Interview met Kelly van der LaanInterview

ConniesBoekenblog.nl-_MG_0423Vier jaar geleden waren Jeroen en ik op Elfia en raakten in de tent van Zilverbron / Zilverspoor in gesprek met een auteur die net haar debuut Stof & Schitteringen had uitgebracht. Ze vertelde met passie over haar boek en wist ons echt nieuwsgierig te maken.
Ik kocht het boek waarop ze enthousiast iets riep van “Hoera mijn eerste boek is verkocht!“. Dat was mijn kennismaking met Kelly van der Laan. Ondertussen heb ik ook de andere twee boeken uit de Lentagon serie (Bloed & Scherven / Talent en Kristal) in mijn boekenkast staan. En heb ik Kelly diverse keren ontmoet op o.a. Elfia en CastleFest waar we uitvoerig over haar boeken spraken. Genoeg stof voor een interview maar tot nu toe kwam het er nog niet van.

Over enkele maanden verschijnt het vierde boek van Kelly, Vuur en vergankelijkheid en dat was een mooie gelegenheid voor een interview. Kelly kwam naar mij toe en heeft heel gezellig en goedlachs een heleboel vragen beantwoord. Ondertussen was ze zeer gecharmeerd van onze honden Bobbie en Emma die ook volop aandacht kregen.

Wat korte weetjes / feitjes over Kelly

 • ConniesBoekenblog.nl-JMF-20180209-0004Kelly heeft Human Resourses gestudeerd aan de Hogeschool van Amsterdam
 • Ze is getrouwd, woont in Nootdorp
 • Werkt als IT consultant en in haar vrije tijd schrijft ze verhalen en boeken.
 • Ze is 37 jaar, haar sterrenbeeld is Leeuw en heeft een hond die Bodhi heet
 • In 2013 won ze de Verhalenwedstrijd Fantastels met een Dystopisch fantasyverhaal genaamd “Roze water
 • Een grote frustratie tijdens het schrijven is dat Kelly in haar hoofd veel meer weet over de karakters en veel meer laat gebeuren dan ze in haar boeken kwijt kan.
 • Ze leest gemiddeld 40 / 50 boeken per jaar
 • Haar droomreis zou een reis naar Australië zijn.
 • Kelly is meer een avondmens dan een ochtendmens

ConniesBoekenblog.nl-JMF-20180209-0012Vragen over de Lentagon serie

Kun je iets vertellen over de serie?
Denk aan een wereld die lijkt op de onze maar technologisch iets verder is, maar dan een wereld waar ook magie bestaat. Het boek begint met een roadtrip en eindigt met een wereldoorlog

Het boek heeft gelaagde personages, niemand wordt wakker en denkt goh ik ga de wereld vernietigen want ik ben evil. Het zijn ronde mensen met eigen gedachten en verlangens. Ze krijgen te maken met zaken als wat macht met je doet.

Het is moeilijk om er een genre aan te verbinden, het heeft o.a. iets van een thriller / science-fiction / fantasy.

Waar kwam je inspiratie voor de serie vandaan?
Dat was door een droom. De allereerste scène waarin Sirka haar broertje achterna zit omdat hij met de Lentagon (een massa vernietigingwapen) gaat hockeyen die heb ik gedroomd.

En portals / teleportatie vind ik het coolste van magie ooit. Het idee dat je door een poort stapt en in een tel ergens anders bent. Toen bedacht ik me “stel dat daar een station voor is, en voor zo snel reizen zijn er enorme wachttijden“. Dat concept vond ik grappig en heb ik met mijn droom gecombineerd heb.

Het terrorisme aspect is er zomaar ingeslopen. Ik denk dat ik stiekem toch wel wat te zeggen had over de staat van de wereld en de angstcultuur en dat dat er op die manier uit kwam.
Ik heb geprobeerd het zo integer mogelijk aan te pakken. Lezers hebben vooral de spanning opgepakt en het niet als te controversieel ervaren. Daar ben ik blij mee want daar maakte ik me wel een beetje zorgen over.

ConniesBoekenblog.nl-JMF-20180209-0006Kun je wat over de personages vertellen?
Ik maak er best een punt van om mijn personages te verankeren als persoonlijkheid. En doe heel erg mijn best om het qua empathie en sympathie te laten kloppen. Karakters moeten verankerd worden, zodat je – wanneer een personage een beslissing neemt – je het er als lezer niet mee eens hoeft te zijn maar wel snapt hoe hij / zij tot die beslissing komt.

Sirka was er samen met haar broer Seamon als eerste toen het idee voor het boek ontstond.
Zij heeft veel last van survival guilt en is heel erg betrokken bij haar broertje. Ze is arrogant maar is zich er wel van bewust dat de rest van de wereld niet zo magisch begaafd is als zijzelf.
Ze is heel pragmatisch en doet wat er moet gebeuren ongeacht wat het haar kost, ze kan zich daarin helemaal verliezen.

Als ik iemand uit het boek mocht ontmoeten dan zou het Sirka zijn. Die kan wel wat liefde gebruiken. Daar zou ik wel een drankje mee willen drinken en even mijn arm om haar heen willen slaan.

Seamon
Wat ik mooi aan hem vind is zijn passie, dat hij het goed bedoeld en de wereld wil redden.
Hij is arrogant, eigengereid en vindt dat hij zomaar even alles voor de rest van de wereld mag beslissen.

ConniesBoekenblog.nl-JMF-20180209-0010Joy
Zij groeit heel erg in de serie en raakt een groot deel van haar onschuld kwijt maar blijft trouw aan zichzelf. De naam Joy heb ik gekozen omdat ik per se een vrolijke naam wilde.
Het leukste aan Joy is dat ze het goede ziet in mensen, daar geniet ik heel erg van. Het minst leuke vind ik dat ze over zich heen laat lopen. Het duurt te lang voor ze op een breekpunt komt.

Joy lijkt in de basis wel een beetje op mij toen ik 17 / 18 was, het geloven in het goede van de mens en het snel vergeven van mensen heeft ze van mij.

Valeria is tegelijkertijd met Joy ontstaan want die twee zouden samen het roadtrip plot op zich nemen en dan de twee plotlijnen zo samen weven.
Haar opportunisme vind ik erg leuk. Ze is super sarcastisch en zegt die dingen die je zelf graag gezegd had na afloop van een conversatie. Ze staat haar mannetje en is brutaal. Haar valkuil is dat ze enorm egocentrisch is.

Tijdens het schrijven wist zij me te verassen door haar eigen zin te doen.

ConniesBoekenblog.nl-JMF-20180209-0007

Wat feitjes / weetjes over De Lentagon serie

 • De serie was oorspronkelijk bedoeld als een tweeluik maar boek 2 is anders geëindigd dan Kelly gepland had en daardoor had boek 3 een plaats. Er was nog een verhaal dat verteld moest worden en nu is het wat Kelly betreft goed afgesloten. En hebben de personages het persoonlijke pad afgelegd dat Kelly voor ze in gedachten had.
 • Vóór het schrijven had Kelly een aantal keypoints die bereikt moeten worden en hoe ze daar moest komen. Maar ze had niet alles tot in de details geplot.
 • Na het schrijven van de drie delen miste Kelly (hoe belachelijk dat ook is volgens haar) echt haar personages. Ze moest echt “afkicken“ en kreeg lange tijd geen letter meer op papier.
 • Tijdens haar ontmoetingen met lezers merkte ze dat mensen totaal verschillende favoriete personages hebben. Sirka en Valeria zijn de favorieten van Kelly
 • De naam Valeria komt uit een spel dat Kelly speelde, dat vond ze een echt coole naam en ze besloot die ooit in een boek te gebruiken.
 • In ieder boek staat een andere hoofdpersoon centraal.
 • Tijdens het schrijven liet Kelly haar werk lezen door kritische proeflezers

Vuur en vergankelijkheid

Kun je iets over het boek vertellen?
Het boek is een prequel van de Lentagon serie en speelt zich 70 jaar vóór de oorlog af. Ik wilde graag het verhaal vertellen van voor de oorlog en de hele technologische ontwikkeling die toen tot stand kwam. Doordat het zich 70 jaar eerder afspeelt is de kristal technologie pas net in opkomst en zijn er pas net computers in de wereld. Heel anders en niet echt science-fiction meer, wel fantasy vanwege de magie.

Het boek is los leesbaar. Het is een ander verhaal in dezelfde wereld. Het kan zowel vóór als na de serie gelezen worden want het bevat geen spoilers. Er zijn wel wat verwijzingen in het boek te vinden, en je ontmoet de oma en opa van Sirka en Seamon.

De toon van het boek is compleet anders, het is veel hoopvoller. Mensen hebben het idee dat ze de wereld gaan veranderen en dat die prachtig wordt als ze klaar zijn. Ik ben heel benieuwd hoe mensen die de serie gelezen hebben erop gaan reageren.

De Lentagon serie is ontzettend goed ontvangen. Legt dat druk op je voor je nieuwe boek?
Ja heel erg! Want je wil mensen niet teleurstellen en nu met de prequel ervaar ik dat heel erg.
Het boek moet passen bij de serie, maar het moet ook anders zijn.
Bovendien staan de personages die ik had heel sterk en mensen houden van deze personages. Dan vraag ik me af of ik dat nog een keer kan en dat geeft stress. Ik dacht dat het gemakkelijker zou worden. Maar nee!
Het enige wat ik kan doen is gewoon schrijven wat ik leuk vind en waar ik tevreden over ben. En ik denk dat ik zelf wel mijn grootste criticus ben.

ConniesBoekenblog.nl-JMF-20180209-0001

Boek nummer 5

Het idee voor boek vijf krijgt al behoorlijk vaste vormen. Het wordt een supernatural / horror verhaal met monsters en erg leuke personages. Het boek wordt heel anders dan de Lentagon serie.
Kelly is razend enthousiast en hoopt dat het boek volgend jaar rond CastleFest zal verschijnen.
De naam voor haar vrouwelijke hoofdpersoon heeft ze al gevonden.

Nog wat korte vragen aan Kelly

 • Welk boek lees je nu? Sylvain Neuvel: Sleeping giants. Het is een pageturner en echt een aanrader. Ik heb net deel twee besteld
 • Welk boek zou je zelf geschreven willen hebben? De Hunger Games omdat ik vanaf mijn tiener jaren al bezig was met dat concept.
 • Chocola of ijs? Chocola
 • Koffie of thee? Thee
 • Favoriete kleur? Geel
 • Lievelingsbloem? Zonnebloem
 • Boekenlegger of ….? Omvouwen en ezelsoren
 • Bier of wijn? Bier
 • Hier kun je me voor wakker maken? Heel goed nieuws
 • Favoriete film? Fight club die heb ik wel 100 keer gezien.

Kelly bedankt voor dit leuke interview, ik zie uit naar je nieuwe boek.

4 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] Link naar interview dat ik had met Kelly van der Laan… […]

 2. […] stond er een uitgebreid interview met Kelly van der Laan op mijn blog waarin ze van alles vertelde over De Lentagon trilogie. Voor […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.