Bespreking: Elke week een lijstjeGelezen

9789045322384

Elke week een lijstje is een boekje waarin je elke week een lijstje kunt maken dat je stimuleert om op een positieve manier naar jezelf, je leven en en de wereld te kijken.

JMF-20171207-0001In het voorwoord staat onder andere dat het maken van lijstjes ons met de paplepel wordt ingegoten. Onze lijstjes zijn vaak to-do lijstjes waarbij we bijhouden wat we allemaal nog moeten doen of absoluut niet mogen vergeten. Heel handig en nuttig maar lijstjes kunnen je ook helpen om dingen bij jezelf te ontdekken of om met de hulp van dit boekje een geluksdagboek voor een jaar te maken.
Ook wordt in het voorwoord de hoop uitgesproken dat dit boek je kan helpen om je een goed gevoel kan geven.

Er is bewust niet gekozen voor een vast aantal onderdelen per lijst, omdat dat voor iedereen kan verschillen. Zo kan het lijstje van de ene persoon heel kort zijn en van een ander juist onwijs lang. De een wordt immers blij van dertig dingen op een dag, de ander geniet intens van één ding.
JMF-20171207-0002Als tip staat er nog dat je gewoon moet schrijven wat voor jouw belangrijk is en niet wat sociaal wenselijk is of wat andere belangrijk vinden.

Het boek heeft 52 lijstjes waarbij het cijfer van elke lijst correspondeert met het weeknummer van het jaar.
Je kunt vooraan in het boek beginnen, elke keer een lijstje kiezen dat je aanspreekt of meteen door naar het nummer van de week waarin je aan dit boek begint en de seizoenen volgen. Dat zou voor mij persoonlijk de keuze zijn om te maken en komt in dit geval ook goed uit omdat het nieuwe jaar bijna gaat beginnen. Maar misschien dat ik ook in de loop van het jaar gewoon eens een vraag uitzoek en die beantwoord en de datum erbij zet. Tenslotte kan het per dag en week verschillen welke vraag ik wil beantwoorden.
Dit is dan ook een erg leuk cadeau om juist nu aan iemand te geven. Maar ook de rest van het jaar is dit zeker iets om jezelf of een ander mee te verwennen.

Lijst 1 past echt bij de start van het nieuwe jaar. Er wordt gevraagd om een lijst te maken van je doelen en dromen van dit jaar.
Andere vragen in het boek zijn bijvoorbeeld:

  • Maak een lijst van de leukste mensen in je leven en je mooiste herinneringen aan hen
  • Maak een lijst van jou beste ontspanningsmethoden
  • Schrijf op welke objecten je koestert omdat ze je aan iets bijzonders of belangrijks herinneren
  • Maak een lijstje van dingen waar je een herfstgevoel van krijgt
  • Welke dingen staan er op je Bucket list?JMF-20171207-0001

Onderaan de pagina’s waar je de vragen kunt beantwoorden staat steeds een tip / actie / inspiratie / reflectie / droom /onthoud / gedachte / denk aan / let op / of doen die betrekking heeft op de vraag.

Om een paar voorbeelden te noemen

  • Schrijf op waar je goed in bent, Denkendenk hierbij niet alleen aan je werk, ook privé zijn er vast dingen die jij heel goed aanpakt
  • Schrijf de mooiste plekken waar je bent geweest op – Actie: beschrijf ze in detail, roep herinneringen en gevoelens op – zo krijg je het idee dat je daar weer bent. Sla ze op in je geheugen zodat je ze elk moment in gedachten kunt bezoeken.
  • Maak een lijst van de mooiste momenten van het afgelopen jaar. ReflectieKijk regelmatig terug naar wat je in een jaar allemaal hebt gedaan, bereikt, gevoeld, geleerd, ondernomen en gevierd.
  • Welke valkuilen herken je bij jezelf? – Gedachte: In elke valkuil schuilt een kracht. Bedenk hoe je je valkuilen kunt bijsturen naar iets positiefs en gebruik dat in je voordeel
  • Maak een lijst van eigenschappen van jezelf die je bewondert. – Inspiratie: Je kunt vast wel iets bedenken: situaties die je goed aanpakt. Hoe je op veranderingen reageert – bekijk het van de positieve kant! Kom je er niet uit? Vraag het dan aan anderen. Je zult versteld staan welke inzichten in je zelf anderen je geven.

Het geheel wordt ondersteund door heel veel sfeervolle foto’s en inspirerende teksten.

Al met al een dagboek dat je een tikje helpt om stil te staan bij de mooie momenten in je leven en om die vast te leggen. Leuk om later nog eens terug te lezen en makkelijk te doen door de gerichte vragen.

Achterflap

Bekijk het eens van de zonnige kant: maak een jaar lang elke week een lijstje van alle mooie, leuke, inspirerende, krachtige, diepzinnige, natuurlijke en creatieve dingen om je heen en ontdek schoonheid op plekken waar je niet had gedacht het te kunnen vinden! Met dit boek wordt elke week van het komende jaar doordachter en diepzinniger.
Vul lijstjes in over je favoriete vrijetijdsbestedingen, gezonde snacks, Guilty pleasures, mooiste films, beste aankopen ooit, favoriete boeken, goede eigensschappen (van jezelf en van anderen), de beste cadeaus, de mooiste momenten van je leven, woorden die je een warm gevoel geven, dingen waar je energie van krijgt en nog veel meer.

Boekgegevens

9789045322384

Titel :Elke week een lijstje – Een geluksdagboek voor een jaar
Auteur :BBNC uitgevers
Uitgever :Mus creatief
Verschenen :Oktober 2017
ISBN :9789045322384
2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.