High tea / interview met Renee KnightNieuws, Interview

ConniesBoekenblog.nl-JMF-20190412-0015

Vrijdag 12 april was er bij uitgeverij Ambo Athos een high tea met auteur Renee Knight die onlangs haar tweede boek heeft uitgebracht. Ik mocht erbij zijn en kijk er met plezier op terug.
We werden bij de uitgeverij warm ontvangen en namen plaats aan een feestelijk gedekte tafel met allerlei hartige en zoete lekkernijen. Een aantal van de andere aanwezigen kende ik en dat is altijd weer een leuk weerzien.
Even later kwam ook Renee Knight die in de loop van de middag indruk op me wist te maken door haar innemende karakter en oprechte belangstelling voor haar gasten.
We werden nog eens welkom geheten en voor de liefhebbers was er een glaasje bubbels om de middag feestelijk mee te openen.

ConniesBoekenblog.nl-JMF-20190412-0001

ConniesBoekenblog.nl-JMF-20190412-0007Na wat onderling kennismaken en wat eten van de high tea was het tijd om vragen te stellen aan Renee Knight en te praten over haar boek De Secretaresse. Het was jammer dat niet iedereen in de gelegenheid was geweest om het boek uit te lezen. Het omzeilen van spoilers maakte het vragen stellen en praten over het boek wat lastig. Zeker omdat het slot van het boek opzienbarend is en het een interessant gesprek op had kunnen leveren.
Maar er was nog genoeg om over te kletsen, zeker omdat Renee Knight de vragen die gesteld werden uitgebreid beantwoordde en zeer betrokken was bij de gesprekken die daaruit voortvloeiden.

Ik heb een aantal van de wetenswaardigheden die ik te horen kreeg hier op een rijtje gezet

 • Renee Knight houdt van boeken die haar verrassen, het liefst met een donkere onderlaag. Ze houdt van boeken met psychologische spanning erin. Vaak zijn dit thrillers maar als ze dit vindt in andere genres leest ze het ook graag.
 • Het einde van het boek is veranderd tijdens het schrijven omdat ze de hoofdpersoon steeds beter leerde kennen en zo naar een ander einde toegroeide. Voordat ze op het uiteindelijke einde kwam heeft ze het vele keren herschreven.
 • Renee plot niet alles voor je gaat schrijven, ze wil het boek niet al geschreven hebben voor ze eraan begint. Ze heeft een start, een midden en een einde (dat nog kan veranderen) en een aantal gebeurtenissen die deze drie delen van het boek met elkaar verbinden.
 • Het schrijven van haar tweede boek vond ze zwaarder dan haar eerste boek. Bij het schrijven van haar debuut had ze nog niet te maken met een uitgever (en de bijbehorende deadlines), en de verwachtingen van lezers. Wat ook scheelde is dat ze bij haar eerste boek in een creatieve schrijfgroep zat wat erg stimuleerde bij het schrijven. Ze heeft bijna drie jaar over dit boek gedaan, maar ze is niet fulltime met het boek bezig geweest en heeft ook ander projecten tussen door gedaan.
 • Haar eerste versie van het boek was veel te lang, hiervan heeft ze wel geleerd voor haar derde boek.
 • Oorspronkelijk had ze De secretaresse in de derde persoon geschreven maar vond dat hoofdpersoon Christine zo niet genoeg tot haar recht kwam. Daarna heeft ze het boek omgezet / herschreven in de ik vorm zodat Christine persoonlijk haar verhaal kon vertellen.
 • Renee Knight is bijna niet op social media te vinden, ze vindt het te veel afleiden.
 • Voor haar volgende boek heeft ze al een idee dat ze verder uit gaat werken. Het idee is dat ze heen en weer in de tijd gaat in het leven van een broer en en zus naar aanleiding van een ingrijpende beslissing die één van hen neemt.
 • Ze is pas laat begonnen met schrijven en heeft zich ook daarvoor niet bezig gehouden met het schrijven van dagboeken of andere schrijfprocessen. Ze denkt dat het komt omdat ze bezig was een carrière op te bouwen en dat het met zelfvertrouwen (of meer het gebrek daaraan) te maken heeft. Ze vroeg zich af of zij wel iets te schrijven had dat mensen wilde lezen. Toen ze meer tijd kreeg omdat de kinderen groter werden is ze begonnen met schrijven.
 • Voor Christine had ze geen rolmodel. Ze heeft met vele secretaresses gesproken en daar veel uitgehaald om het beeld en werk van Christine van te vormen.
 • ConniesBoekenblog.nl-JMF-20190412-0017Het boek is als thriller uitgegeven omdat het wat de uitgever betreft genoeg thriller elementen heeft en ook niet helemaal een roman is. Bij de high tea was niet iedereen er van overtuigd dat De Secretaresse een echte thriller te noemen is. Zowel de uitgever als Renee gingen hier serieus op in. Het blijkt hieruit wel dat het moeilijk is om een boek goed te labelen aan het genre. Het roept verwachtingen op bij de lezer en die kunnen tegenvallen als ze dit te weinig terug vinden in het boek. Maar uitgevers hebben te maken met marketing en het kiezen van het genre dat het beste bij het boek past.
 • Ze vind het sterkste punt van Christine haar moed en het feit dat ze geen excuses voor zichzelf zoekt. Haar meest frustrerende punt vind ze dat Christine alles voor Mina (haar baas) doet en geen eigen wil lijkt te hebben.
 • Ze werkt het liefst (en op haar best) ’s morgens.
 • Het boek is in 8 landen verschenen.

Als laatste was er gelegenheid om je boek te laten signeren en werd er een groepsfoto gemaakt.

Renee Knight werkte als regisseur en scenarioschrijver voor de BBC, Channel Four en Capitol Films voordat ze zich toelegde op het schrijven van thrillers.
In 2013 rondde ze de Faber Writing Acacademy af.
Haar debuut Disclaimer werd een Sunday Times bestseller. Ze woont met haar man en twee kinderen in Londen.

Op 11 april werd er door de uitgever op Facebook een live interview met de auteur gehouden waar lezers vragen aan de Renee Knight konden stellen.

Mijn recensie van De secretaresse kun je hier vinden.

ConniesBoekenblog.nl-JMF-20190412-0031

ConniesBoekenblog.nl-JMF-20190412-0022

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.