Bespreking: Doe elke dag iets dat je inspireertGelezen

9789045324753

Doe elke dag iets dat je inspireert is een creatief journal met niet alleen vele uiteenlopende creatieve uitdagingen maar ook vol citaten.
Het boek heeft een handzaam klein formaat zodat je het ook gemakkelijk mee kunt nemen om in een verloren moment iets te lezen of te doen.
Voor iedereen die een leuk en persoonlijk cadeau zoekt om iemand mee te verassen of voor wie het zelf leuk vind om een journal bij te houden en inspireerde opdrachten en citaten te lezen kan ik dit boek absoluut aanbevelen.

Het boek begint met deze inspirerende woorden:
CREATIVITEIT VERGT MOED, zei Henri Matisse. De oproep van dit journal om elke dag te creëren, zou je dan ook kunnen afschrikken.
Maar vrees niet, want met de citaten om je te inspireren en de originele activiteiten om je op weg te helpen, is dit boek juist een inspirerende uitdaging !

ConniesBoekenblog-JMF-6D-20200823-0006

Daarna staat er kort nog wat praktische informatie zoals:

 • Om de opdrachten in dit boek uit te voeren, heb je simpel gereedschap nodig, zoals potloden, een gum, een inktkussen, verf, krijtjes, glitter en een camera.
 • Belangrijk zijn vooral je eigen doorzettingsvermogen, geduld, verbeeldingskracht en durf bij het verleggen van de grenzen van je creativiteit.
 • Het boek citeert de woorden van mannen en vrouwen met allerlei creatieve beroepen.
 • Door het boek heen zijn speciale pagina’s verweven, zoals de pagina’s om (geïnspireerd door een thema) vrij op te schetsen. Of pagina’s waarop je je eigen creatieve openbaringen vast kunt leggen. Zo wordt je aangemoedigd om naar de rand of zelfs over de rand, van je creatieve comfortzone te gaan
 • Je kunt zelf de datum invullen bij de opdrachten, dus doe ze in de volgorde die jij of je muze het liefst wil. Na 365 dagen zal je een prachtige portfolio hebben van je meest inspirerende jaar ooit!

Toen ik het boekje voor het eerst doorbladerde was ik direct verkocht, het kleine formaat, de teksten, de lay-out en de opdrachten spraken me enorm aan.
Dit is een journal waarin ik met plezier ben begonnen, het zijn maar korte opdrachten dus er is geen enkel excuus om het niet te doen. Bovendien zijn de opdrachten zo gevarieerd dat er altijd wel iets bij zit wat op dat moment bij me past of waar ik zin in heb.
Ook de teksten / citaten zijn de moeite om te lezen, daarnaast zijn ze soms verbonden met de opdrachten wat ook weer wat extra’s toevoegt.

Het is een goede mix van ontspannen opdrachten en meer uitdagende. Wat ik ook erg bijzonder vindt is de originaliteit en de variatie in wat je per dag kunt doen.
Waarschijnlijk zal ik het vast wel een keer een dag overslaan, maar dat is geen punt. Het regelmatig iets in dit boek doen geeft een fijne creatieve boost en is leuk om te doen. Ook het idee dat ik na een jaar (of langer) een persoonlijk en creatief journal heb om te bewaren spreekt me erg aan.

ConniesBoekenblog-JMF-6D-20200823-0007Voor iedereen die net als ik van lezen houd is dit boek ook een aanrader. Er staan veel opdrachten in die met lezen / schrijven te maken hebben. Ik zal een paar voorbeelden hier neerzetten

 • Vul hier boeken in die je inspiratie geven. Op het plaatje staan 4 boeken waarop je de titels kunt schrijven
 • Ontwerp een monument voor je favoriete schrijver.
 • Schrijf een razend enthousiaste boekrecensie van 1 zin / schrijf een vernietigende boekrecensie van 1 zin.
 • Bedenk een titel voor een detective. Er staat een groot boek waarop je aan de zijkant de titel kunt schrijven.
 • Streep de ‘ verkeerde ‘ woorden door in deze passage uit De lotgevallen van Tom Sawyer. (oplossing onder de pagina)

Nog een paar voorbeelden maar het is slechts het topje van de ijsberg aan gevarieerde en inspirerende opdrachten.

 • Voeg een moto toe aan dit boek
 • Vind iets willekeurigs in je tas of la. Maak er een kubistische tekening van. (aangezien tekenen niet mijn sterkste punt is, is deze opdracht een uitdaging voor mij).
 • Vul deze woordenladder in voor schoonheid. Van voortreffelijk tot grotesk (er zijn 5 tussenstappen)
 • Schrijf een recept voor een oud dessert met nieuwe ingrediënten
 • Maak een stripverhaal over een persoonlijke ervaring. Teken de illustraties in deze vier kaders…. en voeg tekstballonnen toe.
 • Fotografeer een gewone foto vanuit een ongewone hoek en plak de foto in het boek
 • Zet op verschillende manieren je handtekening, als auteur / architect / als acteur / als kunstenaar / als ontwerper / als muzikant. (in het boek staan bijpassende voorwerpen waar je je handtekening bij kunt zetten
 • Ontwerp een etalage met Halloween als thema
 • Vul de zitplaatsen in voor jouw etentje met auteurs. (je ziet een ronde tafel met 8 plekken waar je namen in kunt vullen.
 • Maak van deze 266 woorden tellende inleiding van de speech van Alletta Jacobs een tweet van 140 karakters

Achterflap

Elke dag is een nieuwe gelegenheid om je vastberadenheid, en verbeeldingskracht te gebruiken bij het verkennen van de grenzen van je creativiteit.
In dit journal vind je een jaarvoorraad aan inspirerende opdrachten en bemoedigende inzichten van beroemde kunstenaars, schrijvers, muzikanten en heel veel andere creatievelingen die je iedere dag opnieuw uitdagen.

Schrijf en teken iedere dag jouw mooiste creaties en zie hoe je creativiteit grenzen overstijgt. Waag de sprong! Start vandaag nog met jouw meest geïnspireerde jaar ooit!

Boekgegevens

9789045324753

Titel :Doe elke dag iets wat je inspireert
Auteur :Robie Rogge
Uitgever :BBNC Uitgevers
Verschenen :Augustus 2020
ISBN :9789045324753
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.