JMF-20170410-0011

Interview met Peter van RoermundInterview

Cover-TF-2-654x1024TF-1-voorkant-193x300Enige weken geleden zat auteur Peter van Roermund hier op de bank om geïnterviewd te worden over zijn boeken, zijn inspiratie en van alles dat met schrijven te maken heeft.

Het werd een gezellig en interessant gesprek waarin hij ook veel vertelde over de achtergronden van zijn Fantasy jeugdreeks Terra Fabula.

Omdat het te veel was voor één interview, maar te leuk om niets mee te doen, heb ik een apart blog geschreven met meer achtergronden en informatie over de serie. Deze blogpost kun je hier vinden. Voor degenen die de eerste boeken gelezen hebben wat mij betreft zeker de moeite en voor nieuwe lezers vast ook interessant als achtergrond.

JMF-20170410-0005
Peter van Roermund (1974) is een geboren en getogen Zaandammer. Hij werkt onder meer als docent voor verschillende theater- en filmopleidingen en maakt voorstellingen in het theater en op locatie. Daarnaast houdt hij zich bezig met talentontwikkeling en traint hij jongeren die van plan zijn om te gaan studeren aan een kunst vakopleiding.
Naast het schrijven en bewerken van theaterteksten heeft hij nu twee fantasy jeugdboeken geschreven onder het pseudoniem “Peter DeWillis“. Het is de bedoeling dat dit een serie van minstens 8 boeken wordt in vier tweeluiken die in deze wereld tezamen een afgerond verhaal vormen.
Op dit moment is Peter bezig met het schrijven van deel 6 van de serie en daarnaast hij is bezig met een griezelboek voor kinderen vanaf 7 jaar. Dit laatste boek gaat over een jongen die ontdekt dat er zich in het Zwarte Woud geheimzinnige zaken afspelen en over een zeer bang aangelegde zombie Ludwig. Dit boek zal eerdaags bij uitgeverij Zilverspoor verschijnen.

Inspiratie op de fiets
JMF-20170519-0006Het verhaal over het magische Terra Fabula en het teloor gaan van sprookjes en vertellingen ontstond opeens terwijl hij aan het fietsen was. Peter dacht aan de ingebakken behoefte van mensen om elkaar verhalen te vertellen en wat er zou kunnen gebeuren wanneer dat wegvalt. En terwijl hij fietste door Amsterdam schoot er een compleet verhaal door zijn hoofd.
Dit was aan het begin van de zomervakantie en de komende 6 weken heeft hij toen schrijvend doorgebracht. Totaal in de ban en geobsedeerd door het verhaal dat hij wilde vertellen.
Toch heeft hij door tijdgebrek het verhaal weggelegd en er 1,5 jaar niets meer mee gedaan.

Toen hij zijn verhaal weer oppakte merkte Peter dat hij een ongelofelijk grote serie had bedacht, eigenlijk iets dat compleet onmogelijk was om te doen zonder enige ervaring in het schrijven van boeken. Toch ging hij er mee aan de slag en begon met onderzoek voor zijn verhalen en raakte er steeds meer van overtuigd dat hij wilde gaan schrijven.

Peter heeft nooit de ambitie gehad om auteur te worden of om zijn boeken uit te laten geven. Voor hem was het een avontuur en een uitdaging om te gaan schrijven en te ontdekken of hij daadwerkelijk een boek kon schrijven “met een begin, een midden en een einde”. En toen hij daar eenmaal mee bezig was werd hij steeds enthousiaster en ging hij research doen voor zijn verhalen.

Tien jaar research en vele reizen
Uiteindelijk is Peter 10 jaar bezig geweest met research en het schrijven voor zijn boeken, en heeft vele landen bezocht voor informatie. De boeken van Terra Fabula mogen dan fictie zijn maar alle feiten in de boeken kloppen precies. Om een voorbeeld te noemen, het eerste boek begint in Londen (1897) waar de lezer kennis maakt met de tweeling Martha en William. Zij dwalen rond in het Brits museum en de beschrijvingen van welke objecten er staan en in welke zaal ze staan kloppen precies met hoe het in 1897 in het museum was. Maar ook allerlei andere kleine (voor de lezer vaak onzichtbare) details weerspiegelen de werkelijkheid.
In de loop van de boeken gaan de kinderen de hele wereld over en ontmoeten historische figuren en maken historische gebeurtenissen mee die wat feiten betreft allemaal op waarheid berusten. Tot in de kleinste details zoals straatnamen en de ligging van de straten in een bepaald jaar.
Ook heeft hij gezocht naar objecten, gebeurtenissen of legendes waarvan de achtergronden vaag zijn of zelfs helemaal niet bekend. Zodat hij zich aan de feiten kan houden maar tegelijkertijd zijn fantasie er op los kan laten om de ontbrekende delen in te vullen.

Acht delen en alles staat al vast
JMF-20170410-0007In alle jaren dat Peter met onderzoek bezig was heeft hij alle informatie een plek in zijn boeken gegeven. En mede hierdoor is de opzet en de opbouw van de hele serie al klaar en liggen gebeurtenissen en ontwikkelingen al vast. Hij weet exact wanneer wat gebeurt en in welk hoofdstuk en waarom. Natuurlijk veranderen er tijdens het schrijven kleine dingen maar plotmatig gezien ligt het vast (hij heeft een complete digitale encyclopedie waarin alles staat van boek 1 tot en met boek 8).
Peter wil ook vanaf het begin hints geven voor de latere delen en zaadjes planten die later kunnen uitgroeien tot nieuwe ontwikkelingen. Maar dan op zo’n manier dat de lezer mee kan denken en / of ontdekt dat alles van eerdere delen op z’n plek valt in het verhaal. Daarom is het belangrijk dat hij al precies weet wat er in alle delen staat te gebeuren.
Hij heeft alle verhaallijnen / plotten onderverdeeld in: “wanneer moet ik geheime informatie verpakt droppen” en “wanneer moet ik het openbaren zodat het een functie kan krijgen”.
Net als in de research is hier veel tijd in gaan zitten.

Wat feitjes en interessante informatie

 • De eerste stappen zijn gezet om de boeken in het Engels en het Spaans te vertalen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de boeken in meer landen op de markt gebracht worden maar nu heeft Peter daar nog wat te weinig tijd voor. Bovendien wil hij dat de vertalingen heel goed zijn en dat er door meerdere redacteuren en native speakers naar gekeken wordt. Bij het Brits museum, waar hij heel veel tijd heeft doorgebracht voor research, kunnen ze dan ook niet wachten tot de Engelse vertaling een feit is.
 • JMF-20170410-0012Peter heeft altijd al een grote voorliefde gehad voor kinderboeken en prentenboeken. Hij heeft dan ook thuis een enorme collectie staan.
 • Op de meest onmogelijke plekken kan hij schrijven. Het hoeft dan ook beslist niet rustig om hem heen te zijn om te kunnen schrijven. Peter sluit zich dan volkomen af en wanneer hij bezig is met schrijven kan er bij wijze van spreken een huis naast hem instorten zonder dat hij het merkt.
 • Peter vindt het leuk als mensen nieuwsgierig blijven naar bepaalde elementen uit het verhaal. Dat betekent voor hem dat de lezer kennelijk aanvoelt dat hij iets begonnen is waar nog meer mee staat te gebeuren.
 • Alles wordt eerst met de hand geschreven. Zo kan hij echt zijn verstand op nul zetten en aan één stuk door schrijven. Dan valt het stukje zelf censuur en teruglezen / veranderen, dat wel gebeurt bij typen, vanzelf weg. Zo kan hij vele pagina’s achter elkaar schrijven (zoals pijlen en doorhalingen, krassen en opgeplakte papiertjes). Pas daarna wordt het ingetypt en vervolgens volgt een uitgebreide redactie.
 • Actiemomenten vindt hij een feest om te bedenken en te schrijven.
 • De personages zijn niet gebaseerd op bekende bestaande personen. Al zijn er in deel 2 wel personages waarvoor hij de inspiratie kreeg door mensen die hij kent. Onder andere zijn broer, maar die heeft tot groot vermaak van Peter, niet door om welk personage in het boek dat gaat.

Kaarten, boekenleggers en meer
JMF-20170519-0004In deel twee vallen er letterlijk letters uit het boek wanneer je het boek op een beurs gekocht hebt. Het boek is hier en daar betoverd en hoewel het steeds weer goed komt kun je dit als lezer toch echt wel merken. Zo staat er opeens een pagina ondersteboven of lopen de letters weg.
Om de beleving van de lezer nog groter te maken heeft Peter, wanneer hij op beurzen of fairs staat, wat extra’s in petto voor degenen die zijn boek kopen. Zo stopt hij in deel twee op de pagina waar de letters weg lopen losse letters in het boek…
Ook zijn er kaarten, boekenleggers en brieven uit de wereld van Terra Fabula die Peter tot zijn beschikking heeft.
Op dit moment zijn die nog niet te koop maar Peter heeft nog vele leuke plannen op dat gebied. Zo wil hij op den duur ook wat op zijn site gaan toevoegen aan betaalbare merchandise in de vorm van zaken die bij de boeken horen. Die de lezers van de boeken kunnen gaan sparen per boek. Zoals metalen boekenleggers met objecten eraan die bij één van de boeken horen.
Maar hij heeft ook plannen voor handleidingen, cassettes voor de tweeluiken, of per boek iets speciaals voor de verzamelaars onder de lezers.

JMF-20170410-0016Peter heeft een complete digitale encyclopedie waarin voor alle 8 de boeken alles in staat zoals: de rassen die in Terra Fabula voor komen / de magische objecten en hun werking en geschiedenis / de betekenissen van namen etcetera.
Uiteindelijk is het de bedoeling dat deze encyclopedie in meerdere delen gepubliceerd gaat worden.

Maar op dit moment is Peter vooral (naast zijn andere werk) bezig met schrijven en met het redigeren van de delen die hij al af heeft.

Peter bedankt voor het gezellige en interessante interview. Ik ben heel benieuwd naar de volgende boeken vanwege de mooie wereld die je geschapen hebt, de levendige personages en de vele verstopte hints en aanwijzingen. Maar ook omdat ik het heel erg leuk vind dat ik tijdens het lezen weet dat de feiten kloppen en ik zo een stukje geschiedenis op een andere manier mee ga krijgen…

5 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] van Jeroen toen hij met de auteur in gesprek raakte. Iets wat ik me achteraf, nu ik Peter een aantal keer gesproken heb en heb mogen interviewen, heel goed voor kan stellen. Zijn hele wereld begint voor je te leven als […]

 2. […] vertelde ook dat er al vele hints over deel in het interview dat ik een tijdje geleden met hen had. Interview met Peter van Roermund en Maak kennis met de wereld van Terra Fabula. In augustus verschijnt het tweede deel van Griezel […]

 3. […] is het psydoniem van Peter van Roermund. Ik hem hem onlangs geïnterviewd over zijn boeken. Dit interview kun je hier vinden. Wanneer je meer over de wereld van Terra Fabula wil weten kun je het artikel ‘Lees meer over […]

 4. […] is het psydoniem van Peter van Roermund. Ik hem hem onlangs geïnterviewd over zijn boeken. Dit interview kun je hier vinden. Wanneer je meer over de wereld van Terra Fabula wil weten kun je op mijn blog kijken of op de site […]

 5. […] het interview met Peter van Roermund, de auteur van De boeken van Terra Fabula, vertelde hij allerlei interessante weetjes over deze […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.