Gelezen: Vanuit het duister – Boek 2 van de Bron – Nora RobertsGelezen

9789022581582

Vanuit het duister is het tweede deel van “De Bron“ trilogie van Nora Roberts. In de proloog wordt kort verteld wat er in het eerste deel gebeurd is zodat het boek eventueel ook los leesbaar is. Toch kan ik dat niemand aanraden want dit tweede deel is een feest van herkenning met personages uit het eerste boek. Doordat je hen hebt leren kennen in deel 1 is het fijn om weer over ze te lezen. En wanneer je nog niet helemaal in de ban was van de personages dan raak je dat vast in dit deel waar je nog meer over ze leest.
In eerdere besprekingen heb ik het ook al gezegd dat het neerzetten van levensechte, karaktervolle personages die je weten te raken een van de sterke punten is in de boeken van Nora Roberts. Ook nu konden de personages me meeslepen, ontroeren, laten glimlachen of soms met afschuw vervullen.

Natuurlijk zijn er ook vele nieuwe personages zoals de hoofdpersoon uit het boek, de dertienjarige Fallon Swift. Fallon is geboren na de plaag die bijna de hele wereldbevolking uitroeide en waardoor (zowel slechte als goede magie) in de wereld verscheen.
De biologische vader van Fallon was een sterke magiër, die vermoord is door het kwaad. Hij en zijn vrouw streden samen met de inwoners van New Hope tegen de donkere magie en andere vormen van kwaad die ontstonden tijdens de plaag.
Om het dorp te beschermen moest de zwangere moeder van Fallon (ook een magiër) vluchten en vond uiteindelijk bescherming en liefde op de boerderij van Simon.
Na de geboorte van Fallon krijgen ze te horen dat er 13 jaren van betrekkelijke rust voor hen zal zijn maar dat de toekomst van hun dochter al vast staat. Zij is De Ene, degene die het kwaad zal moeten verslaan en op haar dertiende verjaardag zal haar training beginnen. Ze zal meegaan met een groot magiër om alles te leren wat ze nodig heeft om leiding te geven aan het leger dat het licht zal laten zegevieren over het donker.

In deel twee is Fallon bijna 13 en leeft met haar ouders en broers op de boerderij. Ze is getraind en voorbereid op wat zal gaan komen en weet welke taak haar wacht. Gedurende het boek lees je hoe ze hier mee worstelt en wat dit haar en haar familie kost. Het is heel wat dat op haar schouders rust en hoe zich dit verder ontwikkeld is mooi en vaak ook spannend om te lezen. Het is fijn dat Nora Roberts haar ook gewoon een tiener laat zijn, inclusief de nukkige buien. Zo komt ze des te echter over, dat ze veel aankan voor een dertienjarige wordt ook geloofwaardig neergezet.

Een groot deel van het verhaal van Fallon gaat over haar training. Hierbij komt ze allerlei interessante wezens tegen, maakt vrienden onder magische wezens en groeit ze steeds meer in de rol die voor haar weggelegd is. De relatie tussen haar en haar leraar is goed weergegeven en het is mooi maar vaak ook grappig hoe ze zich aan elkaar ergeren maar ongemerkt toch naar elkaar toegroeien.
De wereld om Fallon heen is gevaarlijk om meerdere redenen. Er zijn duistere magiërs die het op haar voorzien hebben en de wereld kwaad willen doen. Maar er zijn ook mensen die fanatiek tegen iedere vorm van magie zijn en zonder pardon iedereen met magie martelen en doden. Ook zwerven er bendes rond die iedereen beroven en doden. En alsof dat niet genoeg is zit de overheid (dat kleine beetje dat er van over is) achter iedereen met magie aan. Ze doen proeven op iedereen met magie in de hoop er wapens mee te kunnen ontwikkelen.

Dit is waar Fallon en de mensen in New Hope tegen moeten vechten. Een strijd die voor spannende maar ook serieus duistere scenes zorgt in het boek. Hierbij vallen vele doden, is er sprake van verraad en bloedstollende gevechten.
Naast het verhaal van Fallon lees je wat er gebeurt in New Hope, zowel de strijd tegen het kwaad als de vele persoonlijke verhalen. Deze twee verhalen komen uiteindelijk bij elkaar en vormen samen een geweldig en meeslepend verhaal waarin zowel magie, persoonlijke verhalen en een strijd tussen goed en kwaad knap in elkaar geweven worden.

Achterflap

Een nieuwe macht in opkomst

Vanuit een afstandje lijkt het een alledaags boerengezin met een heel gewoon leven. Maar buiten het erf van deze vredige boerderij heerst de duisternis.

Fallow Swift is bijna dertien en weet nauwelijks hoe de wereld er vroeger uitzag. De stad waar haar ouders ooit woonden is sinds het uitbreken van de Plaag een ruïne, opgeëist door de natuur. Slechts een enkeling waagt zich buiten, waar meedogenloze gangs de dienst uitmaken. Op mensen met bijzondere gaven, zoals Fallow, wordt gejaagd. Toch zal ze haar veilige huis moeten verlaten. Fallow is De Ene, en het is slechts een kwestie van tijd tot haar ware identiteit aan het licht komt. Als ze blijft, brengt ze niet alleen zichzelf, maar haar hele familie in gevaar.

Boekgegevens

9789022581582

Titel :De bron 2 – Vanuit het duister
Auteur :Nora Roberts
Uitgever :Boekerij
Verschenen :Juni 2019
ISBN :9789022581582

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.