Gelezen: De oversteek – Sonn FrankenGelezen

9789492115256

De oversteek is het eerste deel van het drieluik De kronieken van Ginder. Als lezer maak je in het boek kennis met twee totaal verschillende werelden.
De één is fictief en staat beschreven in het boek waarin Kees leest en waar hij zo door gegrepen wordt dat hij alles om zich heen vergeet. Het is een wereld met vele volken en vreemde wezens waar we in onze wereld nog nooit van gehoord hebben. Het is een wereld met schitterende steden en prachtige natuur die helaas bedreigd wordt door een duistere en kwaadaardige god.
En dan is er de wereld waarin hoofdpersoon Kees en wij leven: vol technische wonderen maar zonder magie en een natuur die bedreigd wordt. Kees is 20 en speelt in zijn eigen verhaal niet bepaald een glansrol. Hij is gestopt met zijn studie, woont met frisse tegenzin weer bij zijn ouders en heeft een hekel aan zijn baan in de fabriek. Zijn grote droom is het beginnen van een eigen zaak maar of dat er ooit van komt is maar de vraag.
Kees leest heel erg graag fantasy en kan zich helemaal verliezen in de verhalen die hij leest. En het boek dat hij nu aan het lezen is vind hij ook geweldig.

De oversteek begint met een stuk uit het boek waaruit Kees leest en laat je kennis maken met Akam, een man met bijzondere krachten en een belangrijke missie. Er zijn kleine details in het eerste hoofdstuk die later in het boek een belangrijke rol spelen. In de loop van het verhaal wordt het steeds duidelijker dat er duistere krachten aan het werk zijn en dat het einde van de wereld nabij is, alleen iemand niet van deze wereld (natuurlijk Kees) kan de wereld nog redden.
Daarna is er een hoofdstuk over Kees, waarbij je iets meer over hem te weten komt. De verhaallijnen wisselen elkaar af, totdat Kees in coma raakt en in de wereld van zijn boek beland. Vanaf dat moment gaat het als 1 verhaal verder.
Hoewel het een eerste deel van een drieluik is wordt het verhaal goed afgerond en blijf je als lezer niet met allerlei vragen zitten. In de volgende boeken volgen waarschijnlijk weer nieuwe avonturen voor Kees.

Sonn Franken heeft een mooie wereld neergezet en zijn gedetailleerde omschrijvingen geven een duidelijk beeld zodat ik het zonder moeite voor me kon zien. Hierbij werkt de beschrijvende manier van vertellen heel goed. Maar alles in het boek wordt op deze manier verteld, het is bijna allemaal “tell“ in plaats van “show“. En dat komt het boek niet ten goede want op deze manier lukte het me niet om meegesleept of betrokken te raken met alles wat er gebeurde in het boek. Er zijn vele ontmoetingen, nieuwe (vaak bijzondere) vriendschappen ontstaan en er is een groot gevaar dat de wereld bedreigd. En iemand van onze wereld wordt er bij betrokken en blijkt magie te bezitten. Genoeg mogelijkheden om net als Kees in het verhaal getrokken te worden.

Toch is dat bij mij niet gebeurd. Mede door het vooral vertellen en het niet als een lezer mee te kunnen beleven. Maar ook omdat de karakters heel vlak blijven en je ze niet goed leert kennen. De gesprekken tussen de personages waren niet levendig, sprankelden niet en misten voor mij overtuigingskracht. Ik kreeg tijdens het lezen geen voorkeur of afkeur voor bepaalde personages, ging niet over ze nadenken en verloor in de loop van het boek voor een groot deel mijn interesse in de afloop.
Wat me echt stoorde in het boek is dat er veel herhaald werd, zoals steeds de nadruk op het gevaar of hoe de wereld gered kon woorden.

Helaas is het boek hierdoor voor mij geen aanrader en ga ik ook de ander twee delen niet lezen.

Achterflap

Kees is een jongeman die in het hedendaagse leven staat, maar regelmatig uit dat leven wegvlucht door het lezen van fantasyboeken. Wanneer Kees een ongeluk op zijn werk krijgt, raakt hij in coma en hij ontwaakt in zijn eigen fantasieboek waar hij tot één van de hoofdrolspelers uitgroeit.

“De Oversteek“ is een boek dat zich op de tweesprong van fantasie en realiteit bevindt. Reis door een vreemde wereld, vorm je een beeld van de landschappen en omgevingen in detailomschrijvingen en laat je leiden door de fantasy van de schrijver op deze wonderbaarlijke ontdekkingsreis. Ontmoet de meest vreemde creaturen en sluit de wonderlijkste vriendschappen. Stel je open voor alles dat onze moderne maatschappij ontgaat.

Boekgegevens

9789492115256

Titel :De kronieken van Ginder – deel 1: De Oversteek
Auteur :Sonn Franken
Uitgever :Godijn Publishing
Verschenen :mei 2017
ISBN :9789492115256

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.