JMF-20170506-0118

Interview boek 10 2017: Lieve van den BergInterview

De komende 10 dagen staat er iedere dag een interview met één van de auteurs van Boek 10 2017 op mijn blog.
Vandaag het interview met Lieve van den Berg die het boek Reizende poefjes heeft geschreven.

 1. Janneke Bazelmans
 2. Sonn Franken
 3. José van Winden
 4. Motell Rijnen
 5. Alice Bakker
 6. Aloysius Keller
 7. Johan Klein Haneveld
 8. Lieve van den Berg
 9. Wil van Bree
 10. Onno-Sven Tromp

Alles over de boekpresentatie kun je lezen op deze pagina.

  1. Kun je kort iets over jezelf vertellen?
   Ik woon in Sijbekarspel 12 km vanaf Hoorn. Tijdens het vak Nederlands op de middelbare school ontdekte ik hoe leuk schrijven was. Ik schreef graag opstellen en ook schreef ik dagboeken vol. Toen ik verpleegkundige werd, verdween het schrijven naar de achtergrond. De onregelmatige diensten waren niet te combineren met een gezin en ik schoolde me om tot activiteitenbegeleidster. In die periode begon ik opnieuw te schrijven.
  2. Kun je kort iets over het boek vertellen?
   Ik kwam terecht bij Schrijven in Hoorn, onderdeel van Godijn Publishing en maakte deel uit van een aantal schrijfgroepen. Ik schreef korte verhalen die gepubliceerd werden in bundels. Daarnaast schreef ik een kinderboek waarbij de kleinkinderen ideeën aandroegen. Mijn manuscript werd positief beoordeeld en ik mocht instappen in het project Boek 10, opgezet door Godijn Publishing. Na een aantal redactierondes en toevoeging van mooi illustraties was het boek af en gereed om gedrukt te worden. De lancering was op 6 mei 2017.
  3. Een reeks met korte vragen over boeken.
   • Wat was je favoriete kinderboek? De kinderkaravaan van An Rutgers v.d. Loeff.
   • Welk boek zou je graag zelf geschreven hebben? Een heel dik boek met de sprookjes van Grimm.
   • Noem drie auteurs waarvan je graag de boeken leest? Ik lees boeken van verschillende schrijvers, heb niet echt een favoriet. Lange tijd las ik de boeken van Virginia Andrews, lekker dikke pillen, omnibussen. Tegenwoordig lees ik boeken die door recensenten aanbevolen worden.
   • Welke auteur zou je graag ontmoeten? Ik zou wel een keer op een boekenbal willen kijken.
   • Papieren boek of ebook? Papieren boeken.
   • Boekenlegger of omvouwen? Ik heb een hekel aan omgevouwen puntjes, dus ja, ik gebruik boekenleggers.
   • Leen jij je boeken uit? Nee, liever niet. Ofschoon ik nu het plan heb een kast met gelezen boeken in de tuin te zetten als een minibibliotheek.
   • Heb je thuis veel boeken staan? Ja heel veel. Tijdens de verhuizing vorig jaar heb ik veel boeken naar de kringloop gebracht.
   • Je drie favoriete boeken: Een boek met de verhalen van Toon Tellegen.
   • Hardcover of paperback? Hardcover voor dierbare boeken die ik nooit weg zal doen.
   • Losstaand boek of serie? Ik hou van series. Aan het eind van een verhaal wil ik weten hoe het daarna verder gaat.
  4. Welke tips zou je beginnende schrijvers mee willen geven?
   4. Sluit je aan bij een schrijfgroep die feedback geeft op je verhaal. Daar leer je enorm van. Sta open voor kritiek en durf je verhaal te veranderen. Lees veel boeken om je schrijfstijl te bevorderen.
  5. Hoe ontstond het idee voor je boek?
   Het idee ontstond toen de twee kleinkinderen bij mij logeerden. Het was december en kleinzoon lag op twee aan elkaar geschoven poefjes voor de open haard. Hij ontdekte dat hij ermee over de houten vloer kon schuiven en vroeg zijn zus om hem aan zijn benen voort te trekken. Kleinzoon riep: ‘Opzij, hier komen de reizende poefjes.’ In mijn hoofd ontstond een verhaal. De kleinkinderen die allebei een rijke fantasie hebben, kwamen met veel leuke ideeën en die verwerkte ik in het boek.
  6. Kun je iets over jouw schrijfproces vertellen? Heb je een vaste plek waar je schrijft? Heb je een rustige omgeving nodig of kun je overal schrijven? Bedenk je alles van te voren of komt dat tijdens het schrijven? En wat kun je nog meer hierover vertellen?
   Ik zit graag aan tafel te schrijven met pen en papier. Later werk ik het uit in de laptop. Er branden kaarsen en speciale wierook en er klinkt zachte, serene muziek op de achtergrond. Ik bedenk niets van tevoren. Al schrijvend komt er van alles op papier. Soms het ik het gevoel dat ik niet zelf schrijf, maar dat mijn hand gestuurd wordt.
  7. Een vragenreeks om de mens achter de auteur iets te leren kennen
   • Bier of Wijn? Ik drink nauwelijks alcohol en heb een hekel aan dronken mensen.
   • Wat is je lievelingskleur? Primaire kleuren en voor mijn kleding hoofdzakelijk zwart.
   • Koffie of thee? Allebei, maar koffie heeft mijn voorkeur.
   • Een romantische film, een actiefilm of een fantasyfilm? Een romantische film maar al die seksscenes hoeven van mij niet. Actiefilms vind ik verschrikkelijk. Al dat geweld en de jeugd neemt het allemaal over. Soms laat ik me verleiden tot een fantasyfilm.
   • Wat is je favoriete seizoen? Twee seizoenen; lente en zomer.
   • Noem 3 TV series die je graag kijkt. Ik kijk graag naar woonprogramma’s en talkshows, wel afhankelijk van de gasten die er zijn. En documentaires vind ik boeiend.
   • Favoriete bloem? Veldbloemen. Ik geef niet heel veel om bloemen in de vaas, ik zie ze liever in de tuin of in het veld.
   • Ochtendmens of avondmens? Avondmens of beter gezegd een nachtbraker.
   • Ik heb een hekel aan……. schoonmaakklussen, aan te laat komen en aan cadeautjes inpakken.
   • Hier kun je me voor wakker maken….. nergens voor, ik blijf liever slapen of er moet iets bijzonders aan de hand zijn.
   • Hond of kat? Ik ben een hondenmens en heb katten leren waarderen. Ik overweeg een hond aan te schaffen. Op het erf van onze woonboerderij is genoeg ruimte.
  8. Heb je al plannen voor een nieuw boek en kun je daar eventueel iets over vertellen.
   Er zijn plannen voor een vervolg op Reizende poefjes. Ik heb al ideeën.
  9. Zijn de karakters gebaseerd op bestaande personen? Of kunnen familie / bekenden wat trekjes van zichzelf herkennen in personages uit je boek? Lijkt een van de personages op jou?
   De karakters zijn gebaseerd op de kleinkinderen.
  10. Vertel waarom iedereen jouw boek moet lezen.
   Als een volwassene het boek voorleest stapt hij even in de wereld van het kind. Als kinderen het lezen, wordt de fantasie geprikkeld. Voorlezen, met je kind tegen je aan die in spanning luistert, is zo fijn.
  11. Wat is volgens jou de beste boekverfilming en welk boek zou je nog graag verfilmd zien.
   Ik lees liever het boek. Vaak klopt er in de film niets meer van het verhaal. Dus ik kijk er niet naar. Ik zou graag mijn boek verfilmd zien. En ook al is het verhaal dan een beetje anders, het is fantasie en daar kun je alle kanten mee op.
  12. Stel dat jouw boek verfilmd zou worden, welke acteurs / actrices zou je dan het liefst willen om jouw hoofdpersonen te spelen?
   Mijn verhaal is geschikt voor animatie. De stemmen van de hoofdrolspelers zouden door de kleinkinderen ingesproken kunnen worden. Ze zijn er inmiddels groot genoeg voor.
  13. Schrijven is schrappen hoor je vaak. Telt dat voor jou ook, heb je veel moeten schrappen? En doe je dat na ieder hoofdstuk of pas als het hele boek in concept klaar is?
   Ik heb niet veel geschrapt. Eerder toegevoegd en zinnen anders geformuleerd. Dat doe ik tijdens het hele schrijfproces, steeds weer herlezen. Iedere keer vallen er weer andere dingen op.
  14. Heb je veel onderzoek voor je boek moeten doen en kun je daar iets over vertellen?
   Er was weinig onderzoek nodig omdat bijna alles fantasie is. Alleen in het laatste hoofdstuk komt iets voor waarvoor ik op onderzoek uit moest. Het bleek dat wat ik geschreven had, klopte.
  15. Heb je de boeken van Boek10 2016 gelezen en zit daar een favoriet boek bij?
   Ik las de Witpenmerel en Symphonie der dagelijke dingen, allebei mooie boeken met een prettige schrijfstijl.

Boekgegevens

9789492115317

Titel :Lieve van den Berg
Auteur :Reizende poefjes
Uitgever :Godijn Publishing
Verschenen :mei 2017
ISBN :9789492115317

[av_sc_button label=’Bestellen bij BOL.com’ isbn=’9789492115317′ link_target=” size=’medium’ position=’center’ icon_select=’yes’ icon=’ue859′ font=’entypo-fontello’ color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’]

2 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.