Gelezen: Greyfriars Bobby – Ruth BrownGelezen

9781849396325

Deze keer een korte bespreking van een Engelstalig kinderboek dat ik in Schotland gekocht heb. Jeroen en ik zijn net terug van een ongelofelijk mooie reis door Scotland. De eerste stad waar verbleven was Edinburgh waar we tot onze verbazing overal afbeeldingen tegenkwamen van een zwart hondje dat ons meteen aan onze hond Bobbie deed denken. Ook stond er ergens een standbeeld van een zwart hondje. Het scheen geluk te brengen om over de neus van het beeld te wrijven (we lazen later op internet dat er zoveel over de neus gewreven wordt dat deze zelfs versleten raakte en vervangen moest worden).
Hier moest duidelijk een verhaal achter zitten al wisten we nog niet wat dat was. Tot we een klein en sfeervol boekenwinkel in het centrum van Edinburgh vonden, waar ik natuurlijk binnen wilde kijken.

_MG_7872

_MG_7873

_MG_7874

JMF-20170426-0241Daar zag ik het kinderboek Greyfriars Bobby van Ruth Brown en hierin was het verhaal van de Schotse Bobby te vinden. Het zal waarschijnlijk niemand verbazen dat ik dit boek gekocht heb. Het staat in mijn boekenkast en is naast een fijn aandenken aan Edinburgh ook een kinderboek met een warm en liefdevol verhaal. Met sfeervolle illustraties die het tijdsbeeld en de liefde van een hond voor zijn baas mooi weergeven.

Het verhaal begint in onze tijd waar twee kinderen op vakantie zijn in Edinburgh en het bezichtigen van toeristische plekken behoorlijk zat zijn. Dan ontdekken ze een standbeeld van een hond en lezen dat hier een opmerkelijk verhaal achter zit. Ze besluiten naar Greyfriars kerkhof te gaan waar dit verhaal zich afspeelde.
Daar ontmoeten ze een oude tuinman die hen het verhaal van Bobby vertelt.

_MG_7976Ongeveer honderd jaar geleden waren Bobby en zijn baas Old Jock de beste vrienden. Ze waren onafscheidelijk en in het dorp kende iedereen deze twee. Samen liepen ze kilometers in de heuvels en letten ze op de schapenkudde. Samen gingen ze wat eten in het dorpscafé. Maar op een koude winterse dag werd Old Jock ziek en overleed.

Bobby volgde zijn baas naar zijn laatste rustplaats Greyfriars kerkhof. Op de cover illustratie kun je het hondje zien dat in de kou bij zijn baas blijft zitten.
Maar toen honger en dorst hem teveel werden ging hij naar het dorp om te kijken of er voor hem iets te bietsen viel. Dat lukte en daarna ging hij weer terug naar het kerkhof. En toen de bewoners van het dorpje door kregen hoe trouw deze hond bij het graf van zijn baasje bleef, mocht hij daar blijven en werd er voor zijn eten en drinken gezorgd.
Het verhaal gaat dat Bobby daar tot zijn dood is blijven wonen en naast zijn baasje begraven is.

Het is een eenvoudig verhaal met veel illustraties dat kinderen zeker aan zal spreken vanwege de trouwe hond en de liefelijke illustraties.

Achterflap

Over a hundred years ago, a faithful little dog called Bobby kept a fourteen year vigil by his master’s graveside in Greyfriars churchyard in Edinburgh. Bobby captured the hearts of the townsfolk – and this timeless true story is retold and illustrated in sumptuous style by the renowned Ruth Brown.

Greyfriars Bobby

Greyfriars Bobby

Greyfriars churchyard

Greyfriars churchyard

Boekgegevens

9781849396325

Titel :Greyfriars Bobby
Auteur :Ruth Brown
Uitgever :Andersen Press Ltd
Verschenen :2013
ISBN :9781849396325

[av_sc_button label=’Bestellen bij BOL.com’ isbn=’9781849396325′ link_target=” size=’medium’ position=’center’ icon_select=’yes’ icon=’ue859′ font=’entypo-fontello’ color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’]

2 antwoorden
  1. Elly
    Elly zegt:

    Wat een grappig verhaal, wat me meteen deed denken aan de film Hachi…a dogs tale.
    Ontroerend ook. Ik zie op de foto dat de neus van het hondje heel licht geworden is.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.