9789021404479

Gelezen: De wreker van Laagstad – Daniel PolanskyGelezen

Met De wreker van Laagstad heeft Daniel Polansky een debuut geschreven dat indruk maakt. Het is een fijne mix van fantasy en het oplossen van een gecompliceerde moordzaak.
Zijn fantasyverhaal speelt zich af in een andere wereld, veel primitiever dan die waar wij wonen. Het is een wereld die in het verleden geteisterd is door ziekte en oorlogen wat aan vele mensen het leven heeft gekost. De kinderen die het toen overleefd hebben zijn ondertussen volwassen en hebben, als ze in Laagstad wonen, een hard en gevaarlijk leven.

Eén van de bewoners van Laagstad is de oorlogsveteraan Warden. Hij heeft samen met een oude vriend een kroeg maar verdient vooral aan de handel in verdovende middelen. Een harde man, maar niet wreed, geteisterd en gevormd door een hard leven dat in het boek beetje bij beetje verteld wordt. Hij blijft perfect in zijn rol, ook op momenten wanneer hij door zijn acties niet goed en zeker niet sympathiek overkomt. Toch weet hij je aandacht vast te houden, en wil je als lezer graag meer over heen lezen. Hij komt heel reëel over en heeft z’n goede en slechte kanten die heel goed verklaard worden door z’n verleden en de wereld waar hij in leeft. Het is knap gedaan hoe de auteur Warden en de mensen om heen tot leven laat komen op een manier die interesse en toch ook begrip oproept.

Warden vertelt zijn verhaal in de ik vorm, gewoon zoals hij het ziet. Zonder verontschuldigingen of pogingen om zich beter voor te doen dan hij is. Ongewild laat hij zo nu en dan zijn zachtere kanten zien maar dat probeert hij voor zichzelf en de lezer te verhullen. Warden en de wereld om hem heen komt heel authentiek over. Beide worden steeds boeiender en gelaagder wanneer je verder komt in het boek. De informatie en achtergronden worden heel gedoseerd gegeven.
Warden is een opgegroeid straatschoffie dat nu in de criminele wereld zit en dat is aan zijn taalgebruik zo nu en dan te merken. De manier waarop hij zich uitdrukt (vooral als hij kwaad is) is grof en hard. Het stoort niet omdat het precies bij zijn karakter past en met mate gebruikt wordt. Bovendien wordt het ruimschoots gecompenseerd door de humor die in kleine doseringen wat luchtigers aan het verhaal weet te geven.

Het boek heeft naast een nieuwe wereld om te ontdekken nog veel meer te bieden. Er worden gruwelijke moorden op kinderen gepleegd in Laagstad en Warden raakt er tegen wil en dank bij betrokken. Het zoeken naar de dader en de reden van de moorden is een goed opgebouwde thriller met veel speurwerk, wendingen en gevaren.
Daarnaast weet het persoonlijke verhaal van Warden indruk te maken. Hoe hij was als kind; zijn tijd in het leger; het mysterie waarom hij vertrokken is bij de inlichtingendienst en waarom hij nu een crimineel is. Maar ook zijn verhaal in het heden is (naast de spanning van het moordonderzoek) de moeite waard. Het laat een man zien die overleeft in een stad vol corruptie en criminaliteit en ongelijkheid tussen arm en rijk en daardoor hard en ontoegankelijk is. Maar ook is te lezen over zijn vriendschap met zijn vriend en diens vrouw en hoe hij mopperend en onwillig een straatjoch onder zijn hoede neemt en om hem gaat geven.

Moord, magie, de oorlogen, de ziektes die geheerst hebben, alles loopt in elkaar over en blijkt met elkaar verbonden te zijn. Op het einde wordt alles duidelijk maar voor het zover is heb je als lezer een spannende en intrigerende speurtocht naar de waarheid meegemaakt.
Het einde is goed afgewerkt maar laat genoeg ruimte voor een vervolg. Ik ben in ieder geval nog niet uitgekeken op Laagstad en Warden.

Achterflap

Rigus is de prachtige hoofdstad van de Dertien Landen. De stad heeft echter ook een slecht gedeelte: Laagstad.
Corruptie en criminaliteit zijn daar aan de orde van de dag. Het halfslachtige werk van de politie zorgt ervoor dat de meeste zaken onopgelost blijven.
Warden is een voormalig soldaat die tegenwoordig handelt in verdovende middelen. Wanneer er een kind vermoord wordt gevonden in een steegje, gaat Warden op onderzoek uit.
Al snel merkt hij dat hij in een wespennest terecht is gekomen. Er worden meer moorden gepleegd en Warden weet niet meer wie hij nog kan vertrouwen. Hij moet en zal de moordenaar opsporen.
Als de moordenaar hem niet eerst op het spoor komt.

Boekgegevens

9789021404479

Titel :De wreker van Laagstad
Auteur :Daniel Polansky
Uitgever :Q
Verschenen :November 2016
ISBN :9789021404479

[av_sc_button label=’Bestellen bij BOL.com’ isbn=’9789021404479′ link_target=” size=’medium’ position=’center’ icon_select=’yes’ icon=’ue859′ font=’entypo-fontello’ color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’]

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.