Gelezen: William the Cat – The Countess of RosslynGelezen

9780993180705

Tijdens onze reis naar Scotland hebben Jeroen en ik een bezoek gebracht aan Rosslyn Chapel.
Deze kapel is wereldberoemd geworden nadat er opnames gemaakt werden voor de film De Da Vinci Code naar het gelijknamige boek van Dan Brown.
Tijdens de rondleiding hoorden we dat hierdoor de bezoekers aantallen vele malen hoger geworden zijn waardoor er meer geld beschikbaar is gekomen voor het instand houden en het restaureren van de kapel.

_MG_7884

_MG_7903Rosslyn Chapel is niet heel groot qua omvang maar wel wat historische achtergronden betreft. En het is van nok tot kelder gevuld met sculpturen en beelden in alle maten en vormen die ieder een eigen verhaal vertellen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Dan Brown hier inspiratie gevonden heeft voor een deel van de Da Vinci Code.

In de kapel liep een kat rond en er stond een kattenmand. En hierover vond ik in de gift shop een leuk kinderboek dat ik niet kon laten liggen. Net als het boek over de Schotse Bobby dat ik al eerder gekocht had is dit boek een combinatie van een mooie herinnering en een waarachtig leuk kinderboek. Waarin ook voor volwassenen eenvoudig en in het kort nog eens te lezen valt over de geschiedenis van de kapel in de vorm van een magisch kinderverhaal.

William The Cat and the rescue of Rosslyn Capel begint met een pagina grote illustratie waarop William wordt voorgesteld. Hij is een kat met een belangrijke taak. Hij is de hoeder van Rosslyn Capel net als zijn voorouders. Zijn belangrijkste taak volgens de mensen is het verjagen van muizen. Maar zij weten niet dat hij nog veel meer doet. Hij zorgt namelijk voor iedereen die leeft in de kapel. Want alle beelden leven echt, al zullen zij dit nooit aan iemand laten merken. Het is een levendige boel in de kapel want er zij vele beelden zoals Sir William die 500 jaar geleden de kerk heeft gebouwd en nog meer mensen. Ook dieren zijn er volop, zoals een olifant en een leeuw. Teveel eigenlijk om op te noemen: engelen / draken / een eenhoorn en met iedereen staat William op goede voet.
In het boek is in tekeningen te zien hoe hij iedereen begroet, en alles is ook werkelijk in de kapel te vinden.

William ontdekt dat er iets mis is. Wind en regen beschadigt de kapel en is een gevaar voor iedereen die er woont. Eén van de beelden heeft hierdoor zelfs zijn neus verloren. Op de tekening is goed te zien hoe geschrokken het beeld hiervan is. Op een slimme manier weet William aan de mensen duidelijk te maken dat de kapel hulp nodig heeft. En dan kan het restaureren beginnen. En is de kapel en z’n bewoners gered.

_MG_7892Wat in het boek aan beelden en over de restauratie wordt verteld klopt precies met de rondleiding die Jeroen en ik hebben gehad. Een leuke manier dus om kinderen wat te leren over de kapel.

Maar ook zonder dat een kind ooit van de kapel gehoord heeft is het een boeiend verhaal. Het is leuk om te lezen en te zien wie er allemaal wonen. En het is zeker niet fijn dat het zo koud en nat is. Op de tekeningen is te zien hoe de engeltjes huilen van de kou en anderen bibberen van de kou. Er wordt ook gespeeld met de lettergrootte, wat handig is om bij het voorlezen te weten waar je de nadruk op kunt leggen. Bovendien ziet het er speels en aantrekkelijk uit.

Kinderen zullen vast genieten van de mooie tekeningen en een plaats waar in de nacht alles tot leven komt. En kunnen meeleven met de draken, engelen en andere bewoners die bang zijn dat hun huis zal gaan instorten. En de manier waarop William de aandacht van de mensen weet te trekken zullen ze zeker kunnen waarderen.

William is een speciale en slimme kat met hele bijzondere vrienden.

Achterflap

William has a very important job.
He is the guardian of Rosslyn Chapel.
But all is not well in the Chapel. William knows he must help, but can he come to the rescue ?

_MG_7905

Boekgegevens

9780993180705

Titel :William The Cat and the Rescue of Rosslyn Chapel
Auteur :The Countess of Rosslyn
Uitgever :Rosslyn Chapel Trust
Verschenen :2015
ISBN :9780993180705
1 antwoord
 1. Elly
  Elly zegt:

  Wat een prachtige kapel…het is al lang geleden dat ik de film heb gezien.
  Fijn dat dit zoveel geld heeft opgeleverd voor de restauratie.
  En het boek draagt daar natuurlijk ook aan bij. Connie, bedankt voor je recensie!

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.