Bespreking: Vogels & Bloemen – Nadja WedingGelezen, Creatief

9789045322728

Vogels & Bloemen van Nadja Weding is een prachtig kleurboek met 24 illustraties op extra dik papier. Het zijn twaalf verschillende kleurplaten die steeds met een witte en met een zwarte achtergrond in het kleurboek staan. Dit geeft meteen een heel ander effect aan de kleurplaat en ik vind het fijn om een mooie kleurplaat nog eens te kleuren. Om net met andere kleuren of materialen te werken en dan de verschillende resultaten te zien. Een bijkomend voordeel is dat je bij de kleurplaat met de zwarte achtergrond kunt spieken wat nu bij de tekeningen hoort en wat bij de achtergrond om te kleuren. Wat door de volle pagina’s is dat vaak moeilijk te zien
Alleen voor de cover al zou je het boek willen aanschaffen, het is een plaatje om te zien en heeft, mede door de hardcover, een luxe uitstraling.

ConniesBoekenblog.nl-JMF-20180506-0011Er zijn horizontale en verticale kleurplaten, wat handig is als je één van de kleurplaten in wil lijsten en je specifiek voorkeur voor het een of ander hebt. Of de platen makkelijk eruit te halen zijn heb ik niet geprobeerd, dat vond ik zonde van het mooie kleurboek.

De pagina’s zijn enkelzijdig bedrukt en van dik papier waarop alle materialen die ik gebruikt heb prima werkten.
Met de kleurplaten die ik gemaakt ben ik lang bezig geweest. Het zijn uitdagende en best pittige kleurplaten. Niet dat dat een bezwaar is, in tegendeel, want het was ontzettend leuk om ermee bezig te zijn en stap voor stap de kleurplaten tot leven te zien komen.

ConniesBoekenblog.nl-JMF-20180506-0012Ik ben heel enthousiast, van mij mogen alle kleurboeken zo zijn: mooie cover, dik papier, eenzijdig bedrukt en meer versies van iedere kleurplaat!

Voor deze bespreking heb ik drie kleurplaten gemaakt.

Vogeltjes op takken
Dit is de kleurplaat die op de mooie cover staat en daarom wilde ik die graag doen.

Hiervoor ben ik aan de slag gegaan met gelpennen in goud, zilver en koper kleuren. Doordat ik verschillende merken heb gebruikt zit er verschil in de tinten van de gebruikte kleuren.
Nadat ik met de gelpennen de basis had gedaan ben ik verder gegaan met Faber Castell stiften. Vooral lichte en transparante kleuren en kleuren die aansloten bij de gelpennen heb ik hiervoor gebruikt.

 

ConniesBoekenblog.nl-JMF-20180405-0014

ConniesBoekenblog.nl-JMF-20180506-0009

Vogels op een tak
Sinds ik op een workshop van Julia Woning kennis gemaakt heb met Panpastel ben ik daar helemaal weg van. Bij vele kleurplaten heb ik daar de achtergronden mee bewerkt.
Bij deze kleurplaat ben ik voor het eerst alles ingaan kleuren met Panpastel en het bleek best een uitdaging te zijn om met de tools kleine details of scherpe lijnen te maken. Maar dat is een kwestie van meer gaan oefenen, iets wat ik zeker ga doen. De kleuren zijn erg mooi en het mengen van kleuren gaat echt geweldig.

De boomstam was in de tekening helemaal leeg, er stonden geen nerven of iets op. Nu ben ik allesbehalve een held in tekenen, maar op het internet kon ik genoeg inspiratie vinden om er een echte boomstam van te maken.

Tijdens het inkleuren heb ik een vloeiblad op de kleurplaat gelegd om uitvegen van de Panpastel te voorkomen.

Achteraf had ik beter de kleurplaat met de witte achtergrond kunnen kiezen. Een groot voordeel van Panpastel is dat je het gemakkelijk uit kunt gummen. Handig dus wanneer je toch net even buiten de lijnen komt. Maar het gummen op de zwarte achtergrond gaf lelijke vegen en dat wilde ik niet zodat ik extra netjes moest werken. Best lastig wanneer je voor het eerst met Panpastel inkleurde.

Als laatste heb ik met een dunne witte posca stift wat stippen op de zwarte achtergrond gezet.

ConniesBoekenblog.nl-JMF-20180331-0025

ConniesBoekenblog.nl-JMF-20180401-0010

ConniesBoekenblog.nl-JMF-20180401-0005

Bloemen, vlinders en vogel

Voor deze kleurplaat heb ik me laten inspireren door een voorbeeld dat ik op internet gevonden had.
Hierbij ben ik begonnen met het inkleuren van de achtergrond met een dunne posca stift. Deze stiften had ik tot nu toe alleen gebruikt voor kleine accenten in mijn kleurplaten dus ik was heel benieuwd naar het resultaat. De posca stift werkte lekker en de achtergrond werd mooi dekkend ingekleurd, gelukkig hield mijn stift het vol want het was heel wat om in te kleuren. En het dikke papier kon al deze verf prima aan. Hier en daar was ik een klein stukje vergeten en dat heb ik na het inkleuren van de afbeeldingen alsnog gedaan.
Ook de witte stippen van de paddestoelen heb ik met een posca stift gedaan.

Met een zwarte fineliner heb ik hier en daar de randjes wat extra aangezet.

Voor het inkleuren heb ik 52 verschillende Faber Castel kleurpotloden gebruikt. Om te blenden heb ik babyolie gebruikt wat prima ging zonder vlekken of doorlekken.

Het was veel werk maar nog veel meer kleurplezier.

ConniesBoekenblog.nl-JMF-20180312-0051

ConniesBoekenblog.nl-JMF-20180312-0057

ConniesBoekenblog.nl-JMF-20180313-0042

ConniesBoekenblog.nl-JMF-20180328-0029

ConniesBoekenblog.nl-JMF-20180405-0011

Achterflap

Vogels & Bloemen bevat 24 prachtige, natuurlijke motieven om te kleuren. Van wijze uilen en exotische ijsvogeltjes tot de mooiste vlinders, allerlei fauna en flora komt tot leven met de illustraties van Nadja Weding. De vrolijke platen hebben afwisselend een witte of zwarte achtergrond.
Geef de natuur haar kleur terug: kies het diepste groen voor de bladeren en de felste tinten voor de bloemetjes, paddestoelen en knuffelige diertjes tussen het gras. De natuur was nog nooit zo mooi.

Boekgegevens

9789045322728

Titel :Vogels en Bloemen
Auteur :Nadja Weding
Uitgever :Mus creatief
Verschenen :Maart 2018
ISBN :9789045322728
1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.