Gelezen: De monsterkermis – Gustaaf GlibberGelezen

9789463080880

Gustaaf Glibber is het pseudoniem van Peter van Roermund die met De monsterkermis het eerste deel schreef van zijn nieuwe jeugdserie Griezel & Co. Eerder schreef hij al de eerste delen van de Boeken van Terra Fabula onder het pseudoniem Peter DeWilles. Naar aanleiding van de eerste delen van Terra Fabula mocht ik Peter interviewen en ik was onder de indruk van zijn enorme verbeeldingskracht en enthousiasme. Iets wat ik in zijn boeken ook duidelijk terug kon zien. Ik was dan ook heel benieuwd naar De monsterkermis en na het lezen kan ik alleen maar zeggen dat ook dit weer een geweldig boek is. Heel anders van stijl en sfeer dan de Terra Fabula boeken maar de vlotte schrijfstijl, het gevoel voor humor en de ongebreidelde fantasy van Peter van Roermund zijn duidelijk terug te vinden.

Met dit boek kunnen kinderen heerlijk veilig griezelen zonder dat het te eng of luguber wordt. Er komen monsterlingen in het boek voor zoals o.a. een vampier, een weerwolf en een slijmmonster. Hersen-spaghetti en oogballensoep staan op het menu, en de voorvaderen van hoofdpersoon Frederick staan op uit hun graf om hem te helpen bij zijn avonturen. Avonturen die vol vaart en spanning zitten en waarbij veel op het spel staat.

Frederick heeft een belangrijke missie, namelijk het beschermen van het bos dat bij het landgoed van zijn oom hoort. Hij woont in een oud en vervallen kasteel dat wel wat weg heeft van een spookkasteel en dat vindt hij eigenlijk wel stoer. Frederick is dan ook niet zoals de meeste andere kinderen. Hij houdt van het opzetten van insecten en het aan elkaar plakken van skeletten. Op school wordt hij dan ook gemeden en noemen ze hem Griezel. Daar zit hij niet mee. Hij is dik tevreden met wie hij is. Wel mist hij vrienden en vindt hij het jammer dat de andere kinderen niets van hem begrijpen. Hij is tegelijkertijd stoer en kwetsbaar en dat maakt hem een fijn personage om over te lezen.

Hij woont bij zijn oom omdat zijn ouders overleden zijn. Zijn oom is de burgemeester van de stad zoals de familie van Frederick dat altijd geweest is. Maar nu wil de aartsvijand van zijn oom burgemeester worden en ook het bos bij het kasteel in beslag nemen om er huizen te bouwen. Het bos dat voor iedereen verboden is en te maken heeft met een eeuwenoud familie geheim waar zelfs Frederick niets van weet.
Maar wanneer hij zijn oom gaat helpen ontdekt hij de ongelofelijke geheimen die in het bos verborgen zijn. Het brengt hem gevaarlijke momenten, spanning en opmerkelijke vrienden bij wie hij zich prima thuis voelt. Samen met deze monsterlingen gaat hij de strijd aan met de vijand van zijn oom en tegen de vooroordelen die de bewoners van Schreiberg hebben tegen wezens die anders zijn.

Het verhaal is met vaart en humor geschreven en heeft levendige conversaties. Het laat de lezer griezelen en avonturen beleven, maar ook lachen om de geweldige types die er neergezet worden. Maar vooral ook meeleven met een eigengereide aparte jongen die woont in een (spook) kasteel en een aantal absurde maar leuke vrienden weet te vinden. Vrienden met wie hij in de volgende boeken vast nog veel meer avonturen gaat beleven nadat ze “Griezel & Co” opgericht hebben. Maar er is nog een belangrijke reden om ook het volgende deel te lezen, Frederick heeft iets vreemds ontdekt over de dood van zijn ouders en dat gaat hij nog onderzoeken. Genoeg dus om naar uit te zien voor het volgende deel.

Mijn interviews met Peter van Roermund kun je hier vinden:

Interview met Peter van Roermond

Achtergrond informatie over Terra Fabula

Achterflap

Frederick von Grimwald woont in een kasteel in de saaiste stad van het Zwarte Woud, waar volgens een familietraditie zijn oom Theobald burgemeester is. Omdat er niets valt te beleven, brengt Frederick zijn dagen door met het aan elkaar plakken van skeletten en het verzamelen van insecten en opgezette dieren. Door zijn voorkeur voor vreemde zaken wordt hij op school Griezel genoemd.
Als op een dag Cornelius Brock, de grootste rivaal van Fredericks oom, de nieuwe burgemeester wil worden, staat de wereld op zijn kop. Hij heeft gemene plannen en het spel wordt niet volgens de regels gespeeld.
Schreiberg ligt niet alleen afgelegen maar verbergt ook een eeuwenoud geheim. Totdat Frederick ontdekt waarom hij het bos achter het kasteel niet mag betreden…..

Boekgegevens

9789463080880

Titel :Griezel & Co De monsterkermis
Auteur :Gustaaf Glibber
Uitgever :Zilverspoor
Verschenen :September 2017
ISBN :9789463080880
1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.