Recensie: Vuur & Vergankelijkheid – Kelly van der LaanRecensie, 4,5 sterren

9789463081320

Vuur & vergankelijkheid is de prequel van de Lentagon-trilogie van Kelly van der Laan. Een serie die ik met plezier en interesse gelezen heb. En met mij vele andere lezers want de serie werd enthousiast ontvangen en kreeg goede beoordelingen.
Toen bekend werd dat er een prequel kwam die 70 jaar terug in de tijd zou gaan waren de verwachtingen dan ook hoog gespannen. Een druk die Kelly van der Laan zwaar op haar schouders lag en het schrijven van dit boek er niet makkelijker op maakte.
Maar het is haar gelukt en in juli 2018 verscheen “Vuur en vergankelijkheid“.

Topboek
En om maar gelijk met de de conclusie te beginnen: Wat mij betreft heeft Kelly zichzelf overtroffen. Haar schrijfstijl, die altijd al prettig was, lijkt nog vloeiender te zijn geworden, haar personages zijn echt en spetteren van de pagina’s af. En zoveel het verhaal als de wereld waarin het zich afspeelt is heel gelaagd en goed opgebouwd.
Er is een goede en evenwichtige mix tussen persoonlijke verhalen en de gevolgen van een wereldveranderende ontdekking.
Het verhaal biedt zowel spanning als het meebeleven van ware liefde en warme vriendschappen.
Het is zo geschreven dat het prima los te lezen is maar persoonlijk vond ik het absoluut ook wat extra’s bieden door de verdieping die het geeft over de achtergronden van de boeken die ik al gelezen had

Prequel
En dit alles speelt zich af in een tijd die weinig lijkt op de wereld die de lezers van de Lentagon trilogie kennen. De vele magie/ techniek toepassingen uit de serie staan hier nog in de kinderschoenen. Herkenbaar is het gebruik van (magisch) talent dat helemaal ingeburgerd is in het dagelijkse leven. En de verschillen in hoeveel talent iemand heeft en wat dat voor je status betekent komt ook in dit boek goed naar voren. Wel op een andere manier, want het angstig en argwanend kijken naar mensen met hele hoge talentscores is er in deze tijd nog niet. Ook tussen de landen is de sfeer gemoedelijk en wordt er samengewerkt.

Vier innemende hoofdpersonen
De sfeer is vol optimisme en dat begint bij Leah Telchian en Stefan Lentan die op het punt staan om de wereld te veranderen. Ze hebben een Poort station ontworpen waarmee mensen in slechts 1 stap naar een ander land of zelfs werelddeel kunnen reizen.
Met hulp van de bekende en schatrijke Kain (grootvader van Leah) krijgen Leah en Stefan de kans om een prototype te gaan bouwen. Vol overgave en enthousiasme storten ze zich op het samenstellen van een team en aan het verwezenlijken van hun grote droom: het ontwerpen van een werkend en stabiel poortstation.
Er komen meerdere collega’s bij waarvan vooral Iris en Dania een belangrijke rol gaan spelen zowel bij het project als in het persoonlijke leven van Leah en Stefan. Alle vier zijn ze jong, intelligent, gedreven, getalenteerd en fijn om over te lezen. Ieder hebben ze een eigen karakter, hun eigen (culturele) achtergronden en hun sterke en zwakkere punten. Beetje bij beetje leer je ze beter kennen en sluit je ze als lezer steeds meer in je hart.

Hightech / magie
Ondertussen maak je als lezer ook mee hoe het idee voor een poortstation uitgroeid tot het werkende concept waar de mensen in de Lentagon trilogie achteloos mee reizen. Een concept dat niet zomaar uit een hoge hoed wordt getrokken maar, zonder dat het te wetenschappelijk of saai wordt, heel uitgebreid en geloofwaardig uitgelegd wordt.
Na de introductie en de start van het project begint er van alles in het boek door elkaar te lopen en wordt laag voor laag het verdere verhaal opgebouwd. Als een spin in haar web weeft Kelly van der Laan een patroon dat zich langzaam onthult en ijzersterk in elkaar zit.
De vier hoofdpersonen krijgen naast hun persoonlijke leven en het werken aan het poortstation nog met veel meer te maken. Zoveel dat het op het moment vaak niet te overzien is wat de gevolgen hiervan zijn in de toekomst.

Problemen
De druk op het project neemt toe wanneer een particulier bedrijf ook een poortstation gaat bouwen en opmerkelijk snel successen heeft. De opa van Lea is arrogant en manipulatief maar dat is niets bijzonders, maar hij gedraagt zich vreemd en zet veel druk op het team om het poortstation af te krijgen. En dat terwijl overhaast testen grote gevaren met zich meebrengt. Er is mogelijk een saboteur in het team aanwezig. Maar wie is het?
En dan is er nog het punt van het werken met kristal dat voor hoog getalenteerde personen onbekende gevaren blijkt te hebben.
Alle verhaal elementen samen leiden tot een zenuwslopend spannend einde en het begin van de nieuwe wereld zoals we die kennen in de Lentagon serie.

Link naar interview dat ik had met Kelly van der Laan…

De Lentagon serie

  1. Stof & schitteringen
  2. Bloed & scherven
  3. Talent & Kristal

9789490767570

9789463080040

9789463080514

Boekgegevens

9789463081320

Titel :Vuur & vergankelijkheid
Auteur :Kelly van der Laan
Uitgever :Zilverspoor
Verschenen :Juli 2018
ISBN :9789463081320
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.