ooit op land liep en met vele ongelofelijke dieren (zoals mini olifantjes en mythische zeeslangen) die allemaal echt hebben bestaan.

Het boek begint met een een aantal korte hoofdstukken waarin er verteld wordt wat evolutie is en hoe de geschiedenis van de aarde opgedeeld is in periodes. Ook worden o.a. de evolutie theorie van Charles Darwin en de onderverdeling van dieren in families uitgelegd en besproken.

ConniesBoekenblog.nl-JMF-20190330-0016De tekst heeft een ruime lay-out en is verdeeld in korte stukjes met een dik gedrukte titel. Zo wordt de informatie in duidelijke en overzichtelijke wijze aan de kinderen verteld. Het taalgebruik is hier en daar best wat lastig en het is heel wat informatie tegelijk. Dit deel van het boek is wat meer geschikt voor oudere kinderen om zelf te lezen of om samen met een volwassenen thuis of op school te lezen. Het is een perfect uitgangspunt om te praten en te vertellen over de evolutie De illustraties van de dieren en de tijdlijnen / schema’s van dierenfamilies ondersteunen dit en maken het ook leuk om naar te kijken.
Bij het lezen / bladeren met jongere kinderen is het handiger om aan de hand van de dikgedrukte woorden en de illustraties kort wat in je eigen woorden aan je kind te vertellen. Het boek leent zich hier prima voor en zo wordt het niet te ingewikkeld.

De rest van het boek is een schat aan weetjes en feitjes die niet alleen verteld worden maar ook in vele mooie illustraties getoond worden.
Op de pagina’s staan er afwisselend illustraties met bijpassende informatie erbij en korte stukjes tekst. Deze stukjes tekst hebben steeds een dik gedrukte titel zodat de tekst in kleine brokken wordt verdeeld. Ook kan een kind zo aan de hand van de plaatjes en de dik gedrukte woorden al het boek ervaren / lezen zonder dat het gelijk alles hoeft te lezen. Het is zo ook makkelijker om de stukjes er uit te halen die ze het meest interessant vinden om te gaan lezen.
Deze dik gedrukte woorden zijn goed gekozen om de aandacht van de kinderen te vangen. Het zijn titels die prikkelen en nieuwsgierig maken. Zoals Vinnen werden poten / Speciale ledematen / Maar hoe weten we dit? / Krokodillen waren de baas / Slangen hadden poten / Olifanten waren klein…

Allerlei onbekende en bekende dieren komen voorbij met hun namen, kenmerken en bijzonderheden. En er wordt stap voor stap verteld (en getoond)hoe de wereld en de dieren die daarin leefde veranderde. De combinatie van informatie en leuke feitjes en de vele sprekende illustratie maken dat dit naast een informatief boek ook een ontzettend leuk boek is voor kinderen om in te lezen en of te bladeren.

Hier kun je meer informatie vinden over de Lemniscaat natuurlijk boeken.

Achterflap

DE AARDE ZOALS JE DIE NOG NOOIT HEBT GEZIEN!
Reis mee terug naar de tijd waarin krokodillen warmbloedig waren en slangen met hun poten holen groeven. Ontmoet op afgelegen eilanden angstaanjagende reuzenvogels en mini-olifantjes.

De geschiedenis van de aarde zit vol fantastische verhalen van het moment dat het eerste leven uit de oceanen het land op kroop tot de dag dat onze voorouders uit de bomen klommen om op de grond te gaan leven.

EVOLUTIE IS ONGELOFELIJK

Boekgegevens

9789047711353

Titel :De walvis begon aan wal en andere ongelofelijke evolutieverhalen
Auteur :Douglas Dixon
Uitgever :Lemniscaat
Verschenen :Februari 2019
ISBN :9789047711353
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.