Recensie: Bram en de Orde van Avalon – Michael ReefsRecensie, 3,5 sterren

9789492604033

Bram en de orde van Avalon is het tweede deel in de serie over de 10 jarige Bram. In het eerste deel heeft Bram ontdekt dat hij via dozen op zolder de hele wereld over kan reizen. Zo heeft hij hachelijke avonturen beleeft en Mei-lin ontmoet die ook via dozen kan reizen en in China woont.

Dit deel is prima los te lezen door de korte terugblik in het boek en de vele nieuwe avonturen die Bram ook in dit boek weer beleefd. Voor de lezers die deel één al gelezen hebben is het erg leuk om weer over Bram te lezen en voor nieuwe lezers is het een aangename kennismaking. Bram is een sympathieke hoofdpersoon die weliswaar allerlei avonturen beleeft en heel dapper is maar tegelijkertijd ook gewoon bang kan zijn en zijn twijfels heeft. Een geloofwaardige mix tussen het verlangen naar avonturen en angst die verlamt. Zodat de jonge lezers zich makkelijk met Bram kunnen identificeren.
Ideaal voor jonge lezers door de ruime lay-out, de korte zinnen en niet te moeilijke woorden. De toevoeging van de QR codes geeft het daarbij iets speciaals wat helemaal bij deze tijd past.

Samen met Bram kan de jonge lezer de hele wereld rondreizen en spannende magische avonturen beleven. Magie, raadsels, gevaren en een eeuwenoud genootschap zorgen voor hierbij veel leesplezier.
In dit boek krijgt Bram te maken met een gevaarlijke magische orde die op zoek is naar de vijf stukken van een bijzondere steen. De vijf stukken waren ooit samen de magische steen waar het zwaard van koning Arthur in stond. Als de stukken weer bij elkaar komen geeft dat de orde van Avalon ongekende macht. Deze macht willen ze gebruiken om het verborgen gelegen Avalon te veroveren en daarna de rest van de wereld. Ze zijn gemeen en hard en bereid om iedereen die ze tegenwerkt te vermoorden. Toch probeert Bram dit en zet zo zijn leven op het spel.

Dit brengt Bram naar verre landen en in bloedstollend gevaarlijke situaties. Hierbij spelen toevalligheden die goed uitpakken en hulp die steeds op tijd verschijnt een te grote rol om nog heel overtuigend te zijn.
Bram miste zijn vriendin van deel één heel erg en hij is dan ook heel blij dat ook bij deze avonturen Mei-Lin weer van de partij is. Het is alleen jammer dat de rol van Mei-Lin zo dominant is dat Bram wat dreigt weg te vallen in het verhaal. Maar gelukkig komt Bram in het laatste deel van het boek weer meer tot zijn recht.
Mei-Lin is niet alleen een goede vriendin van Bram maar kan hem en de lezer ook nog veel leren over het reizen met de dozen. En dat is niet alleen leuk om te lezen maar maakt je ook nieuwsgierig naar wat er in de komende boeken nog onthuld zal worden.

Naast hulp van Mei-Lin heeft Bram in dit boek ook hulp van zijn oma en vader die deze keer precies weten waar hij mee bezig is. Het is mooi om te lezen hoe trots zijn vader op hem is en hoe jammer zijn vader het vind dat hij de gave van het reizen niet heeft. Dit maakt Bram toch wel heel speciaal net als door de nieuwe opzienbarende dingen die zijn oma hem leert. Maar dat vader en oma zonder al te veel zorgen een kind alleen op pad laten gaan naar verre en levensgevaarlijke bestemmingen vind ik absoluut ongeloofwaardig.
Gelukkig maken de spannende avonturen, de leuke personages en de vlotte schrijfstijl dat dit het leesplezier niet in de weg staat.

Wat ik erg leuk vind in het boek is dat er er bij alle spannende en magische avonturen in het boek ook plaats is voor de moderne techniek. Het is een prima mix van magie en moderne hulpmiddelen die heel reëel overkomt. Hierbij helpen ook de sprekende illustraties om het verhaal goed over te brengen.
Het is knap gedaan hoe kleine details een plaatsje krijgen in het boek. Bram tekende altijd bijvoorbeeld al graag dieren en in dit boek komt er een speciaal diertje dat hem helpt tijdens het reizen. En zo zijn er meer voorbeelden in het boek te vinden waarvan een aantal ongetwijfeld in de volgende boeken terug zullen komen. Naast de cliffhanger aan het einde is ook dat een goede reden om uit te zien naar nieuwe avonturen van Bram.

Boekgegevens

9789492604033

Titel :Bram en de orde van Avalon
Auteur :Michael Reefs
Uitgever :Stormsteen
Verschenen :September 2018
ISBN :9789492604033

1 antwoord
 1. Will
  Will zegt:

  Spannend boek voor mijn kleinzoon.
  Hij is 8 jaar en kan al goed lezen.
  Even op het lijstje zetten voor de Kerst, of misschien voor zijn verjaardag.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.