Gelezen: Overdag is hij een krokodil – Giovanna Zoboli & Mariachiara Di GiorgioGelezen

9789045323930

Overdag is hij een krokodil is absoluut een aanrader voor iedereen die graag met kinderen boeken leest. Of dit nu thuis, op je werk, tijdens het oppassen op je kleinkinderen of wanneer dan ook. Het is een hardcover prentenboek voor jonge kinderen zonder tekst maar met vele mooie illustraties waarin van alles gebeurt.

Achter op het boek staat de inhoud van het verhaal dat volwassenen kunnen gebruiken als ze houvast nodig hebben om met een kind dit boek te gaan lezen. Eigenlijk is dat niet nodig want het verhaal vertelt zichzelf door de illustraties die niet alleen duidelijk laten zien wat meneer krokodil (of hoe je hem ook wil noemen) doet en beleeft.

Het gaat om een krokodil die wakker wordt en alle, voor kinderen herkenbare handelingen (aankleden, tanden poetsen, eten…) doet, voor hij de deur uit gaat. Daarna zie je hoe hij zijn huis verlaat, in de metro stapt en door de stad wandelt. Hij ziet van alles, gaat langs wat winkels en geeft o.a iemand bloemen. Tot hij bij zijn werk in de dierentuin komt waar hij overdag een krokodil is waar de bezoekers van de dierentuin naar kunnen kijken. Iets waar ik om moest glimlachen en wat kinderen vast zal verbazen en aanspreken.

En dat is slechts het basisverhaal, want in de illustraties gebeurt er nog van alles waar verhalen van te maken zijn. Want aan wie geeft hij de bloemen en waarom? Gaat hij de bakkerszaak binnen waar hij zo verlekkerd in de etalage kijkt? Waarom hoest het jongetje in de metro, is hij ziek?

Ook zitten er leuke extra’s in het boek die niet altijd direct opvallen want als je goed kijkt blijken er een aantal dieren in de metro te reizen. De giraf valt snel op maar het nijlpaard zou je zomaar kunnen missen. Er zijn heel veel kleine details te zien in de illustraties zoals iemand die een Star Wars afbeelding op zijn T-shirt heeft staan, een fluitende fietser, een lezende aap en …

ConniesBoekenblog.nl-JMF-20190406-0051

Soms zijn het illustraties die een fragment laten zien in plaats van een uitgebreide tekening. Zoals wanneer meneer krokodil nat gespetterd wordt door een auto die door een plas water rijdt. Je ziet dan een autowiel en opspattend water en een andere illustratie met een verontwaardigde en natte krokodil.
Het verhaal gaat daarna weer verder maar je kunt ook in gaan op wat er gebeurt in de auto die de krokodil nat spatte. Er is een auto te zien waarin een boos kijkende vrouw zit en een klein meisje dat haar tong uitsteekt.

En zo kan het verhaal steeds weer meer uitgediept worden en nieuwe paden in slaan. Voor ieder kind kan het weer een ander verhaal zijn dat bij hem of haar past. Maar ook bij hetzelfde kind kan het verhaal steeds veranderen afhankelijk van de stemming waarin hij of zij verkeert. De hoofdlijnen zijn getekend maar verder is het aan het kind of de volwassene die over het boek vertelt wat er gebeurt, hoe de krokodil heet, en verder alles wat ze zelf maar willen verzinnen.
Erg leuk dat een kind dit boek helemaal zelf kan “lezen“ of voor kan lezen aan een volwassenen. Natuurlijk is samen een verhaal verzinnen en uitbouwen ook een prima mogelijkheid met dit boek.

Kinderen kunnen tegelijkertijd hun fantasie gebruiken in dit boek en houvast vinden in dagelijkse herkenbare situaties. De illustraties zijn levendig en sprekend maar weten ook nog het een en ander aan de verbeelding over te laten.

Achterflap

Bij zonsopkomst in de grote stad worden miljoenen mensen wakker. Ze staan op, ontbijten en maken zich klaar om aan het werk te gaan. Ook bij de kleine held van dit boek, is net de wekker gegaan. We volgen hem terwijl hij zijn tanden poetst, de juiste stropdas uitkiest en de deur uitstapt.
We lopen met hem op straat, stappen met hem de drukke metro in, genieten met hem van de gezellige stad en de mooie winkels die hij onderweg passeert. En dan komt meneer Krokodil aan op zijn werk. Maar wat is zijn functie eigenlijk? Het antwoord zal je vast verrassen!

Boekgegevens

9789045323930

Titel :Overdag is hij een krokodil
Auteur :Giovanna Zoboli & Mariachiara Di Giorgio
Uitgever :Flamingo kinderboeken
Verschenen :Maart 2019
ISBN :9789045323930
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.