Bespreking: Doeboek voor volwassenen – Daniel López Valle & Christobal FortunezCreatief, Gelezen

9789045326924

Doeboeken, puzzelboeken en dergelijke kun je nooit genoeg hebben. Die zijn heerlijk om thuis op je gemak even te doen, mee te nemen in je tas als je ergens moet wachten of om tijdens een vakantie heerlijk ontspannen van te genieten. En dit zijn nog maar een paar van de vele momenten waarop je plezier kunt hebben van een een Doeboek / puzzelboek.

Het Doeboek voor volwassenen van uitgeverij Mus is een leuk en regelmatig pittig Doeboek met veel verschillende soorten puzzels. Op de cover worden deze beschreven als: Vermaak / Logische spelletjes / Letterpuzzels / Doolhoven / Quizzen / Kruiswoordpuzzels.

De cover vind ik niet echt aanspreken voor een volwassen doelgroep. Het geeft voor mij meer de indruk dat het boek voor tieners bedoeld is. Als volwassene zou ik het op basis van de cover niet zo snel aandacht geven als ik het zag liggen of op zoek was naar een leuk Doeboek.

Ook het Doeboekmanifest (het voorwoord) spreekt niet tot de verbeelding, de schrijfstijl is wat gekunsteld en leest niet prettig. Dit is jammer want het boek zelf is zeker de moeite waard en kan ik van harte aanbevelen.

Erg leuk aan dit Doeboek is dat er naast de “traditionele“ opdrachten die je in een Doeboek / puzzelboek zou verwachten (zoals verschillen zoeken, doolhoven en dergelijke) ook hele andere opdrachten in staan. Er wordt, op allerlei manieren, een beroep gedaan op je kennis in allerlei onderwerpen. Zoals talen, wetenschap, literatuur, geschiedenis, sport, film en meer.

De oefeningen staan door elkaar in willekeurige volgorde dus je kunt zelf het boek doorbladeren en kiezen waar je zin in hebt.

Het Doeboek is rijk geïllustreerd en ziet er vrolijk en kleurrijk uit.

Aan het einde van het boek kun je de antwoorden vinden en dat heb ik echt wel een aantal keren nodig gehad. Omdat het hierbij vaak om kennisvragen ging die ik op moest zoeken vond ik dat geen probleem maar juist leerzaam en interessant.

Ook handig is dat bij de oefeningen pictogrammen staan waarmee je kunt zien wat voor soort breinbreker het is. Er zijn pictogrammen voor: lichte braintraining / matig intensieve hersenoefeningen / hersengymnastiek / genieënverdelgers / speciaal aanbevolen voor groepjes / perfect voor de afzondering en de mentale focus, die alleen een wc kan bieden / zaken waar we graag aan terug denken.

Naast kruiswoordpuzzels, doolhoven, verschillen zoeken, logica puzzels, anagrammen en woordtrappen staan er ook oefeningen in die heel anders zijn. Ik zal er een paar noemen om een indruk te geven.

  • Zoek bij elkaar. Hierbij heb je een lijst met talen en een lijst met felicitaties in deze talen. Aan jou de taak om de juiste taal aan de vele verjaardagswensen te koppelen. Een aantal zijn een makkie maar er zitten ook pittige tussen.
  • Films raden aan de hand van het jaartal dat de film verscheen en een illustratie. Of historische film raden aan de hand van een illustratie.
  • Er staan diverse quizzen in het boek, onder andere over muziek / landen / onalledaagse liefde koppels / steden in fantasie boeken …..
  • Het koppelen van namen van excentrieke filosofen aan de hand van een korte omschrijving en één hint
  • Films eens die door elkaar gegooid zijn en die je moet corrigeren. Zoals bijvoorbeeld de hoofdpersoon uit Ghost die achter op de brommer van The terminator zit

Ondanks de cover en het voorwoord die niet echt uitnodigend zijn is het een erg gevarieerd en leuk Doeboek.

Achterflap

Het eerste vakantiedoeboek speciaal voor volwassenen.

Puzzels en raadsels om je geest te ontroesten en je hersenen te herbossen.
Leer terwijl je jezelf vermaakt en vermaak je zelf terwijl je leert.

150 oefeningen. 120 uur plezier.

Gebruiksaanwijzing:

1. Zet je mobiel uit

2. Pak een potlood

3 Vermaak jezelf!

Boekgegevens

9789045326924

Titel :Doeboek voor volwassenen vol. 1
Auteur :Daniel López Valle & Christobal Fortunez
Uitgever :Uitgeverij Mus
Verschenen :Mei 2022
ISBN :9789045326924

3 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.