Gelezen: De droomlijst – Julien SandrelGelezen

9789403118604

De droomlijst is het prachtige en aangrijpende roman debuut van Julien Sandrel. De start van het boek is heftig en aangrijpend en deed me aarzelen om verder te lezen. Maar het enthousiaste briefje van uitgeverij Cargo dat bij het boek zat maakte dat ik het boek toch verder wilde gaan lezen. En daar heb ik geen spijt van gehad want het is een indrukwekkend boek dat naast heftige emoties ook vele mooie en zelfs grappige momenten kent.

Het verhaal wordt verteld door de alleenstaande moeder Thelma. Een vrouw die zielsveel van haar 12-jarige zoon Louis houdt. Maar tegelijkertijd ook druk bezig is met haar werk en carrière, iets waar ze helemaal achterstaat. Tot de dag dat ze ziet hoe Louis wordt aangereden door een vrachtwagen en in een coma belandt. De artsen kunnen geen bewustzijn meten en geven het een maand voordat ze de behandeling stop gaan zetten.
Thelma vertelt in het begin van het boek dat de dag dat het gebeurde heel gewoon begon maar dat haar leven al snel werd opgedeeld in twee tijdvakken ERVOOR EN ERNA. Heel herkenbaar voor iedereen die iets dergelijks heeft meegemaakt. Net als vele andere momenten in het boek,

Zonder vals sentiment en duidelijk totaal van de wereld geeft Thelma weer wat er allemaal gebeurd om haar heen. Van de grote schok en het intense verdriet tot kleine details die minstens zo hartverscheurend zijn. Er zijn zoveel kleine maar pijnlijke momenten waar ze alleen doorheen moet want de hulp van haar moeder slaat ze af. Zij en haar moeder zijn uit elkaar gegroeid alleen hun liefde voor Louis verbindt hen nog.
Ze stelt zich zelf twee doelen: 1) Louis uit zijn Coma halen en 2) haar werk weer oppakken en met hard werken de pijn verdoven.

Hele begrijpelijke doelen, maar toch voelt het vreemd wanneer ze gewoon aan het werk gaat. Maar dan lees je dat dit niet zomaar gaat en ze instort op haar werk met ontslag tot gevolg. Dit laat echt zien hoe mensen graag vol willen houden maar door emotie en schok heel kwetsbaar zijn.
Heel kort bestaat haar leven uit Louis bezoeken, wijn, veel wijn én wanhoop. Maar dan grijpt haar moeder in en komt (zeer tegen haar zin) een tijdje bij haar wonen.

En zo blijkt er nog een ouder – kind verhaal in het boek te staan want moeder en dochter delen de zorg om Louis en kunnen nu niet meer om elkaar heen. Hier vecht ook een moeder voor haar kind, de moeder van Thelma zet alles op alles om haar dochter op de been te houden. Heel voorzichtig en met de nodige tegenzin laat Thelma haar moeder weer in haar leven toe. Ze vertelt in herinneringen waarom ze uit elkaar gegroeid zijn.
Door haar moeder gaat ze weer vechten en wanneer ze in de kamer van Louis een boekje vindt met zijn bucketlijst (nog lang niet vol want hij verwachte er nog veel in te zullen zetten) ontstaat er een een plan dat eigenlijk te gek is voor woorden. Maar hoe meer ze er aan denkt hoe meer ze gelooft en hoopt dat haar plan kan werken. Ze gaat zijn plannen uitvoeren en hem zo stimuleren om wakker te worden.
Dus was er een mogelijkheid dat hij mij hoorde, dat hij iets merkte. Aan die mogelijkheid zou ik me vastklampen. Ik zou mijn zoon het verlangen teruggeven terug te keren, hem laten watertanden door hem alles te laten zien wat hij miste door in coma te blijven. Hem het verlangen te geven te leven. Het was een waanzinnig plan, maar realiseerbaar. Ik was ervan overtuigd.

Thelma zet haar plan door en werkt de lijst af terwijl ze alles wat ze doet filmt en opneemt en dan aan Louis laat horen. Ook vertelt ze zelf in geuren en kleuren alles aan Louis die daar doodstil, vol met slangetjes aan zijn lijfje in het ziekenhuis ligt. Ondanks alle zorgen het verdriet weet ze toch mooie momenten te creëren en dit vertelt ze met de nodige zelfspot en humor. Want om alles te doen moet ze ver over haar grenzen heen gaan en hulp aannemen van de mensen om haar heen. Zo ontdekt ze steeds meer wie ze is en hoe ze wil zijn, wat er vaak voor zorgt dat ze overmand wordt door schuldgevoelens t.o.v. haar zoon. Maar wanneer ze daarin door dreigt te slaan is er steeds haar moeder om haar streng toe te spreken. Onwillig gaat ze de steun van haar moeder waarderen.
Ondertussen tikt de klok en zien de artsen nog geen enkele verbetering. Dat Thelma wel iets denkt te zien geloven ze niet.

Als lezer weet je dat Louis er nog is en alles kan horen wat er om hem heen gebeurt. Hij geniet van de verhalen van zijn moeder al is het wel een beetje gênant dat zij het boekje gevonden heeft. Haar liefde houdt hem op de been maar het vechten valt hem zwaar net als de gevoelens van buitengesloten worden die hem bekruipen. Hij dreigt het op te gaan geven en zijn gedachtes dat dit misschien maar beter is zijn hartverscheurend.

Als lezer hoop je dat dit goed afloopt maar door de opbouw van het verhaal kan het zowel leiden naar het wakker worden van Louis als naar het toewerken naar zijn dood. Tot het einde aan toe wist ik niet niet wat te verwachten. Beide zouden passend zijn geweest.

Lees het boek en kom er achter het is de moeite waard.

Hier kun je de boektrailer vinden:

Achterflap

EEN BUCKETLIST OM NOOIT TE VERGETEN
De twaalfjarige Louis is voor de ogen van zijn moeder Thelma aangereden door een vrachtwagen. Hij ligt in coma in het ziekenhuis en volgens de artsen is de kans op herstel nihil. Ze besluiten om het nog vier weken aan te zien, hopend op een medisch wonder.
Thelma is ontroostbaar. Wanneer ze vervolgens thuis onder het bed van haar zoon een klein boekje vindt waarin hij zijn dromen heeft opgeschreven – een bucketlist met bijzondere wensen zoals het volgen van een voetbalclinic, een tattoo laten zetten, of een druk kruispunt in Tokio oversteken – besluit Thelma om de dromen van Louis te realiseren. Maar dan komt ze bij de moeilijkste wens: mijn echte vader vinden.

Boekgegevens

9789403118604

Titel :De Droomlijst
Auteur :Julien Sandrel
Uitgever :Cargo
Verschenen :Augustus 2018
ISBN :9789403118604
2 antwoorden
  1. Elly
    Elly zegt:

    Een indringend verhaal Connie, het boek heeft een prachtige cover, die uitnodigt om het boek te lezen.
    Een nachtmerrie, waarin je zelf nooit hoopt te belanden.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.