Gelezen: Het duister – Amy EngelGelezen

9789022590720

Deze maand verschijnt bij uitgeverij Boekerij de thriller Het duister van Amy Engel.
Het is een intens boek dat ik na het lezen niet direct los kon laten omdat het verhaal en de personages nog door mijn hoofd spookten.

Het verhaal gaat over Eve, een jonge vrouw die met haar dochter Junie uit een klein en armoedig stadje komt. Het is een stadje waar iedereen elkaar kent en waar je lot en status al bij je geboorte vast liggen. Eve is opgegroeid in de onderste en armste laag van de samenleving bij een harde en gewelddadige moeder. Het enige lichtpuntje in haar leven terwijl ze opgroeide was haar oudere broer die haar vaak in bescherming nam. Dit beloofde dus niet veel goeds voor Eve, maar zij is de uitzondering die de regel bevestigd. Zij heeft in armoede een hard maar ook eerlijk en stabiel leven weten op te bouwen voor haarzelf en haar twaalfjarige dochter Junie. Haar broer is hierbij haar steun en toeverlaat.

De kracht om dit te bereiken heeft Eve geput uit haar grenzeloze liefde voor haar dochter. Toen ze op jonge leeftijd na een one-night stand zwanger werd veranderde haar leven. In de loop van het boek lees je steeds meer over haar verleden waarbij de rillingen je over de rug lopen bij wat Eve allemaal heeft moeten verduren. Het is dan ook begrijpelijk dat Eve naast de liefde voor haar dochter en het nette leven dat ze leidt een harde en duistere kant heeft.
Deze kant heeft ze vanwege haar dochter weggedrukt net als dat ze haar moeder uit haar leven verbannen heeft.

Maar dan worden Junie en haar beste vriendin vermoord en stort haar wereld in. Al snel is duidelijk dat de politie op z’n minst gezegd laks is en dat ze daar niet veel van hoeft te verwachten. Wanneer je in loop van het boek meer over de sheriff te weten komt kun je dat alleen maar met haar eens zijn.
Tot haar woede en verdriet merkt ze dat stadsgenoten haar anders behandelen dan de moeder van het andere vermoorde meisje. Die kan op meeleven en sympathie rekenen omdat zij reageert zoals de mensen het verwachten. Eve doet dat niet, ze kan haar verdriet niet laten zien en duwt mensen van zich af. Maar je ziet en ervaart het rauwe en intense verdriet dat ze voelt en haar behoefte aan een vriendelijk woord of gebaar.
Dit is heel aangrijpend, met name omdat Eve, die het verhaal zelf vertelt, een manier van vertellen heeft die verre van emotioneel of sentimenteel is. Door hoe de auteur verwoord wat Eve denkt en voelt en wat ze je tussen de regels door laat lezen wordt je als lezer echt geraakt.

Het is dan ook heel passend bij Eve dat ze besluit zelf de dader te gaan zoeken. Iets wat haar op een gevaarlijk pad brengt. Niet eens omdat ze zelf gevaar loopt (daar zit ze niet echt mee), maar omdat het dunne laagje beschaving dat ze sinds de geboorte van haar dochter bij zich zelf opgebracht had barsten begint te vertonen.
Om antwoorden te vinden gaat ze naar zeer louche plaatsen en zoekt ze contact met het uitschot van de stad. Maar de grootste stap die ze neemt is het contact zoeken met haar moeder en haar om hulp vragen. De reputatie van haar moeder is berucht, ze heeft losse handen, verkeerde minnaars en handelt in drugs. Maar het is vooral haar meedogenloosheid tegen mensen die haar dwars zitten die maakt dat iedereen in het stadje haar vreest.

Het contact met deze mensen en met haar moeder maken dat Eve in grote tweestrijd staat tussen de persoon die ze voor haar dochter wilde zijn en de persoon die ze dacht achter zich gelaten te hebben. Haar woede en verdriet samen met een alles verterende wens om de dader te vinden zetten haar op een duister pad. Het is fascinerend en triest om te lezen hoe beide kanten aan haar trekken. De spanning van deze thriller zit voor mij vooral in de vraag of deze eigenzinnige, dappere, getraumatiseerde vrouw al dan niet zwicht voor haar verlangen naar wraak.

Daarnaast is er de nieuwsgierigheid naar wie de dader kan zijn. Eve volgt wat sporen en heel langzaam komt er het een en ander boven water. Niet alleen over de moorden maar ook over de familie van Eve. Er volgen een aantal schokkende gebeurtenissen en onthullingen die echter wel passen bij wat je eerder gelezen hebt. De uiteindelijke ontknoping zit goed in elkaar en is behoorlijk aangrijpend. Hierna kon ik niet direct aan een ander boek beginnen omdat dit eerst even moest bezinken.

Het boek is rauw en donker met als lichtpuntjes de weinig vriendschappen die Eve heeft en haar onwankelbare liefde voor haar dochter.
Naast het verhaal over het vinden van de moordenaar is het een verhaal over omgaan met intens verdriet. Ook de andere ouders komen hierbij aan bod, al ligt de nadruk op Eve.
Ook laat het zien hoeveel invloed de achtergrond en opvoeding van iemand kan hebben en hoe Eve dat in het boek nooit helemaal van zich af kan schudden. Niet alleen doordat het haar deels gemaakt heeft tot wie ze nu is maar omdat ze in het stadje nog steeds beoordeeld wordt aan de hand van haar achtergrond.
Het verhaal van de moorden en het zoeken naar de dader, de tweestrijd van Eve, de woede en het verdriet van Eve en haar stralende liefde voor haar dochter zijn prachtig samengevoegd in dit boek.

Achterflap

In een van de armste gebieden in de Verenigde Staten, het Ozarkgebergte in de staat Missouri, worden twee twaalfjarige meisjes dood gevonden op een speelplaats. Een van hen is Junie, de dochter van Eve Taggert.
Eve is white trash en is zelf in armoede grootgebracht door een keiharde moeder. Ze heeft er alles aangedaan om Junie een beter leven te geven, maar tevergeefs. Het enige wat Eve nu nog kan doen, is Junie een waardige nagedachtenis gunnen.

Eve en haar dochter werden gezien als uitschot en dus wordt de moord niet serieus genomen door de plaatselijke sheriff. Wanhopig van verdriet besluit Eve op eigen houtje de dader te vinden. Het pad naar gerechtigheid leidt haar van de duistere krochten van de stad naar de uitgestrekte bossen en – nog angstaanjagender – terug naar de trailer van haar eigen moeder voor een allerlaatste harde les.

Boekgegevens

9789022590720

Titel :Het duister
Auteur :Amy Engel
Uitgever :Boekerij
Verschenen :Augustus 2020
ISBN :9789022590720
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.