goed-lunchen-cover

Hoe kwam kookboek Goed Lunchen tot stand?Interview, Kookboek

Op 14 oktober kwam het boek Goed Lunchen uit, met als subtitel Inspiratie voor meer variatie. Jeroen ging naar de boekpresentatie om wat foto’s te maken en samen met de makers van het boek, Monique Koppelaar en Anke Bot, kwam dit interview tot stand. Binnenkort volgt er ook een inhoudelijke bespreking van het boek, maar nu kunnen jullie meer lezen over de totstandkoming van dit prachtig geïllustreerde kookboek.

JMF-20161014-0001Op de achterflap van het boek staat de volgende introductie van het boek:

In Goed Lunchen staan meer dan 40 overheerlijke recepten die laten zien hoe gemakkelijk het is om lekker én gezond te lunchen. Het boek is een inspiratiebron voor iedereen die meer variaties wil aanbrengen in de lunch. Van een makkelijke voedzame salade, naar een grote pan verse soep en via een heerlijk eiergerecht of smoothie naar de uitgebreide weekendlunch.

De lunches bestaan uit verse, pure en natuurlijke producten. Ze geven je energie en voorkomen de beruchte after lunch dip.

JMF-20161014-0021JMF-20161014-0069Tijdens een drukbezochte en gezellige boekpresentatie maakte Jeroen een aantal foto’s. JMF-20161014-0042Uiteraard waren op de tafels een aantal zelfgemaakte hapjes te vinden die er, naast lekker uitzagen ook uitstekend smaakten. Na een presentatie door Monique en Anke over de achtergronden van het boek was het tijd voor de officiële onthulling van de eerste stapels boeken en kon het boek natuurlijk gekocht en gesigneerd worden.

Om meer te weten te komen over de totstandkoming van het boek stelde ik aan Monique en Anke de volgende vragen:

Allereerst gefeliciteerd met het verschijnen van jullie boek Goed lunchen. En leuk dat jullie voor mijn blog wat vragen willen beantwoorden.
De vragen zijn steeds voor zowel Monique als Anke bedoeld.

 1. Kunnen jullie kort iets over jezelf vertellen?
  Monique werkt als voedingsdeskundige in haar praktijk in Dordrecht. Mensen leren over gezond eten is haar passie. Anke werkt als fotograaf . Zij is gespecialiseerd in krachtig beeld voor ondernemers en hun onderneming.
 2. Hoe kwamen jullie op het idee voor een kookboek? En waarom een lunchboek?
  Tijdens diverse gesprekken over lekker en makkelijk eten kwam het als idee naar voren om onze lekkere recepten voor meer mensen beschikbaar te maken. In de praktijk merkt Monique dat mensen het het moeilijkst vinden om iets creatiefs en toch gezonds te doen met de lunch. Daarom is het een lunchboek geworden
 3. Hoe lang heeft het geduurd om van idee naar een daadwerkelijk boek te komen? En kunnen jullie iets vertellen over de totstandkoming van het boek.JMF-20161014-0095
  Ruim een jaar geleden zijn we gestart met het fotograferen. Monique heeft de recepten samengesteld. Anke heeft de fotografie verzorgd. Om de paar weken hebben we een foto dag ingepland. Monique doet de boodschappen, Anke richt de studio in. Tijdens het fotograferen hebben we steeds ervoor gezorgd dat het er zo natuurlijk mogelijk uit zag. Dus een niet zo recht randje in de wraps hebben we gewoon lekker laten zitten. Zo maak je het thuis immers ook !
 4. Voor wie is het boek bedoeld, welke doelgroep willen jullie bereiken?
  Het boek is bedoeld voor iedereen die wil variëren met lunchrecepten. Iedereen die wel is uitgekeken op een boterham met kaas. Gewoon normaal eten, zonder al teveel poespas, maar wel heerlijk en gezond.
 5. Was het moeilijk om keuzes te maken, zoals de titel / welke gerechten komen er in het boek / welk gerecht komt op de cover?
  Alle gerechten die we hebben gefotografeerd zijn in het boek terechtgekomen. Alleen tijdens het fotograferen hebben we er natuurlijk we verschillende gemaakt. We wisten al vanaf het begin dat we een grote foto per pagina zouden gaan gebruiken. Dat maakt het kiezen wel gemakkelijker. Per gerecht hebben we direct het mooiste beeld uitgekozen, dus achteraf is daar niet veel werk meer aan geweest.
  Voor de cover was het even zoeken. We wilden graag een vrolijke en uitnodigende foto, waar iedereen trek van zou krijgen. Het is de salade met Frambozen geworden. Voor de eenheid hebben we ook frambozen op de achterkant geplaatst.
 6. Wat is voor ieder je favoriete gerecht uit het boek?
  Monique is dol op soepen, ze kan niet zo goed kiezen, maar de soep met broccoli en munt is toch wel een van de favorieten. Ook de pompoen frittata komt hoog in de lijst. Anke is dol op het broodje guacamole en op de vegetarische bonenburger.
 7. Bij kookboeken is ook een mooie foto van elk gerecht erg belangrijk. Was het ingewikkeld om de juiste foto bij elk gerecht te maken?
  Monique en Anke hebben samen veel kookboeken bekeken om te bepalen welke sfeer we wilden in ons eigen boek. We waren het er al snel over eens dat het moest uitnodigen om te gaan maken, maar ook rustige beelden moesten worden. Gewoon lekker. De afwisseling in de foto’s maken het leuk.
 8. Waar is het boek te koop? Via jullie of ook in webshops en boekhandel?JMF-20161014-0072
  We hebben een eigen boekenbestelpagina laten maken www.goedlunchen.nl
  Verder start nu de promotie van ons boek pas echt. Omdat het pas net gedrukt is kunnen we het nu eindelijk aan de ondernemers die het voor ons kunnen verkopen gaan laten zien. De boekhandels horen daar natuurlijk bij.
 9. Is het boek in eigen beheer uitgegeven of via een uitgever en waarom deze keuze?
  Het boek is in eigen beheer uitgegeven. We wilden toch zoveel mogelijk zelf bepalen. De samenwerking met RAD drukkerij en het goede advies dat we hier hebben gekregen is heel belangrijk. Daarbij wilden we het een echt Dordts boek maken, dus iedereen die mee heeft gewerkt komt ook hier uit de buurt.
 10. Welke kok zou je graag in het echt ontmoeten en waarom?
  Moeilijke vraag. We hebben niet speciaal een naam
 11. Zijn er al plannen voor een nieuw boek en zo ja kun je daar iets over vertellen?
  We hebben nog geen nieuw boek in de maak, maar het is zeker een optie. We denken aan Goed Snacken bijvoorbeeld, voor gezonde tussendoortjes.
 12. Waarom raden jullie aan om dit boek te kopen en te gaan gebruiken?JMF-20161014-0093
  Wij vinden Goed Lunchen HET boek voor een voedzame lunch in een handomdraai. Gewone recepten voor iedereen die eens iets anders wil met de lunch. Je krijgt er inspiratie door en als je een gerecht hebt gemaakt ook energie. De beroemde ‘after dinner dip ‘ is verleden tijd.In Goed Lunchen staan meer dan 40 overheerlijke recepten die laten zien hoe gemakkelijk het is om lekker én gezond te lunchen. Het boek is een inspiratiebron voor iedereen die meer variatie wil aanbrengen in de lunch. Van een makkelijke voedzame salade, naar een grote pan verse soep en via een heerlijk eiergerecht of smoothie naar de uitgebreide weekendlunch. Er staan voldoende ideeën in voor makkelijke meeneem-lunches, vele tips en interessante weetjes over ingrediënten.

  Een heerlijk boek om makkelijk op je werkblad te leggen en dagelijks te gebruiken!

 13. Zijn jullie zenuwachtig voor de reacties / recensies die gaan komen wanneer het boek definitief uit is gekomen?
  We zijn vooral trots en een klein beetje zenuwachtig. Inmiddels is de boekpresentatie geweest en mensen vertellen dat ze het heel mooi en afwisselend vinden. We hoorden direct zeggen dat mensen zin hadden om gerechten klaar te gaan maken. Een aanrader dus !

Boekgegevens

goed-lunchen-cover

Titel :Goed Lunchen
Auteur :Monique Koppelaar, Anke Bot
Uitgever :
Verschenen :oktober 2016
ISBN :9789082520200
1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.