Bespreking: Bak! – Jayne Jubb – Deel 1Gelezen, Kookboek

9789045220819

Naast lezen en knutselen vind ik het ook heerlijk om zelf te bakken, iets wat ik iedere week doe. Soms wat op gebied van gebak, taart, koek en dergelijke maar altijd suikervrije koekjes en zelfgemaakt brood. Voor het brood gebruik ik een basisrecept waar ik in de loop van de tijd al heel wat variaties op gemaakt heb.
Toen ik het boek Bak! van Jayne Jubb voorbij zag komen en las wat er allemaal in het boek staat aan recepten was ik direct enthousiast. Dit boek zag ik als het moment voor de volgende stap in mijn bakken, het was tijd om nieuwe recepten en andere technieken uit te gaan proberen.

ConniesBoekenblog-JMF-6D-20201030-0001Ik vind het dan ook erg leuk dat ik dit boek van uitgeverij Karakter mag bespreken op mijn blog. Dat ga ik in twee delen doen, vandaag vertel ik iets over het boek, daarna ga ik recepten uitproberen en schrijf daar het tweede blog (uiteraard met foto’s) over.

BAK! Van eenvoudige appelcake tot het allerbeste zuurdesembrood staat er op de cover, en dat is precies wat je in het boek kunt vinden.
Het is heel gevarieerd wat er in het boek te vinden is zowel wat werkwijze, smaak en de moeilijkheidsgraad. In dit boek deelt Jayne Jubb haar meest geliefde recepten, tips en tricks.
En dat doet ze toegankelijk, duidelijk en op een manier waardoor je zin krijgt om te gaan bakken. Bak! staat vol met foto’s en heeft een ruime en duidelijke lay-out waardoor het boek er aantrekkelijk uitziet en de recepten gemakkelijk te overzien zijn.

Voordat je aan de recepten begint in het boek is er het hoofdstuk Voorbereiding. Hierin staan een aantal rubrieken, namelijk:

Inleiding. Hierin vertelt de auteur op prettig en leesbare wijze iets over zichzelf en over wat je in het boek kunt verwachten. Ik vond de persoonlijke touch waarbij ze onder andere iets verteld over haar bakkerij en over haar afkeer van verspillen erg leuk om te lezen.

ConniesBoekenblog-JMF-6D-20201030-0002

Het vrijdagmiddaggevoel Dit gaat over de bijzondere thuisbakkerij die de auteur en haar man runnen. Wederom boeiend om te lezen.

Ons dagelijks brood. Hier lees je allerlei informatie over brood en het bakken van brood, waaronder het verschil tussen versgebakken brood en industrieel gebakken brood. Dit heeft onder ander te maken met de reistijd van het brooddeeg. Zo krijg je wat weer achtergrond over waar je mee bezig bent als je brood bakt en wat er gebeurd met je ingrediënten.

Vertraging is een zegen. Een lekker lezend hoofdstuk over het ritme van brood bakken en het ontspannen gevoel dat het kneden, wachten, bakken op kan leveren. Maar ook iets over duurzaamheid en praktisch omgaan met voeding.

Ingrediënten en spullen. Een belangrijk onderdeel in een Bakboek want hier ligt immers de basis waar je mee moet beginnen. Het is heel uitgebreid en duidelijk waarbij van alles voorbij komt, van maten, ovens, keukengerei, basisingrediënten tot een rubriek overig waar nog wat extra tips staan. Het wordt goed uitgelegd en staat vol met praktische tips die het nog makkelijker maken om goed in beeld te krijgen wat je nodig hebt en waarvoor je het kunt gebruiken. Ook staan er tips over hoe je je brood en baksels het beste vers kunt houden.

Wanneer je dit op je gemak doorleest kun je met vertrouwen aan de recepten beginnen
Deze zijn ook ingedeeld in een aantal rubrieken:

 • Snelle broden
 • Basis boerinnenbrood
 • Favoriete gistbroden
 • Zuurdesem van starters tot brood
 • Glutenvrije broden
 • Patisserie & baksels
 • ‘ Vrij van ‘ baksels
 • Duurzaam: nieuw leven in blazen in oud brood

Volop keuze en het feit dat ik maar moeilijk kan beslissen welke recepten ik als eerste uit wil proberen geeft voor mij aan dat er heel veel in het boek staat dat ik de moeite vind.
Ik heb nog geen recepten uitgeprobeerd maar er wel enkele doorgelezen en mijn verwachting is dat ik hier prima mee uit de voeten kan wanneer ik ga bakken.
In mijn volgende blog over dit boek kan ik hier meer over vertellen.

Achterflap

Geniet jij ook zo van die fantastische zuurdesembroden die je wel eens in een restaurant gereserveerd krijgt? Hou je van de heerlijke geur van vers gebakken brood? Vanaf nu bak je je broden zelf, in je eigen keuken.
Met het enthousiasme en de prettige aanwijzingen van Jayne Jubb, gespecialiseerd in het bakken van (zuurdesem) brood, bak je nu zelf de meest gevarieerde broden. Van simpel boerinnenbrood tot exotische gistbroden, zuurdesembrood, glutenvrije broden, Iers sodabrood met cranberry’s en granola, uien-laurierbrood, het allerbeste briochebrood, boekweidbrood, kruiden-yoghurtbrood en nog veel meer soorten broden en patisserie. Bak! Is een buitengewoon inspirerend Bakboek voor iedereen.

Boekgegevens

9789045220819

Titel :Bak!
Auteur :Jayne Jubb
Uitgever :Karakter Uitgevers BV
Verschenen :September 2020
ISBN :9789045220819
2 antwoorden
 1. Joke
  Joke zegt:

  Ik heb inmiddels uit Bak! meerdere recepten gemaakt. Onder andere sodabrood, boerinnenbrood en tomatenbrood. Allemaal erg lekker. Het boek zet je gewoon aan om te gaan brood bakken.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.