Bespreking: Handboek voor kleurspeurders – Leah RosenbergGelezen, Creatief

9789045323749

Het handboek voor kleurspeurders is een boekje voor iedereen die meer met kleuren aan de slag wil gaan. Het boek bevat 108 kleuren die de auteur in haar wereld vond en die je als kleurspeurder ook in je eigen wereld kunt vinden. Naast iedere kleur is er ruimte om op te schrijven waar en wanneer je deze kleur vond. Wat de auteur betreft is iedere kleur een uitnodiging om om je heen te kijken in je eigen wereld en om je kleuren te herinneren door details te noteren en de kleur een naam te geven. Zelf heeft ze alle kleuren een naam gegeven die je je terug kan vinden in het boek. Maar ze moedigt vooral aan om zelf namen te bedenken en de ervaring van een kleur in woorden te vangen.

Leah Rosenberg hoopt dat het proces van kleuren opmerken, verzamelen en vastleggen je anders naar de wereld laat kijken. Dat je aandacht krijgt voor momenten in je leven die anders onopgemerkt voorbij zou laten gaan. En dat je kunt zien en waarderen dat het leven een prachtig kleurenpalet heeft. En dit boek kun je gebruiken om dat vast te leggen.

Ze noemt zichzelf een kleurspeurder en dat begon al op jonge leeftijd met blokken en krijtjes.
Waar ze ook is ze is altijd op zoek naar kleur. De ene dag gaat dat makkelijker dan een andere dag of kunnen de kleuren die ze vind gewoon niet goed voelen. Maar er zijn vele dagen dat ze geniet van het vinden en eigen maken van kleuren. Dat doet ze door er eerst een foto van te nemen en de kleur daarna een naam te geven zoals De sterrenhemel van gisteravond of Mint graffiti. Daarna gaat ze op zoek naar verf in deze kleur om er in haar studio iets mee te doen.

Over het gebruik van het handboek schrijft ze:
Er zijn veel manieren waarop je dit boek kunt gebruiken. Je kunt het hele boek met met je meenemen, zodat je altijd alle kleuren bij de hand hebt als je onderweg bent. Je kunt ook kleur voor kleur werken: knip een stukje kleur los (of gebruik een perforator) en neem dat mee, terwijl je zoekt naar zijn kleurmatch in de echte wereld.
Beslis zelf hoe je het fijnst werkt: je kunt willekeurig een kleur kiezen, of bij het begin beginnen en langzaam naar het einde van het boek werken. Heb je je handboek niet bij je en heb je ook geen los stukje kleur op zak dan kun je een kleur nog steeds verzamelen door er een foto van te maken. Deel je kleurspeuravonturen met ander kleurspeurders met de hashtag #collorcollectors. Er is geen perfecte kleurspeurmanier.
Doe wat goed voelt en houd je ogen en zintuigen open voor de kleurrijke wereld om je heen.

Een duidelijke, toegankelijke en praktische uitleg waarmee iedereen mee aan de slag kan. Het idee van dit boek om meer en intensief bezig te zijn met kleuren vind ik erg leuk. Zeker ook omdat ik bij mijn knutselen en kleuren voor volwassenen me steeds meer aan het verdiepen ben in kleuren. De achterliggende gedachte om zo de wereld om je heen anders te beleven en meer te zien spreekt me ook erg aan. Wanneer je dit een beetje aanpast kun je er ook thuis met je kinderen, of op school in de klas interessante en leuke projecten mee verzinnen.
Maar ik mis ook iets in het boek om het echt helemaal een “musthave“ te noemen. Ik had graag wat meer willen lezen in het boek zoals feitjes over kleuren, of kleurgedachtes van de auteur of….
Een praktische extra invulling was ook een leuke optie geweest bijvoorbeeld een mapje om je foto’s in te doen, pagina’s om te proberen met kleurmaterialen deze kleur samen te stellen of…..
Nu is het een echt leuk idee maar vooral voor de echt fanatieke kleurspeurders onder ons.

Achterflap

Hallo Kleurspeurder.
Op elke pagina in dit journal ontdek je een prachtige tint om te bespeuren en te verzamelen in de wereld om je heen.
Ga op jacht naar elke kleur, leg je waarnemingen vast en laat de magie van kleur je inspireren en verwonderen.

Leah Rosenbergs werk omvat verschillende media en onderzoekt de effecten van kleur, vorm smaak en compositie op de menselijke emotie. Ze woont in San Francisco, Californië.

Boekgegevens

9789045323749

Titel :Handboek voor Kleurspeurders
Auteur :Leah Rosenberg
Uitgever :BBNC Cadeau
Verschenen :September 2018
ISBN :9789045323749
1 antwoord
  1. Will
    Will zegt:

    Wat een leuk boek, met al die kleuren.
    Ook grappig om zelf die kleuren te gaan zoeken en te noteren waar je ze gevonden hebt en dan een naam te geven.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.