Gelezen: Sigmund weet wel raad met opvoeden – Peter de WitGelezen

9789463360791

Peter de Wit begon zijn loopbaan in 1979 in het weekblad Eppo met de cowboystrip Stampede! Zijn bekendste creatie is Sigmund, een dagelijkse strip over een psychiater die niet zachtzinnig met zijn patiënten omspringt. Deze dagstrip staat sinds 1994 in de Volkskrant. Jaarlijks worden de afleveringen gebundeld door uitgeverij De Harmonie.
In Sigmund weet wel raad met opvoeden zijn de beste strips verzameld over de omstreden pedagogische adviezen van de Sigmund uit de strips. Eerder verschenen in deze reeks al delen met adviezen over onder andere, managers, vrouwen, kinderen, 50-plussers, mannen en relaties.

1_ConniesBoekenblog.nl-JMF-20190328-0006Voor mij was het de eerste kennismaking met de therapeut Sigmund uit de strips van Peter de Wit. De naam is perfect voor de strips want het roept direct associatie op met de wereldberoemde Sigmund Freud, de grondlegger van de psychoanalyse. Een man waarvan zijn ideeën en opvattingen ondertussen behoorlijk omstreden zijn.
De Sigmund uit de cartoons van Peter de Wit doet daar nog een flinke schep bovenop. Sigmund zegt wat hij denkt en niet wat de patiënt of de maatschappij wil horen. Zijn meningen zijn apart, onorthodox en kunnen mensen zowel laten glimlachen als flink tegen de schenen schoppen. Vaak zegt hij hierbij wat mensen vaak wel denken maar niet durven te zeggen of wat toch wel leeft bij een aantal mensen in de samenleving.
Tijdens het lezen was ik over het algemeen vermaakt en moest ik vaak lachen om de absurde manier van therapie geven of de steken onder water die over allerlei opvoedonderwerpen gegeven worden. Een enkele keer merkte ik dat het behoorlijk dichtbij kwam en voelde ik me op mijn teentjes getrapt. Tenminste even dan, tot ik mijn schouders ophaalde en accepteerde dat in het het boek nu eenmaal allerlei thema’s op de hak genomen worden.
En dat deze kort door de bocht aanpak absoluut zijn charme heeft en juist werkt door de directe en ongenuanceerde aanpak. De absoluut grote dosis humor waar dit mee gepaard gaat in combinatie met grappige en uiterst sprekende cartoons levert interessante en grappige strips op.

In een interview in de Volkskrant met de auteur las ik dat Peter de Wit het een ideaal startpunt voor een strip vindt als het iets is waar iedereen boos om wordt. Hij vertelt in het interview ook dat hij voorheen regelmatig boze reacties kreeg maar dat ze tegenwoordig milder zijn. Waarschijnlijk zijn de lezers aan zijn stijl gewend geraakt denkt hij. Zijn ideeën haalt hij vooral uit de krant, maar hij bezoekt o.a ook congressen voor psychologen en psychiaters om inspiratie op te doen voor Sigmund.

Achterflap

Jaar in jaar uit verschijnen er stapels boeken over opvoeden, neergepend door zelfbenoemde pedagogen die handig inspelen op de onzekerheden van jonge ouders. Deze nattevingeracademici maken met hun pennenvruchten de verwarring alleen maar groter. Daarom deze uitgave. Dokter Sigmund houdt niet op te benadrukken dat zijn opvoedkundige adviezen NOOIT en te NIMMER in praktijk gebracht mogen worden. Een verademing.

Dokter Sigmund heeft een dagelijkse praktijk in de Volkskrant en is een veelgevraagd spreker op congressen en seminars.

Boekgegevens

9789463360791

Titel :Sigmund weet wel raad met opvoeden
Auteur :Peter de Wit
Uitgever :De Harmonie
Verschenen :Februari 2019
ISBN :9789463360791
1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.