9789026143007

Gelezen: Gigantosaurus – Johnny DuddieGelezen

Veel kinderen zijn dol op dinosaurussen en kunnen maar niet genoeg krijgen van boeken of films over deze enorme dieren. Uitgeverij de Fontein heeft nu een ontzettend leuk cadeaupakket met daarin een boekje voor de jonge dino-fans (Gigantosaurus) en een knuffel van de hoofdpersoon uit het boek: de kleine dinosaurus Daan.
Het ziet er samen feestelijk uit en is wat mij betreft een top geschenk om te kopen voor een jong kind. Een knuffel slaat bijna altijd wel aan, zeker als die bij het boek hoort En het boekje is wat taalgebruik, illustraties en opbouw prima geschikt voor jonge kinderen.

JMF-20170226-0005Op de cover zie je vier totaal verschillende jonge dinosaurussen parmantig door het bos wandelen. Het zijn Botje, Beentje, Dina en Daan.
In het boek wordt (op rijm) verteld dat echt verschrikkelijk lang geleden, toen er werkende vulkanen waren en de dinosaurussen nog leefden, er 4 jonge dino’s spelen aan de rand van het woud. Op de illustraties is een groot woud met een brandende vulkaan te zien en de vier dinosaurussen van de cover.

JMF-20170318-0004Daarna is te zien en te lezen hoe de dinosauruskinderen door hun (enorm grote) ouders gewaarschuwd worden voor de GIGANTOSAURUS. En dat dat er echt eentje is om bang van te worden blijkt wel uit wat er gezegd wordt:

Kinders pas op…. voor de GIGANTOSAURUS, hij heeft altijd trek.
Blijf uit de buurt van zijn vlijmscherpe KLAUWEN.
Blijf uit de buurt van zijn bijtgrage BEK.
Anders stampt hij je PLAT.
Anders breekt hij je NEK.
En dan eet hij je op als hartige SNACK

Door de dik gedrukte woorden is het bij het voorlezen ook gemakkelijk om op de juiste momenten je stem wat meer nadruk te gegeven en zo de spanning wat op de voeren. Ook later in het boek wordt dit goed gebruikt.

JMF-20170226-0008De kinderen zijn wel onder de indruk en willen zeker niet opgegeten worden, daarom biedt Daan aan om op de uitkijk te gaan staan. Daan houdt wel van een grapje en waneer er met veel gestamp iemand aan komt roept hij naar zijn vrienden dat ze moeten rennen voor hun leven. De Gigantosaurus komt eraan. Het is te zien hoe zijn vrienden schrikken en met super grote letters staat in het boek schuin STAMP STAMP STAMP. Maar het is de enorme, maar erg vriendelijke, vader van één van de kinderen. En Daan roept vrolijk dat het maar een grapje was.

Dit herhaalt zich nog een aantal keren met een andere dinosaurus die eraan komt, andere dik gedrukte woorden maar met dezelfde schrik en een lachende Daan. JMF-20170318-0003Heerlijk om te lezen met kleine kinderen die wel van herhaling en een beetje spanning houden.

Maar dan komt de Gigantosaurus er echt aan en niemand gelooft Daan nog. Op de illustraties is dan ook te zien hoe ze gewoon door gaan met schommelen en spelen. En ook de tekst geeft aan dat ze maling hebben aan wat Daan roept. Spannend… want de volgende illustratie is een uitklappagina met een mega grote en gevaarlijke dinosaurus erop. Die er net als de andere dinosaurussen in het boek er heel echt uitziet.
Even zijn Beentje, Botje en Dina ervan overtuigd dat hun vriend opgegeten is maar gelukkig leeft hij nog. Geloven doen ze hem toch niet meer, zelfs wanneer hij gelijk heeft en op het laastst nog iets bijzonders ziet.

JMF-20170226-0006Een bekend thema maar op een leuke en voor kinderen spannende manier gebruikt.

Achterin het boek staan de dinosaurussen uit het boek en wat informatie en als laatste wordt er verteld dat de Gigantosaurus alleen in dit boek bestaat maar dat er wel een dinosaurus heeft bestaan die erg op hem leek.

Met de mooie illustraties die de sfeer van de prehistorie en van spelende kinderen weet op te roepen is dit boek al een aanrader. Door de machtige dinosaurussen die levensecht lijken in combinatie met de schattige kleine dinosaurussen is dit het zeker. Neem daarbij dat het een verhaaltje is met herhaling en spanning en het is een heerlijk boek om met kinderen te lezen.

Boekgegevens

9789026143007

Titel :Gigantosaurus
Auteur :Jonny Duddle
Uitgever :De Fontein
Verschenen :Februari 2017
ISBN :9789026143007

[av_sc_button label=’Bestellen bij BOL.com’ isbn=’9789026143007′ link_target=” size=’medium’ position=’center’ icon_select=’yes’ icon=’ue859′ font=’entypo-fontello’ color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’]

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.